Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα, τα μπαχαρικά και τα βότανα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων του αίματος.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition Today» αναλύει τις μεταβολικές επιδράσεις των βοτάνων και των καρυκευμάτων – με ιδιαίτερη έμφαση στα πιθανά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα των συστατικών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να προσθέσουν γεύση στα τρόφιμα – προτού ελεγχθεί αν τα γεύματα που περιέχουν μπαχαρικά διαθέτουν λειτουργικά οφέλη.
Με επικεφαλής την καθηγήτρια Sheila West από το Πεν Στέιτ, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά την κατανάλωση γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν όμως το γεύμα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό μείγμα μπαχαρικών, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώνονται κατά 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός γεύματος χωρίς το μείγμα. Στα καρυκεύματα περιλαμβάνονται:
1) σκόρδο σε σκόνη
2) δεντρολίβανο
3) ρίγανη
4) κανέλα
5) γαρίφαλο
6) πάπρικα
7) κουρκούμη
8) τζίντζερ
9) μαύρο πιπέρι
Οι επιστήμονες εξηγούν: «Οι επιδράσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων στον μεταβολισμό και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους σε σύγκριση με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο για μελλοντικές έρευνες δεδομένης της σημασίας για τη δημόσια υγεία όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο».
Η καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων κουρκουμίνης μεμονωμένα σε συνδυασμό με διατροφή και γυμναστική είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μείωση κατά 60% των επιπέδων τριγλυκεριδίων.
Η West αναφέρει: «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες καθημερινά. Η προσθήκη αντιοξειδωτικών μπαχαρικών ίσως αποτελεί έναν τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση».
Η West και οι συνεργάτες της πραγματοποιούν περαιτέρω έρευνα στην οποία θα παρακολουθούνται οι συμμετέχοντες για 8 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με αντιοξειδωτικό μείγμα καρυκευμάτων προκειμένου να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το λίπος: «Αν το λίπος δεν απορροφάται από τον οργανισμό όταν στο γεύμα περιλαμβάνονται μπαχαρικά, μπορεί αντιθέτως να αποβάλλεται. Θα εξετάσουμε αν τα μπαχαρικά επηρεάζουν το πόσο γρήγορα το γεύμα επεξεργάζεται από το πεπτικό σύστημα».
2) δεντρολίβανο
3) ρίγανη
4) κανέλα
5) γαρίφαλο
6) πάπρικα
7) κουρκούμη
8) τζίντζερ
9) μαύρο πιπέρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου