Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ




Αύγουστος 1779. Ο Πατρο-Κοσμάς κηρύττει στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Τότε οι Εβραίοι των Ιωαννίνων, που τον μισούν θανάσιμα επειδή έλεγε ότι τα παζάρια δεν πρέπει να γίνονται τις Κυριακές αλλά τα Σάββατα, συνωμοτούν εναντίον του και τον κατηγορούν στον Κουρτ-πασά του Βερατίου ότι είναι πράκτορας των Ρώσων. Άνθρωποι του Πασά τον συνέλαβαν τη στιγμή που ο φλογερός καλόγερος κήρυττε το λόγο του Θεού στο χωριό Κολικόντασι. Οι δήμιοι του πέρασαν ένα σχοινί στο λαιμόκαι τον κρέμασαν σε ένα γεροπλάτανο όπου προσευχόμενος παρέδωσε την Άγια ψυχή του, Σάββατο 24 Αυγούστου 1779.


Στη συνέχεια οι δήμιοι γύμνωσαν το λείψανό του και αφού έδεσαν μια βαριά πέτρα στο λαιμό του, το έριξαν στον ποταμό Αψό. Οι Χριστιανοί έσπευσαν αμέσων να ανασύρουν από τον ποταμό το Άγιο λείψανο, αλλά δεν μπόρεσαν να το βρουν. Τρεις μέρες αργότερα, ένας ευλαβής Ιερέας ονόματι Μάρκος, μπήκε σε μια βάρκα και, αφού έκανε το σημείο του Σταυρού, έπλεε στον ποταμό με σκοπό να βρει το Άγιο λείψανο. Σε κάποια στιγμή είδε το Άγιο λείψανο να πλέει στον ποταμό όρθιο. Αμέσως το ανέσυρε συγκινημένος και αφού το έντυσε με το ράσο του, το μετέφερε στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου (κοντά στο χωριό Κολικόντασι) και το ενταφίασε με τιμές πίσω από το Άγιο Βήμα.
Αυτός είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μεγάλος Διδάσκαλος της Ρωμιοσύνης, που με τα κηρύγματα και τον αγώνα του, βοήθησε όσο κανένας άλλος, να κρατήσει ο Λαός τη γλώσσα του και την Πίστη του (έτσι το δουλωμένο Γένος θα μπορούσε να αποτινάξει κάποια στιγμή τον Τουρκικό ζυγό). Το 1961, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε η επίσημη Αγιοκατάταξή του και η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Αυγούστου.

ευχαριστώ @ Georgi Bosi για την ευλογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου