Για λίγο το επίμονο ερώτημα περί της ταυτότητας του/των νεκρού/ών μέσα στον τύμβο Καστά, στην ανασκαφή της Αμφίπολης, φαίνεται να έχει δώσει τη θέση του σε ένα άλλο, αυτό της χρονολόγησης του μνημείου.
Οξύνονται τα πνεύματα ανάμεσα στους αρχαιολόγους πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς μετά την αγανακτισμένη απάντηση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη την περασμένη Παρασκευή, ότι έχει τις απαραίτητες αποδείξεις σχετικά με το πότε κατασκευάστηκε το ταφικό μνημείο, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ολγα Παλαγγιά επιμένει με δηλώσεις της σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ότι τα ευρήματα που έρχονται στο φως στην ανασκαφή της Αμφίπολης
και έχουν αφήσει έκπληκτους γνώστες και μη, εντός και εκτός συνόρων, ανήκουν χρονολογικά στον 1ο αιώνα π.Χ. και όχι στο 325 με 300 π.Χ. και δεν πρόκειται για μακεδονικό τάφο. «Χτίστηκε από Ελληνες, με χρηματοδότηση των Ρωμαίων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Η ίδια σε υψηλούς τόνους, αντίστοιχους με αυτούς της κ. Περιστέρη όταν έκανε λόγο για τηλε-αρχαιολογία και την ανάγκη συναδέλφων της για 5 λεπτά δημοσιότητας, μίλησε για πολιτικό χειρισμό και πολιτικές σκοπιμότητες που συνδέονται άμεσα με την ανασκαφή της Αμφίπολης. «Η κ. Περιστέρη χρειάζεται χρηματοδότηση για να συνεχίσει την ανασκαφή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στην ανάγκη της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά η έτερη αρχαιολόγος. Σύμφωνα με την άποψη της κ. Παλαγγιά, μάλιστα, δεν πρόκειται για τάφο, αλλά για πολυάνδριο, πιθανότατα για τους πεσόντες στη μάχη των Φιλίππων.
Στην ανασκαφή
Παράλληλα, η αγωνία της συλλογής περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων που δε θα αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών για τη χρονολόγηση του μνημείου φαίνεται να απασχολεί τη διεπιστημονική ανασκαφική ομάδα στον τύμβο Καστά. Η χρονολόγηση αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σημεία κάθε ανασκαφής και μπορεί να βοηθηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ευρήματα κινητά, νομίσματα, μικροαντικείμενα που θα πρόδιδαν την περίοδο κατασκευής του μνημείου ή επιγραφές που θα έδιναν για παράδειγμα στοιχεία για την ταυτότητα των τεχνιτών των Καρυατίδων. Ειδικά για τις Καρυάτιδες έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις για το πού φιλοτεχνήθηκαν αυτές, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί κατά πόσο προέρχονται από αθηναϊκό εργαστήριο ή τοπικό.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία, την οποία και επισκέφτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προκειμένου να παραβρεθεί στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οργανώθηκε χτες από την Ιταλική Προεδρία, δημοσιεύτηκε άρθρο στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», με θέμα την ανασκαφή της Αμφίπολης. Με τίτλο το σχεδόν... μακάβριο «Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο», στο άρθρο συμπεριλαμβάνονται και οι εξής δηλώσεις του κ. Τασούλα: «Η αρχαιολογική ομάδα της οποίας ηγείται η Αικατερίνη Περιστέρη εφαρμόζει την επιστημονική δεοντολογία και ενημερώνει τους Ελληνες αλλά και το διεθνές κοινό σχετικά με την πρόοδο της όλης έρευνας», αλλά προς το παρόν «πρέπει να περιοριστεί η όποια περιέργεια».
ΠΗΓΗ http://www.agelioforos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου