Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Οργιο φημών για την Αμφίπολη -Γιατί αρχαιολόγοι φοβούνται ότι ο τάφος έχει συληθεί

Οργιο φημών για την Αμφίπολη -Γιατί αρχαιολόγοι φοβούνται ότι ο τάφος έχει συληθεί

Καθώς οι ανασκαφές προχωρούν και η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως ευρήματα που εντυπωσιάζουν όλο τον πλανήτη, όπως ήταν αναμενόμενο, φουντώνει και η σεναριολογία για το αν ο τάφος έχει παραμείνει ανέπαφος ή έχει συληθεί από τυμβωρύχους. 


Το νέο στοιχείο που έβγαλε στο φως η ανασκαφή τη Δευτέρα, μια μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50, έδωσε νέα τροφή στα σενάρια ότι ο τάφος έχει συληθεί. Οπως έσπευσαν να πουν πολλοί, η οπή αυτή ίσως μαρτυράει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.



Παράλληλα, όπως λέει ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία»  όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «βάλει χέρι» στο μνημείο.

Ο κ. Φάκλαρης, σημειώνει επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Παράλληλα, στα διεθνή ΜΜΕ επικρατούν διαφορετικές απόψεις για το αν ο τάφος θα αποκαλύψει τελικά εντυπωσιακά ευρήματα με το αμερικανικό δίκτυο NBC να μεταδίδει ότι «προς απογοήτευση των επιστημόνων» ο τάφος έχει συληθεί. Σε πιο επιθετικό ύφος η DailyMail αναφέρει ότι ο τάφος έχει συληθεί και πως λιγοστεύουν οι ελπίδες για να ανακαλυφθούν εντυπωσιακά ευρήματα που θα φθάνουν χρονικά στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επίσης, προς το παρόν και λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται η ανασκαφή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τυμβωρύχοι να είχαν μπει στον τάφο από το πάνω μέρος του, κάτι το οποίο αποτελεί και το κακό σενάριο στα τρία επικρατέστερα που απαντούν στο ερώτημα «γιατί ο τάφος είναι γεμάτος χώμα».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι, οι τυμβωρύχοι έπαιρναν από τους τάφους το χρυσό και τα κοσμήματα και δεν πείραζαν κάτι άλλο, οπότε και να έχει συληθεί ο τάφος, και πάλι τα ευρήματα θα είναι σπουδαία.

Πάντως, μόλις πριν από πέντε μέρες, η επικεφαλής της ανασκαφής  Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί, επικαλούμενη τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα ευρήματα στην είσοδο του μνημείου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και πως η ίδια η ανασκαφή θα λύσει το μυστήριο και θα απαντήσει στο ερώτημα για το εάν ο συγκεκριμένος τάφος έχει συληθεί η όχι.




www.iefimerida.gr/node/168007#ixzz3Bb61iskA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου