Ενώ οι νέες φωτογραφίες από τα ευρήματα στην ανασκαφή της Αμφίπολης κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας το θαυμασμό, και οι αρχαιολόγοι «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους, όχι μόνο στο θέμα της ταυτότητας του ενοίκου του τύμβου Καστά, αλλά ακόμη και για την ταυτότητα του ίδιου του μνημείου, βέλη ... ειρωνείας έρχονται από μια διαφορετική κατεύθυνση, αυτήν της Τουρκίας.
Σε χτεσινό δημοσίευμα της μεγάλης εφημερίδας της γείτονος χώρας «Hurriyet» γίνεται αναφορά με πασίδηλα ειρωνικό τρόπο στο ρόλο που αρχίζει η αρχαιολογία να παίζει στην ελληνική πολιτική. «Υπήρχε ένας ισχυρός λόγος γιατί οι περισσότεροι Ελληνες περιήλθαν σε μία ονειρική κατάσταση και έχουν προς στιγμήν βάλει στην άκρη τα προβλήματα της πραγματικής τους ζωής. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ανασκαφών στο ταφικό μνημείο κοντά στην Αμφίπολη, οι Ελληνες αρχαιολόγοι έκαναν μία εκπληκτική ανακάλυψη: έναν μαγευτικό τύμβο που ισχυρίζονται ότι ανήκει στην εποχή της αρχαίας Μακεδονίας και ίσως ''φιλοξενεί'' ένα σημαντικό πρόσωπο της αρχαίας βασιλικής αυλής. Τον έχουν μάλιστα τοποθετήσει χρονικά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίπου στην εποχή του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει η Ελληνίδα δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας σε ένα σημείο.
Για την ίδια, ο τάφος παίρνει την εκδίκησή του, καθώς δεν έχουν βρεθεί κεραμικά ή νομίσματα που θα αποδείξουν τη χρονολογησης της ανασκαφικής ομάδας. Με προκλητικό τρόπο, υποβαθμίζει την αξία των Σφιγγών και των Καρυατίδων, τις οποίες και απλά περιγράφει ως «γυναικεία γλυπτά», και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η αρχαιολογία έχει τους δικούς της αργούς ρυθμούς, κι ούτε καν πρόωρες εκλογές μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα των εργασιών.
Παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται υποτίμησης των ευρημάτων, η συνολική εικόνα – έστω μέχρι στιγμής – εντυπωσιάζει ειδήμονες και μη με το μεγαλείο, τον όγκο και την εξαιρετική τεχνική τους. Απόψεις ορισμένων αρχαιολόγων που υπερτονίζουν τις διαφορές που παρουσιάζει το συγκεκριμένο ταφικό συγκρότημα σε σχέση με άλλους μακεδονικούς τάφους τείνουν στην πιθανότητα να μην πρόκειται για τάφο, αλλά για κάποιου άλλους είδους μνημείο, όπως ηρώο, ιερό ή ακόμη μαντείο. Περισσότερα θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, και μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, πολύ σύντομα.
Χ.Σ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου