Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τι είναι η λαρυγγομαλακία και τι πρέπει να προσέξουμε;

lariggomalakia3
Η λαρυγγομαλακία είναι μια ασθένεια που χτυπάει κυρίως τα νεογέννητα βρέφη. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια. Έχετε ακούσει ποτέ το νεογέννητο σας να αναπνέει και να κάνει θορύβους; Και κυρίως να αναπνέει με θόρυβο και κάποιες στιγμές και με συριγμό; Τότε είναι πιθανό να έχει λαρυγγομαλακία.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος (το εσωτερικό κάλυμμα του χόνδρου) είναι μαλακά και χαλαρά. Κατά την διάρκεια της εισπνοής, λοιπόν, συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα. Αποτέλεσμα είναι να ακούμε αυτούς τους θορύβους από το νεογέννητο.
Η λαρυγγομαλακία παρουσιάζεται μερικές μέρες μετά την γέννα. Ο θόρυβος αυτός, συχνά τρομοκρατεί τους γονείς (ειδικά εάν είναι το πρώτο τους παιδί). Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Πάντως είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο παιδίατρος, ο οποίος είναι συνήθως καθησυχαστικός. Εάν εντοπίσει κάτι διαφορετικό τότε σίγουρα θα παραπέμψει το βρέφος σε περισσότερο εξειδικευμένους γιατρούς όπως ο παιδοπνευμονιολόγος. Μην αγχώνεστε πάντως. Η λαρυγγομαλακία και τα συμπτώματα της, περνάνε όταν το μωράκι φτάσει κοντά στην ηλικία των 2 ετών.lariggomalakia2
Η λαρυγγομαλακία θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό όπως είπαμε με την πάροδο του χρόνου. Όμως εάν ο γιατρός δει και κρίνει ότι βρίσκεται ενώπιον μιας βαρυτέρας καταστάσεως, τότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο. Και ποιες είναι οι βαριές περιπτώσεις; Όταν το παιδάκι παρουσιάσει συμπτώματα
πέραν της θορυβώδης αναπνοής, όπως επεισόδια μελανιάσματος (κυάνωση) και στασιμότητα βάρους. Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επιγλοττοπλαστική και επιτελείται από ειδικό παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.


ΠΗΓΗ http://www.invitromagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου