Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς πολέμους, χρήματα και προβλήματα: η ζωή είναι ωραία σε αυτό το νησάκι στην άκρη του κόσμου

Συντάκτης - επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη enallaktikos.gr

Πρόκειται για ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη στον κόσμο. Το μικρό νησάκι Palmerston στον Ειρηνικό Ωκεανό ανεφοδιάζεται με προμήθειες δύο φορές τον χρόνο από το μοναδικό καράβι που το προσεγγίζει, καθώς το ταξίδι είναι μεγάλο και επικίνδυνο. Οι πιο πολλοί από τους 62 κατοίκους του νησιού είναι απόγονοι ενός Άγγλου, του William Marsters, που επέλεξε να εγκατασταθεί μαζί με τη γυναίκα του στον ερημικό τόπο πριν από 150 χρόνια.


Εννέα μέρες διαρκεί το ταξίδι για να φτάσει κανείς στο Palmerston. Έννεα μέρες με τον φόβο κάποιας τροπικής καταιγίδας. Αυτό το ταξίδι μοιάζει να σαν φτάνεις στο τέλος της γης.

Το Palmerston ανήκει στο σύμπλεγμα των Νησιών Cook που συνδέονται με έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Επειδή ο ύφαλος βρίσκεται πολύ ψηλά και τα νερά είναι ρηχά, είναι αδύνατο να προσεγγίσει κανείς το νησί με υδροπλάνο. Η μεγάλη απόστασή του από τα άλλα νησιά δεν επιτρέπει και την πρόσβαση με ελικόπτερο. Η θάλασσα είναι η μοναδική πρόσβαση.
φωτο: © BBC.co.uk

Μετά από δύο ημέρες πτήσης - από το Λονδίνο μέσω Λος Άντζελες - οι τολμηροί επισκέπτες ξεκινούν με πλοίο από την Ταϊτή. Μετά από εννέα μέρες, 3.000 μίλια και πολλή τύχη φτάνουν στον προορισμό τους.

Στην αρχή το νησάκι δεν φαίνεται. Πρέπει να έχει καλό καιρό και το πλοίο να έχει πλησιάσει αρκετά.

"Τίποτα δεν πάει στραβά εδώ. Είμαστε ήσυχοι και ευτυχισμένοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν πολέμους σε όλο τον κόσμο, ας έρθουν στο νησί μας να απολαύσουν για λίγο τον ήλιο και τη θάλασσα και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι μάταια. Σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Είναι αδιανόητο", λέει ο Bob Marsters, δήμαρχος του νησιού.

φωτο: © BBC.co.uk


Όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας, στο Palmerston είναι δυσεύρετα. Οι κάτοικοι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για δύο ώρες τη μέρα, ενώ συλλέγουν και πίνουν βρόχινο νερό. Χρήματα χρησιμοποιούν δύο φορές τον χρόνο, μόνο για να αγοράσουν τις προμήθειες από το καράβι που τους επισκέπτεται. Όμως δεν παραπονιούνται.

"Είμαι περήφανος γιατί όλες οι οικογένειες που ζούμε εδώ, δουλεύουμε μαζί, αγαπιόμαστε και μοιραζόμαστε τα πάντα", λέει ο Bob.

φωτο: © BBC.co.uk
Thomas Martienssen - BBC News Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου