Tα χριστουγεννιάτικα πάρκα που στήνονται κάθε χρόνο συνήθως σε υπαίθριους χώρους νοικιασμένους από τους δήμους είναι κράχτης για τα παιδιά, «ταλιροφονιάς» για τους μεγάλους, που πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μηχανές που κόβουν χρήμα για τους διοργανωτές. Για τους εποχικά εργαζομένους είναι άλλη μία, συνήθως κακοπληρωμένη δουλειά, που διαρκεί 1-3 μήνες, ανάλογα με τη σύμβαση, αλλά μπορεί να τελειώσει νωρίτερα, ειδικά για όσους δεν αντέχουν να κάνουν τους φαντάρους με στολή ξωτικού.
Ακραία πίεση
Κάπως έτσι περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας στο «Christmas Factory», το Χριστουγεννιάτικο Εργοστάσιο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, κάποια «εξοργισμένα ξωτικά», όπως αυτοπαρουσιάζονται σε ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στο Ιndymedia. Οι ανακοινώσεις-μαρτυρίες κάνουν λόγο για μια κερδοφόρα μπίζνα που απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, υπό συνθήκες ακραίας πίεσης και πίσω από τα βεβιασμένα χαμόγελα των ξωτικών κρύβονται απειλές για απόλυση, εξαναγκαστικές παραιτήσεις, προσβολές από τους προϊσταμένους και συνεχή «γκάζια». Τα ξωτικά είναι διαρκώς στο πόδι, αλλάζοντας πόστα, ακόμα και σε θέσεις για τις οποίες δεν εκπαιδεύτηκαν, όπως τα ταμεία στους χώρους εστίασης, ενώ μόνιμη είναι η απειλή ότι αν κάποιο ποσό λείπει παρακρατείται από τον μισθό του εργαζομένου.
Μιλήσαμε με τον Γιώργο (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), έναν εργαζόμενο-ξωτικό: «Προσληφθήκαμε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με τον κατώτατο μισθό. Οι περισσότεροι όμως δεν την έχουμε δει. Το ωρομίσθιο είναι 3,37 ευρώ ή λιγότερο για τους κάτω των 24 ετών. Θεωρούμαστε ξωτικά, φοράμε σκούφο με κουδούνια και κόκκινη ποδιά και έχουμε από ένα πόστο: δημιουργική απασχόληση, χώροι εστίασης, ταμεία... Ομως μπορεί να σε αλλάξουν και πόστο...
»Πολλοί εξαναγκάζονται σε παραίτηση επειδή δεν αντέχουν την πίεση. Αλλοι δεν άντεξαν να στέκονται ώρες στο κρύο ή τη βροχή. Αν δεν είναι ικανοποιημένοι με κάποιον του μειώνουν τα μεροκάματα, μέχρι που το ξανασκέφτεται και φεύγει. Τρεις συναδέλφισσες τις απέλυσαν επειδή αρνήθηκαν να φανεί το πρόσωπό τους σε γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής. Σε συνάδελφο είπαν να μην κόβει εισιτήρια σε Ρομά. Οταν απάντησε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδο, τον παρενόχλησε η "ασφάλεια" του χώρου.
»Αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υπεύθυνοι ασφάλειας είναι αστυνομικοί εν ενεργεία. Υπάρχει μια πίεση στρατιωτικού τύπου. Μπορεί ο κάθε προϊστάμενος να σε εξευτελίσει, ακόμα και μπροστά σε επισκέπτες, για το παραμικρό. Επειδή ο σκούφος σου είναι στραβός ή επειδή κάθισες για ένα λεπτό. Μας συγκρίνουν με την Ντίσνεϊλαντ λέγοντας ότι εμείς "δεν το ‘χουμε". "Δεν έχετε τη μαγεία μέσα σας. Δεν μοιράζετε τη χαρά", είναι μια χαρακτηριστική ατάκα.
»Φοράμε μια κονκάρδα της Κόκα-Κόλα, που είναι χρυσός χορηγός, που γράφει "Μοιράστε τη χαρά". Ερχεται ο άλλος, σε κατσαδιάζει, σε κάνει ξεφτίλα μπροστά σε όλους και μετά αν δεν χαμογελάς, σου φωνάζει που δεν μοιράζεις τη χαρά και τη χρυσόσκονη και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ξέρουμε ότι είναι νομότυποι, αλλά δεν παύει να είναι εξευτελισμός της προσωπικότητας».
Το χριστουγεννιάτικο χωριό λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, υποδεχόμενο όλο τον Δεκέμβρη σχολικές εκδρομές, με 1.500 μαθητές καθημερινά, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές. Εκτός από τους πανταχού παρόντες χορηγούς, έμφαση δίνεται στη φιλανθρωπία, με περίπτερα οργανώσεων για το παιδί που συλλέγουν ρούχα και τρόφιμα. Ομως το φιλάνθρωπο πρόσωπο, φαίνεται, εξαιρεί τα Τσιγγανάκια.
Οσο για τους γονείς, το πιο συχνό παράπονο είναι ότι πρέπει να αγοράζουν έξτρα μάρκες, καθώς τα παιχνίδια που τραβάνε την προσοχή των παιδιών δεν περιλαμβάνονται στην είσοδο των 5 ευρώ.
Νόμιμο, αλλά όχι ηθικό
«Μου έφυγαν πάνω από 30 ευρώ και αναγκαζόμουν να λέω και συνέχεια "όχι" στον γιο μου», μας λέει μαμά που πήγε σε πάρτι αλυσίδας φροντιστηρίων, πληρώνοντας 9 ευρώ για το παιδί (περιλάμβανε βραχιολάκι για λίγα παιχνίδια) και πέντε ευρώ για την ίδια. «Οι μάρκες κόστιζαν 2,5 και 3 ευρώ για δραστηριότητες που διαρκούσαν ελάχιστα λεπτά. Το φαγητό ήταν υπερτιμημένο, το αναψυκτικό μόνο έκανε δύο ευρώ», μας λέει.
Οσα περιγράφουν οι εργαζόμενοι δεν είναι παράνομα. Κινούνται στο πλαίσιο των μνημονιακών νόμων, καθώς τα καψώνια και η εργοδοτική τρομοκρατία δεν απαγορεύονται, ούτε υπάρχει συνδικάτο που να εξασφαλίζει τους εποχικούς εργαζομένους. Το νόμιμο όμως δεν είναι και ηθικό, ακόμα κι αν επικαλείται το αγαθό πνεύμα των Χριστουγέννων.
πηγη http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου