Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μόνο σκληρό και κριθάρι αντέχουν στις πιέσεις

Μπάκας Κώστας
Ανάκαμψη της παραγωγής σε σιτηρά, κρέας, γαλακτοκομικά και αύξηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων για το 2014-2015, «βλέπει» η Κομισιόν
Τους 317 εκατ. τόνους θα αγγίξει η ευρωπαϊκή παραγωγή δηµητριακών το 2014 σηµειώνοντας νέο ρεκόρ, γεγονός που αναµένεται να πιέσει τις τιµές, σύµφωνα µε την έκθεση για τις βραχυπρόθεσµες προβλέψεις για δηµητριακά, κρέας και γαλακτοκοµικά της Κοµισιόν.
Επιπλέον για την ώρα, η αποδυνάµωση του ευρώ έναντι του δολαρίου στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και κατ’ επέκταση των δηµητριακών της στις διεθνείς αγορές.

Η πρωτοφανής παραγωγή οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο. Οι αυξηµένες ποσότητες δηµητριακών θα διοχετευθούν στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφές, λόγω της αναµενόµενης αύξησης στην παραγωγή γάλακτος και πουλερικών και στις εξαγωγές. Επίσης, σε µεγάλο βαθµό θα αναζωογονήσουν τα αποθέµατα από 32 σε περισσότερα από 50 εκατ. τόνους, οπότε τα αποθέµατα που θα διακινηθούν από 12% θα φτάσει στο 18%.

Σύµφωνα µε την ίδια έκθεση, στα γαλακτοκοµικά, η επιβολή του ρωσικού εµπάργκο έχει οδηγήσει σε σηµαντική µείωση των τιµών, οι οποίες εµφανίζουν πτωτική τάση από την άνοιξη.

Στον τοµέα του κρέατος, οι τιµές του βόειου προς το παρόν είναι σταθερές και εµφανώς ψηλότερα από το µέσο όρο τιµών της περιόδου 2007 – 2011. Οι παγκόσµιες τιµές ακολουθούν αυξητική τάση εδώ και πολλούς µήνες, λόγω περιορισµένης παραγωγής στις ΗΠΑ και αυξηµένης ζήτησης στην Ασία. Στο χοιρινό κρέας, οι τιµές παραµένουν σχετικά σταθερές, παρά την επιβολή των ρωσικών απαγορεύσεων. Η πτώση που παρατηρήθηκε το Σεπτέµβριο στις τιµές είναι φυσιολογική, αφού η χαµηλή ζήτηση συνδυάζεται µε την αυξηµένη προσφορά. Η µικρή πτώση στην τιµή των πουλερικών οφείλεται στην πτώση των τιµών στις ζωοτροφές.

Η συνολική παραγωγή δηµητριακών στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τους 317 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 146 εκατ. τόνοι θα είναι µαλακό σιτάρι (αύξηση 8% σε σχέση µε πέρυσι) και οι 72 εκατ. τόνοι καλαµπόκι (αύξηση 10%).

Μαλακό σιτάρι: Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται σε αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν φέτος (10 εκατ. στρέµµατα), αλλά και στον καιρό. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι ήταν άκρως ευνοϊκές για την παραγωγή βιοµάζας. Παρόλα αυτά, εκτεταµένες βροχές τον Αύγουστο, κατά την περίοδο συγκοµιδής στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη εγείρουν ανησυχίες σχετικά µε την ποιότητα των σιτηρών. Λόγω χαµηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σηµαντικές ποσότητες θα υποβαθµιστούν ποιοτικά και αντί να οδηγηθούν σε µύλους, θα πάνε για χρήση ως ζωοτροφές.
Καλαµπόκι: Αύξηση αναµένεται, παρά  τη µείωση στις καλλιεργούµενες εκτάσεις (-2%). Η καλοκαιρινές βροχές, όπου αυτές δεν ήταν υπερβολικές, ήταν ωφέλιµες για τις σοδειές των φυτών, δίνοντας αύξηση της τάξης του 12%.
Τριτικάλε: Φέτος αναµένεται µεγαλύτερη παραγωγής, λόγω αύξησης στις καλλιεργούµενες εκτάσεις (5%) και τις σοδειές (4%).
Κριθάρι: Η µειωµένη παραγωγή που αναµένεται λόγω µειωµένης σοδειάς, µετριάζει τις αυξηµένες αποδόσεις των τριών καρπών που αναφέρθηκαν προηγουµένως.
Σκληρό σιτάρι: Παρά τις υψηλές τιµές, το σκληρό σιτάρι συνέχισε τη µακροχρόνια καθοδική πορεία του, µε µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων κατά 2,5% και πτώση των αποδόσεων κατά 3,8%.
Ελαιούχοι σπόροι: Η σοδειές των ελαιούχων σπόρων αναµένονται να φτάσουν τα 32,8 εκατ. τόνους, αυξηµένοι κατά 1,6 εκατ. τόνους σε σχέση µε πέρυσι. Η παραγωγή ελαιοκράµβης αναµένεται να είναι αυξηµένη από 20,9 εκατ. τόνους πέρυσι σε 22,2 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης της σοδειάς κατά 7%.
Πρωτεϊνούχοι σπόροι: Αναµένεται συνολική αύξηση στη σοδειά κατά 12% σε σχέση µε πέρυσι.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου