Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Οι Άγιοι 5 Μάρτυρες από την Καππαδοκία στο Πολύστυλο της Καβάλας.






Τα Ι. Λείψανα των πέντε Αγίων Μαρτύρων, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ορέστου, Ευγενίου και Μανδαρίου, που η μνήμη Τους τιμάται στις 13/12, βρίσκονταν σε τρεις κάθετους τάφους (ο ένας δηλ. ήταν πάνω από τον άλλο, με τη σειρά που ενταφιάστηκαν εκεί), στην ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ, στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας, στο σημερινό χωριό Σεμέντερε. Όταν οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπον αυτό, η μοναχή Χριστίνα τα τοποθέτησε σε μία Λειψανοθήκη και τα μετέφερε με μεγάλη ευλάβεια στην Ελλάδα, στο χωριό Κόκκαλα της Καβάλας, όπου κι εγκαταστάθηκε το 1924. Μετά το θάνατό της και την προσωρινή εξυπηρέτησή Τους από δύο άλλες γυναίκες, τη διακονία των Ιερών αυτών Λειψάνων ανέλαβε πρόθυμα η ευσεβής Δέσποινα, χήρα Αριστ. Κελεκτζόγλου. 

Ο Ι. Ναός των 5 Μαρτύρων στο Πολύστυλο της Καβάλας (Από το βιβλίο τού π. Θεοχάρη Μέγγα)..


Είκοσι χρόνια αργότερα, όταν οι Βούλγαροι έκαψαν το παραπάνω χωριό, μαζί με το μικρό της γιο Γιάγκο, τα μετέφερε στο Πολύστυλο (1944), όπου το 1950 θεμελιώθηκε ο Ι. Ναός Τους από τον Εφημέριο του χωριού π. Δημοσθένη Βαϊκούση, συνεπικουρούμενο από τον π. Βαρνάβα, το γέροντα πλέον Εφημέριον, που με μεγάλη συγκίνηση έβλεπε, επιτέλους, να γίνεται πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο της ζωής του. Από το 1969, που ανέλαβε Εφημέριος ο π. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΕΓΓΑΣ, άρχισε σιγά-σιγά η ανακαίνισή της Εκκλησίας των πέντε Αγίων. Ι. Λείψανά Τους δόθηκαν για ευλογία και αλλού.


Η Λάρνακα με τα Ι. Λείψανά Τους, η οποία φυλάσσεται στον Ι. Ναόν Τους στο Πολύστυλο. Μέσα σ' αυτήν βρίσκεται η Λειψανοθήκη με την οποία μεταφέρθηκαν από την Καππαδοκία στην Ελλάδα (Από το βιβλίο τού π. Θεοχάρη Μέγγα).

Επί 27 ολόκληρα χρόνια, ο εν λόγω Ιεροδιδάσκαλος συγκέντρωνε πληροφορίες και το 1996 εξέδωσε για πρώτη φορά το βιβλίο: "Οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες από την Καππαδοκία στο Πολύστυλο της Καβάλας". Αργότερα αξιώθηκε να επισκεφθεί, μαζί με την πρεσβυτέρα του, την κατακόμβη και να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, με το οποίο πλούτισε τη 2η έκδοση αυτού (2011).


Σκηνές μαρτυρίων (Φωτογραφία από Ι. Μονή Παντοκράτορος)


Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει το βίο και θαύματα των Αγίων, την πλήρη Ασματική Τους Ακολουθία (Μικρό-Μεγ. Εσπερινό), Όρθρο, Παρακλητικό Κανόνα), πληροφορίες για την Καππαδοκία και το Πολύστυλο, τη θαυμαστή ιστορία τής μεταφοράς των Ι. Λειψάνων Τους στο χωριό του, πλούσιο φωτογραφικό υλικό κ.α.
Αξίζει να το διαβάσει κανείς. Ο π. Θεοχάρης, με γλαφυρό τρόπο, μας εξιστορεί όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης έρευνάς του, αλλά και σαν Ιερέας του Ι. Ναού 
Τους.

Ι. ΝΑΟΣ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΤΥΡΩΝ (13/12) ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ "ΆΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ"
Στη θέση των ερειπίων που βλέπετε, υπήρχε παλιά μεγάλος Ι. Ναός των πέντε Μαρτύρων, που οι ντόπιοι τους θεωρούν προστάτες τους και τους τιμούν πολύ. Όταν όμως το 1968 έγινε εκεί καταστροφικός σεισμός, έπαθε μεγάλη ζημιά και τον καταδάφισαν. Σ' αυτόν τιμούσαν και ΤΟΝ ΟΣΙΟΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΝ (9/1). Καθώς λένε οι ντόπιοι, όταν γκρέμιζαν την Εκκλησία - λες - και μία αόρατη δύναμη εμπόδιζε τη μπουλντόζα κι όταν κινδύνευσε να πέσει στο διπλανό γκρεμό, φοβήθηκαν και σταμάτησαν, γι' αυτό και έμειναν τόσα πολλά υπολείμματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία (το εξωτερικό τοιχίο σε ορισμένα σημεία φθάνει το 1,5-2 μ.).
Στο Ν. Μεσσηνίας, ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΔΑ ΤΑΫΓΕΤΟΥ, πρωτολειτούργησε το 2004 ένα Εκκλησάκι του Οσίου Ευστρατίου του Θαυματουργού (9/1), που χτίστηκε από τον Ευστράτιο Λάζαρο, στον ύπνο του οποίου εμφανίστηκε δύο φορές ο Άγιος και του το ζήτησε. ΕΚΕΙ, "ΚΑΤ' ΕΠΙΘΥΜΙΑΝ" ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΑ ΤΙΜΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ 'ΚΕΙΝΟΝ, δηλ. στις 9/1, επειδή επί δεκάδες χρόνια τον τιμούσαν στο δικό Τους Ναό, στο αγαπημένο Του νησάκι "Άη-Στράτης", όπου σώζεται μέχρι σήμερα ένα μέρος της Σπηλιάς, στην οποία ασκήτεψε κάποια περίοδο της ζωής Του (στο διάστημα της 2ης Εικονομαχίας).



Τελειώνοντας την ανάγνωση, αισθάνεσαι να φουντώνει μέσα σου η επιθυμία να επισκεφθείς τον ευλογημένο αυτό τόπο, που τον καθαγιάζει, καθημερινά, η διαρκής, ζωντανή παρουσία των πέντε Μαρτύρων, ΤΑ Ι. ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΉΣΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΦΗΜΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες τιμώνται, ιδιαίτερα, στη Χίο και στο νησάκι "Άη-Στράτης".
Απολυτίκιον Ι. Λειψάνων
Τα Άγια Λείψανα των Αθλοφόρων Χριστού, τιμήσωμεν άσμασι χαριστηρίοις πιστοί, ως δώρα θεόσδοτα. Άτινα παραδόξως, εκ της Καππαδοκίας, ήλθον εν Πολυστύλω, και ιάσεις δωρούσι, τοις πόθω και ευσεβεία αιτούσι βοήθειαν (΄Ηχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου