Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι απόλαυση και ασφάλεια!

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έχουν καταντήσει να είναι τα τηλεοπτικά σποτ που μας καλούν να προσέχουμε κατά τις πασχαλινές μας εξόδους.
Και όμως κάθε χρόνο (αν και με σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια) την περίοδο αυτή γίνονται πολλά ατυχήματα. Πολλά θανατηφόρα, αλλά περισσότερα από αυτά αφήνουν πίσω τους τραυματίες και ανάπηρους. Μεγάλους αλλά και παιδιά.
Κάποτε μας έφταιγαν οι κακοί δρόμοι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από την σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, την κούραση του οδηγού, την μη εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας μεσα στο αυτοκίνητο από τους επιβάτες των μπροστινών και των πίσω καθισμάτων μέχρι και την υπερβολική σιγουριά ή βιασύνη πολλών Ελλήνων οδηγών, φτάνουμε κάθε χρόνο να κάνουμε δραματικούς απολογισμούς.

Παρά τα σποτάκια, τις εκκλήσεις από την τηλεόραση, κείμενα σαν αυτό του Ιαβέρη ή κείμενα σε διάσπαρτα blogs τα τελευταία χρόνια.
Ας δούμε τα ταξίδια μας με το αυτοκίνητο διαφορετικά.
Τα ταξίδια είναι ένα όμορφο γεγονός από μόνα τους. Συμβαίνουν ελάχιστες φορές τον χρόνο. 
Να απολαμβάνουμε εμείς πρώτοι τα ταξίδια και να διδάξουμε έτσι και τα παιδιά μας να διασκεδάζουν το κάθε ταξίδι και πολύ περισσότερο τα ταξίδια με το αυτοκίνητο.
Να απολαμβάνουν τα τοπία. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη, και ειδικά την περίοδο του Πάσχα ηφύση είναι στα καλύτερά της! 
Να τους περιγράφουμε τα μέρη που περνάμε. Να τα φωτογραφίζουμε.
Να τους λέμε ιστορικά ή άλλα στοιχεία ή ακόμη δικές μας ιστορίες από τα μέρη που περνάμε.
Να έχουμε πράγματα που θα τους απασχολήσουν. Παιχνίδια, βιβλία, να έχουμε σκεφθεί παιχνίδια που να παίζουν με θέματα που βλέπουν από το παράθυρο 
Να σταματάμε για να βλέπουμε μέρη και όχι μόνο για φαγητό και τουαλέττα. Ας σκεφθούν για λίγο οι οδηγοί, πόσα ωραία μέρη χάνουν όταν τρέχουν δαιμονισμένα για να φθάσουν στον προορισμό τους. Να σκεφθούν ότι το να βγάλουν 5 ωραίες φωτογραφίες από την διαδρομή είναι κάτι ασύγκριτα σημαντικότερο από το να αυτο-καμαρώνουν που βελτίωσαν το προσωπικό τους ρεκόρ ερχόμενοι στο χωριό.
Και να κάνουμε παρέα, ακόμη και στα πιο μεγάλα παιδιά στο πίσω κάθισμα, παίζοντας ή διαβάζοντας μαζί τους (όσοι δεν ζαλίζονται!)


Το ταξίδι όπως και το οικογενειακό τραπέζι, φέρνουν την οικογένεια κοντά. Τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από αυτή την διαδικασία και παίρνουν αναμνήσεις και καταγράφουν συμπεριφορές που θα αναδείξουν όταν μεγαλώσουν. Έχουμε ευθύνη όχι μόνο να τα προστατεύσουμε αλλά και να εκπαιδεύσουμε σωστά και να χαίρονται τα οικογενειακά ταξίδια με το αυτοκίνητο, όχι μόνο να τα βλέπουν ως μια άχαρη υποχρέωση! Να συνειδητοποιούν ότι η δική τους ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα!
Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και το κυριότερο Καλή Επιστροφή σε όλους! 

update 2014: Αν πραγματικά έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι μία σωστή οδική συμπεριφορά, δείτε και δείξτε και σε όσους γνωρίζετε ότι οδηγάνε και μεταφέρουν τα δικά τους αγαπημένα πρόσωπα αυτό το συγκλονιστικό/σοκαριστικό κλιπάκι από μία καμπάνια στην Νέα Ζηλανδία.

http://mikroimegaloi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου