Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Με βιβλία και συντελεστή 13% η φορολόγηση αγροτών το νέο έτος

Τσατσάκης Γιάννης
Τέλος στον αντικειμενικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος και φορολόγηση μέσω λογιστικών βιβλίων για τον επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες που ασκούν γεωργική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα σηματοδοτεί η νέα χρονιά που καταφθάνει σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
Τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν τη φετινή χρονιά θα φορολογηθούν το 2015 με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.
Επιπλέον, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος της «παγίδας» των τεκμηρίων σε περίπτωση που το εισόδημα που θα δηλώσουν (μέσω των βιβλίων) οι αγρότες είναι  μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).
Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%.
Επιπλέον, σε περίπτωση που οι αγρότες δηλώσουν ζημία ή μηδενικά εισοδήματα κινδυνεύουν να φορολογηθούν για ολόκληρο το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ ενώ θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο ενώ το εισόδημά τους προσδιορίστηκε –για τελευταία χρονιά, όπως προαναφέραμε, με το αντικειμενικό σύστημα.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου