Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΛΟΥ για την «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου»


ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΤΟΠ.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ 
Δ.Ε. ΜΕΘΩΝΗΣ 

Πριν από μερικές ημέρες και μετά από ερώτηση που απευθύναμε στην αρμόδια αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού μας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας) σχετικά με την πορεία του έργου «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου» πληροφορηθήκαμε σχετικά τα ακόλουθα: 
Στις... 18/12/2014 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠ. ΠΟ. Α. την Μουσειολογική μελέτη για την «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου». Σύμφωνα με την πρόταση της επιστημονικής ομάδας, ο επάνω όροφος, περίπου 800τ.μ., θα αποτελούσε τον κατεξοχήν εκθεσιακό χώρο -στην πραγματικότητα πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς τα πολυάριθμα ευρήματα που βρίσκονται διεσπαρμένα στις αποθήκες και τα Μουσεία άλλων περιοχών και συγκεκριμένα στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Δίου. Η πρόταση που έγινε για την έκθεση των ευρημάτων εξυπηρετούσε ταυτόχρονα και τις ανάγκες αποθήκευσης, αφού και ο χαρακτήρας του κτιρίου σχεδιάστηκε με στόχο να έχει πολλαπλή λειτουργικότητα και να απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα κοινού, από τον μαθητή και τον απλό επισκέπτη, μέχρι τον πιο υποψιασμένο επισκέπτη και τον επιστήμονα/μελετητή.

Στον ίδιο όροφο μάλιστα, εκτός από χώρο υποδοχής και γραφεία θα λειτουργούσε ένας μεγάλος χώρος-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ. α.

Για τον κάτω όροφο έχουν προβλεφθεί εργαστήρια, αποθήκες, βιβλιοθήκη, χώροι μελετητών κ. α. Να σημειωθεί ότι και ο όροφος αυτός θα ήταν επισκέψιμος και θα επέτρεπε στον κάθε επισκέπτη να παρακολουθήσει όλη την αρχαιολογική διαδικασία και κυρίως την πορεία ενός αρχαίου ευρήματος που σπασμένο σε κομμάτια να περνά από τα χέρια του συντηρητή για να καταλήξει στην Έκθεση.

Δυστυχώς η Μουσειολογική Μελέτη που κατατέθηκε στις 18/12/2014 απορρίφθηκε καθώς κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων έκριναν πως, όπως αναφέρει και το τίτλος του έργου («Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη»), θα πρέπει να κατασκευάσουμε αποθήκη και όχι εκθεσιακό χώρο. Επιπλέον, θεώρησαν ότι μάλλον δεν είχαν καταλάβει (οι αρχαιολόγοι) τι έπρεπε να κάνουν και οραματίζονταν μουσείο και όχι αποθήκη.

Οι εργασίες για τη μελέτη/εφαρμογή της «Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου» ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013 και για το σκοπό αυτό προσλήφθηκε εξειδικευμένο προσωπικό (αρχιτέκτων-μουσειογράφος και αρχαιολόγος-μουσειολόγος). Η εκπόνηση της μελέτης βασίστηκε σε μια ήδη εγκεκριμένη (με Υπουργική Απόφαση του 2011) προμελέτη οπού υπήρχε σαφής αναφορά στον εκθεσιακό χαρακτήρα του επάνω ορόφου. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα η επιστημονική ομάδα ήταν σε επαφή με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ. ΠΟ. Α., οι οποίες ήταν ενημερωμένες για την πορεία της μελέτης που επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση, και φυσικά ακολουθούσε και τις οδηγίες που κάθε φορά έδιναν οι Διευθύνσεις.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων που κατέληξε στην απόρριψη της Μουσειολογικής Μελέτης οι Διευθύνσεις έδωσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές στην επιστημονική ομάδα, από την οποία απαιτούν να σχεδιάσει μέχρι τις 13/01/2015 (πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο) νέα μελέτη, με βάση την οποία α)ο επάνω χώρος πρέπει σχεδόν στο σύνολό του να μετατραπεί σε αποθήκη μη επισκέψιμη για το κοινό, β)η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων να μετατραπεί σε αίθουσα μελετητών και γ)οι εκθεσιακές δυνατότητες να εξαντληθούν μέσα στα όρια τριών (!!!) μόλις προθηκών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν φυσικά για το έργο όχι μόνο δυσάρεστη αλλά και απαράδεκτη. Όχι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κανένας κάτοικος του Μακρυγιάλου δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι στο κέντρο του χωριού, σε ένα χώρο που παραχωρήθηκε από την τοπική Κοινότητα στο Υπουργείο και όπου μέρα με τη μέρα ένα κτίριο παίρνει σάρκα και οστά θα μετατραπεί σε Αποθήκη γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι ερήμην μας, για την τύχη των θησαυρών μας και του τόπου μας.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι επιχειρείται μια υπονόμευση των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές όχι μόνο στο Μακρύγιαλο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας και της Μεθώνης αλλά και σε όλη τη Βόρεια Πιερία, από τον Κολινδρό και την Καστανιά ως και την Κατερίνη. Τα πρόσφατα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο Μακρύγιαλο (επιτύμβιο μνημείο με αγάλματα) φαίνεται ότι ενόχλησαν κάποιους, ίσως αυτούς που δεν θέλουν να αποτελέσει η βόρεια Πιερία μια στάση ανάμεσα στο ιστορικό τρίγωνο Βεργίνα-Θεσσαλονίκη-Δίον. Και ίσως είναι αυτοί οι ίδιοι που μάλλον ενοχλούνται όταν, χάριν συντομίας, ονομάζουμε την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη «Μουσείο» και θέλουν να παίξουν με τις λέξεις. Ναι, είναι Αποθήκη, αλλά και Επισκέψιμη και Μουσειακή. Και σε πείσμα όλων θα είναι πάντα Μουσείο στην καρδιά μας, στη σκέψη μας και στη συνείδηση μας. 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου