Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος

alvanias
Του Σκαρέντζου Ιωάννη
Πριν από 23 έτη, τον Ιούλιο 1991 μια ασκητική μορφή, ο τότε Επίσκοπος Ανδρούσης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), αφικνείται στα Τίρανα, με δύο συνοδούς, ως Πατριαρχικός Εξαρχος.
Έπειτα από ένα έτος ιεραποστολικής προσπάθειας ο κ. Αναστάσιος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και αποδύεται σε αγώνα ανασύστασης και ανασυγκρότησης της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Με ελάχιστους συνεργάτες, με ανύπαρκτους πόρους, με αλλεπάλληλα εμπόδια που ορθώνονταν αιφνιδίως, στην πορεία του, με καχυποψία, σφοδρές αντιδράσεις και επιθετικότητα από την αλβανική πλευρά, με αδιαφορία, και, δυστυχώς, κάποτε, υπόγειο πόλεμο από ελληνικά ή ελληνογενή κέντρα, ο κ. Αναστάσιος επιτέλεσε με πίστη το βαρύμοχθο έργο που ανέλαβε.
Όμως, θα ήταν άδικο, εάν δεν εξήρα στο σημείο αυτό, την συμβολή του ελληνικού Τύπου ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και προσέφερε πολύτιμες, θεωρώ, υπηρεσίες στον «ζητιάνο» της Ορθοδοξίας αναγνωρίζοντάς τον ως ταγό και ως ακέραια, δυναμική, ενωτική, και δημιουργική προσωπικότητα.

Με υπερανάλυση των σωματοψυχικών δυνάμεων, με σύνδρομους κινδύνους στο πεδίο σωματικής υγείας ο κ. Αναστάσιος συνεχίζει, με προσήκουσα ευψυχία, άκαμπτος και γαλήνιος να εργάζεται για την Εκκλησία και τον Ανθρωπο.
Ηδη, έχει αναδιοργανώσει 460 ορθόδοξες ενορίες.
Οποιος έχει, πρόσφατα, επισκεφθεί την Αλβανία ψηλαφεί το πολυσήμαντο έργο του κ. Αναστασίου, που εκτείνεται σε πλείστους τομείς. Γιγαντιαίο είναι το οικοδομικό έργο του που ανέρχεται σε τετρακόσια σαράντα κτίρια (150 νέοι, ιεροί ναοί, 60 αναστηλωθέντες ναοί, μοναστήρια, πολιτιστικά μνημεία, 160 επισκευασθέντες ναοί, 70 κτίρια για νηπιαγωγεία, σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια για τους μη έχοντες).
Την 1η Ιουνίου 2014, έγιναν τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθεδρικού ναού στα Τίρανα με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, πλείστων προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του Αλβανού Πρωθυπουργού. Σημαντικότατη είναι η συμβολή του κ. Αναστασίου και στον τομέα της υγείας.
Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός», με 23 ειδικότητες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ενάμισι εκατομμύριο επισκέψεις και περίπου τρία εκατομμύρια εξετάσεις.
Ακόμη, έχει ιδρύσει 4 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε πόλεις και χωριά.
Από το 2011 λειτουργεί στα Τίρανα το Οφθαλμολογικό και Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο με τον πλέον σύγχρονο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό.
Η έκφραση απεριόριστης αγάπης και σεβασμού του κ. Αναστασίου προς τον Ανθρωπο δεν επιτρέπει να ερωτάται ο προσερχόμενος στο Διαγνωστικό Κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας εάν, επί παραδείγματι, είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος, άθεος ή αγνωστικιστής. Ολοι εξυπηρετούνται χωρίς διακρίσεις.
Συστηματική και σημαντική είναι η συμβολή του Αρχιεπισκόπου στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της οικολογίας, του πολιτισμού, των εκδόσεων θεολογικών βιβλίων.
Ο ίδιος έχει μεριμνήσει με διακριτικότητα και ευαισθησία για ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες, για κατασκευή υδραγωγείων, διάνοιξη δρόμων, διαπαιδαγώγηση των παιδιών, για περιοχή βοήθειας σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, φυλακισμένους, για ίδρυση και λειτουργία κατασκηνώσεων.
Από το 2010 λειτουργεί στα Τίρανα το Πανεπιστήμιο «Λόγος». Προς το παρόν, με δύο κατευθύνσεις: Οικονομικό επιστημονικό - (3 τμήματα) και Εφηρμοσμένων Επιστημών (2 τμήματα).
Στις 14 Δεκεμβρίου 1993, ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, κατά την υποδοχή του τελευταίου ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της υπογράμμιζε: «Πρόσφατα, έχετε αναλάβει δυσχερέστατη αποστολή: την ανασυγκρότηση του ορθοδόξου Χριστιανικού βίου σε χώρα γειτονική της Ελλάδος. Ενθαρρύνεστε από την παράδοση και το όραμα της ειρηνικής σ' αυτήν συνυπάρξεως των θρησκευτικών κοινοτήτων».
Αναφερόμενος ο κ. Κ. Δεσποτόπουλος στην προσφορά του κ. Αναστασίου προς τους Ελληνες φοιτητές δεν του διέφυγε να υπενθυμίσει: «Συμπαρασταθήκατε με ζήλον την ελληνική νεολαία. Επιδοθήκατε σε ηθοπλαστική της εργασία με άκρα επιμέλεια. Και δεν ολογωρήσατε, όταν η πρωτοπορία των φοιτητών κινδύνευε στον ωραίο αγώνα της για την επαναφορά της χώρας στην δημοκρατία και στη νομοκρατία».
Αργότερα, η Ακαδημία Αθηνών πρότεινε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ως υποψήφιο για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ενώ το 2006 τον εξέλεξε Επίτιμο Μέλος της και το όνομά του προσετέθη στον πίνακα των ακολούθων εννέα μέχρι τότε εκλεγέντων, από της ιδρύσεώς της, Επιτίμων Μελών Γεώργιος Παπανικολάου, ευρέτης της μεθόδους πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου, Δημήτριος Μητρόπουλος, συνθέτης, πιανίστας, αρχιμουσικός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, πρόεδρος των ΗΠΑ, Βαλερύ Ζισκάρ ντε' Εσταίν και Ζακ Σιράκ, πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαρθολομαίος Α', Οικουμενικός Πατριάρχης, Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και κατόπιν της Ενωμένης Γερμανίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 2013, Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας, εξελέγη και ο κ. Μίκης Θεοδωράκης.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου