Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σε 45 περιοχές και ταβάνι τους 5.000 κατοίκους τα Leader

Ενισχύονται µεταποιητικές αγροτικών προϊόντων προϋπολογισµού 300.000 ευρώ Κατά 100% στις Περιφέρειες η υλοποίηση από τη νέα προγραµµατική περίοδο

Κοντονής Γιώργος
Με επιλέξιµες 45 περιοχές, εστιάζοντας παράλληλα σε ολόκληρο των αγροτικό χώρο, και όχι µόνο σε ορεινές-µειονεκτικές, διευρύνεται η προσέγγιση τοπικής ανάπτυξης Leader από τη νέα προγραµµατική περίοδο, αφού πλέον µπορεί να χρηµατοδοτήσει δράσεις από το σύνολο των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταµείων. Επιπλέον, η υλοποίησή τους εκχωρείται κατά 100% από τις Περιφέρειες.
Σύµφωνα µε την επίσηµη υποβολή του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μέτρου 19 CLLD («τοπική ανάπτυξη µε πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων»), όπως µετονοµάζονται τα Leader, οι περιοχές δράσεις πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
-O πληθυσµός να κυµαίνεται από 10.000 - 150.000 κατοίκους
-Να αποτελούνται από ∆ηµοτικά ∆ιαµερίσµατα µε πληθυσµό µικρότερο των 5.000 κατοίκων µε εξαίρεση τα µικρά νησιά.
-Να περιλαµβάνουν ορεινές και µειονεκτικές περιοχές και έως 12% µη χαρακτηρισµένων («πεδινών») περιοχών.

Ιδιωτικές επενδύσεις
Ειδικότερα για τις δράσεις ιδιωτικού χαρακτήρα εντάσσονται επενδύσεις του δευτερογενή και τριτογενή τοµέα όπως είναι η ενίσχυσης µικροµεσαίων επιχειρήσεων, η αύξηση της προστιθέµενης αξίας των αγροτικών-δασοκοµικών προϊόντων και οι τουριστικές δραστηριότητες.

Ο συνολικός προϋπολογισµός των παραπάνω ενισχυόµενων παρεµβάσεων µπορεί να ανέλθει µέχρι 600.000 ευρώ για έργα υποδοµής και 100.000 ευρώ για άυλα έργα ενώ, ειδικότερα για επενδύσεις µεταποίησης, εµπορίας ή ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων συνολικός προϋπολογισµός µπορεί να ανέλθει µέχρι 300.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της δράσης είναι δυνατή η καταβολή προκαταβολής από τον αρµόδιο οργανισµό πληρωµών µετά από σχετικό αίτηµα του δικαιούχου. Παράλληλα, είναι δυνατή η χρήση χρηµατοδοτικών εργαλείων.

Ενδεικτικά οι επιλέξιµες δαπάνες είναι οι ακόλουθες:
-κατασκευές – διαµορφώσεις κτηρίων, χώρων και εγκαταστάσεων, αγορά µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού
-σχετικές µελέτες, έντυπα, πληροφοριακό υλικό, διαφηµιστικές ενέργειες. ∆εν αποτελούν επιλέξιµες δαπάνες, οι λειτουργικές δαπάνες, η χρηµατοδοτική µίσθωση εξοπλισµού/παγίων.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου