Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Τσάι Ολύμπου: Το Νέκταρ των θεών στις αγορές του κόσμου


Μια συνεταιριστική επιχείρηση κοινωνικού σκοπού φέρνει στα φλυτζάνια μας το πράσινο αρωματικό τσάι του Βουνού των Θεών

της Άννης Καρολίδου

Η αρχή για την συνεταιριστική επιχείρηση κοινωνικού σκοπού,  Κοιν.Σ.Επ.  Τσάι «Ολύμπου Νέκταρ», έγινε με την τοποθέτηση την προηγούμενη εβδομάδα, σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, του πράσινου αρωματικού τσαγιού του Βουνού των Θεών.


Η ομάδα των πέντε συνεταιριστών, των πέντε ιδρυτικών μελών που ετοιμάζονται για την ελληνική και, στη συνέχεια, την παγκόσμια αγορά με το «τσάι Ολύμπου» ή αλλιώς «tea of olympos», έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της με σκοπό τη διεύρυνση του Συνεταιρισμού.

«Το τσάι Ολύμπου, το είδος sideritis scardica, με τις ιδιότητες που έχει, αποτελεί πλούτο για την περιοχή. Την τελευταία τριετία, εμείς η αρχική ομάδα της Κοιν.Σ.Επ.,   προσπαθούμε να οργανωθούμε για να συστηματοποιήσουμε τις διαδικασίες της παραγωγής, συλλογής και εμπορίας του τσαγιού που καλλιεργούμε», εξηγεί η πρόεδρος της επιχείρησης  Αναστασία Μποστανίτη- Κιοσέ, προσθέτοντας «Aρχίζουμε ενημερωτικές παρουσιάσεις με σκοπό τη διεύρυνση της Κοιν.Σ.Επ.. Ήδη συζητούμε με άλλους παραγωγούς, που αν ενταχθούν στην ομάδα μας, θα προστεθούν περί τα 170-200 στρέμματα στα περίπου 30 στρέμματα που καλλιεργούμε εμείς. Η παραγωγή του τσαγιού του Ολύμπου μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στην επόμενη διετία -τριετία, καθώς  ενδιαφέρον για να μπούνε στην καλλιέργεια εκδηλώνουν άλλα 15 και πλέον άτομα».



Να σημειωθεί ότι η αρχική ομάδα, που πήρε την έγκριση της Kοιν.Σ.Επ τον περασμένο Οκτώβριο, έχει έδρα το Ελατοχώρι Πιερίας, όπου έστησε και το πρώτο μικρό συσκευαστήριο, ενώ ήδη προετοιμάζουν μεγαλύτερο χώρο σαν εργαστήριο, σε έκταση 3 στρεμμάτων.

«Επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε πάνω σε σωστές βάσεις, διαθέτοντας στην αγορά ένα προϊόν πιστοποιημένο. Ωστόσο, οι στόχοι μας είναι ευρύτεροι καθώς σε αυτούς εντάσσεται και η σύνδεση του φυσικού πλούτου του Ολύμπου, με την παραγωγή και άλλων βιολογικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών αλλά και με τον αγροτουρισμό», τονίζει η κ. Μποστανίτη- Κιοσέ.

Να σημειωθεί ότι όπως δείχνουν έρευνες, το γένος sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (camellia sinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές.

Η πρώτη παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ. είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Περ. Ενότητας Πιερίας ενώ και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Ιανουαρίου 2015 και μετά.
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου