Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο Αμερικανός που αναβίωσε τους αρχαίους αγώνες της Νεμέας και υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας.(βιντεο)

olumpiakoi 1

Το 1974 ένας καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Στίβεν Μίλερ, ανακάλυψε έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό στη Νεμέα. Για χρόνια ολόκληρα αφιέρωσε την ζωή του και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες και έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, με αποκορύφωμα το στάδιο στο οποίο διεξάγονταν τα Νέμεα. Η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας, όπου γινόταν από το 573 π.Χ. οι αθλητικοί αγώνες Νέμεα, άρχισε το 1974 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και ολοκληρώθηκε το 1991 με την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου μετά την συστηματική και επίμονη προσπάθεια του καθηγητή Stephen G. Miller




Η αναβίωση των αρχαίων αγώνων της Νεμέας Στις 5 Απριλίου 1995, στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε η επίσημη ιδρυτική ανακοίνωση του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων», με σκοπό να αναβιώσουν τα Νέμεα σαν μια διεθνή αθλητική συνάντηση όχι για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά για τον μέσο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας.

«Πολλοί από μας που πιστεύουν στα ιδανικά του Ολυμπισμού έχουν απογοητευθεί από ορισμένες εξελίξεις στις νεώτερες Ολυμπιάδες.  Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στους αγώνες αυτούς γιατί απευθύνονται αποκλειστικά στους καλύτερους αθλητές. Επίσης, η εμπορική αξία αυτών των αγώνων φαίνεται μερικές φορές να αναιρεί τους θεμελιώδεις στόχους τους» σημειώνει σε κείμενό του το 2012 ο καθηγητής, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα της διατήρησης του θεσμού.



Τον επόμενο χρόνο (1996) άρχισε η αναβίωση των Νέμεων στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών ηλικίας από 5 έως 97 ετών από δεκάδες χώρες του κόσμου! Εκτός από τα αγωνίσματα δίνονται παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Στις πλαγιές του σταδίου κάθονται οικογένειες που συμμετέχουν στην εορτή μαζί με τους αθλητές. Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, συγκινημένοι που συμμετείχαν στην αναβίωση αυτών των αγώνων, με τον τρόπο που γίνονταν πριν από χιλιάδες χρόνια.



«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πάνε στην Αγγλία του χρόνου, στη Βραζιλία τέσσερα χρόνια μετά, με τις αποσκευές τους βαριά φορτωμένες στα πολλά ταξίδια, που πραγματοποίησαν από το 1896 και μετά τον περασμένο αιώνα.  Αλλά οι Νέμεοι Αγώνες θα παραμείνουν στη Νεμέα.  Ίσως για όλους εμάς η Ολυμπιακή Ιδέα θα συνεχίζει να πηγάζει από τη γη που τη γέννησε» έλεγε το ’12, στο ίδιο κείμενο ο Αμερικανός καθηγητής.



Στους αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται ξυπόλυτοι, σε αγώνες δρόμου φορώντας μόνο ένα λευκό χιτώνα στο αρχαίο αποδυτήριο και είναι χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπαίνουν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκινούν από τη λίθινη αφετηρία με τη βοήθεια του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης.

Όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, οι νικητές δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και λαμβάνουν ένα κλαδί φοίνικα. Στο τέλος της ημέρας στεφανώνονται με ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης. Η εμπορευματοποίηση των αγώνων απαγορεύεται, ενώ δεν υπάρχουν χορηγοί στους αγώνες. Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από τους αγώνες:





http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου