Νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, λογαριασμοί ενέργειας σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, ενισχυμένη ενεργειακή ασφάλεια μέσω σημαντικής μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου και θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον: αυτά είναι μερικά από τα αναμενόμενα οφέλη του στόχου ενεργειακής απόδοσης για το 2030 που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Ο προτεινόμενος στόχος του 30% βασίζεται στα μέχρι τώρα επιτεύγματα: τα νέα κτίρια χρησιμοποιούν τη μισή ενέργεια από όση χρησιμοποιούσαν τη δεκαετία του '80, ενώ ο βιομηχανικός τομέας είναι περίπου 19% λιγότερο ενεργοβόρος από ό, τι το 2001.
Ο προτεινόμενος στόχος βαίνει πέραν του στόχου της κατά 25% εξοικονόμησης ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη της μείωσης κατά 40% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση που παρουσιάζεται σήμερα έχει ως στόχο την επίτευξη σωστής ισορροπίας μεταξύ οφέλους και κόστους.
Ο Günther H. Oettinger, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ενέργειας δήλωσε τα εξής: «Η πρότασή μας αποτελεί τη βάση προκειμένου η ΕΕ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας του εφοδιασμού, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, με προσιτό τρόπο. Είναι φιλόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική. Η στρατηγική ενεργειακής απόδοσης θα συμπληρώσει το πλαίσιο του 2030 για την ενέργεια και το κλίμα που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014. Στόχος μας είναι να δοθεί το σωστό μήνυμα στην αγορά και να ενθαρρυνθούν περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.»
Στη σημερινή ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Ενεργειακή απόδοση: ποια η συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια και στο πλαίσιο του 2030;» παρουσιάζεται επιπλέον η πρόοδος που σημειώθηκε προς την κατεύθυνση του στόχου ενεργειακής απόδοσης ύψους 20% της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Αναμένεται, επί του παρόντος, η ΕΕ να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 18-19% το 2020· το συμφωνημένο, ωστόσο, ποσοστό στόχου της τάξεως του 20% μπορεί να επιτευχθεί εφόσον όλες οι χώρες της ΕΕ εφαρμόσουν πλήρως την ήδη εγκριθείσα νομοθεσία. Η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει νέα μέτρα, καλεί όμως τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διασφαλιστεί η συλλογική επίτευξη του στόχου του 2020.
Οφέλη από τις υφιστάμενες πολιτικές ενεργειακής απόδοσης
Μεταξύ των αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων για επιχειρήσεις και καταναλωτές είναι για παράδειγμα:
Η ενεργειακή ένταση του βιομηχανικού τομέα της ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 19% μεταξύ του 2001 και του 2011.
Η χρήση αποδοτικότερων συσκευών, όπως ψυγεία και πλυντήρια, αναμένεται να επιτρέψει στους καταναλωτές την εξοικονόμηση 100 δισεκατομ. ευρώ ετησίως – περίπου 465 ευρώ ανά νοικοκυριό – στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι το 2020.
Τα νέα κτίρια καταναλώνουν το ήμισυ της ενέργειας απ' ό, τι τη δεκαετία του '80.
Μακροπρόθεσμα οφέλη
Στην ανακοίνωση εξετάζονται επίσης οι θετικές επιπτώσεις της ενεργειακής απόδοσης στη ζωή των Ευρωπαίων για τα επόμενα δεκαέξι έτη:
Για κάθε 1 τοις εκατό επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται μείωση κατά 2,6% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, περιορίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τη εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
Τα ενεργειακώς αποδοτικότερα κτίρια θα προσφέρουν «πρόσθετα οφέλη» στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτά, πέραν της μείωσης στους λογαριασμούς ενέργειας.
Για παράδειγμα, τα καλύτερα μονωμένα παράθυρα μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την προστασία από εξωτερικούς θορύβους.
Οι πολιτικές ενεργειακής απόδοσης θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως είναι οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις και οι κατασκευαστές εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Τα επόμενα βήματα
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόοδο σχετικά με την ενεργειακή απόδοση το 2017. Με τον τρόπο αυτό, θα διερευνηθεί το ζήτημα σχετικά με το εάν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρόσθετοι δείκτες για την καταγραφή και την παρακολούθηση της προόδου σχετικά με την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής απόδοσης. Θα μπορούσε να πρόκειται για δείκτες, όπως η ενεργειακή ένταση, που λαμβάνουν καλύτερα υπόψη τις σχετικές αλλαγές και τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και την αύξηση του πληθυσμού.
http://www.epixeiro.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου