Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Μπράβο στην Τουρκοκύπρια Doğuş Derya!!!

τουρκοκυπρια2
    Εδώ και μερικές μέρες, η Τουρκοκύπρια συμπατριώτισσα μας, στέλεχος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Doğuş Derya δέχεται χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις από τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στα κατεχόμενα - ακροδεξιούς Τουρκοκύπριους και έποικους,
επειδή με παρρησία κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην ξεχνούν τα εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος Ελληνοκυπρίων και τους βιασμούς γυναικών από τον τουρκικό στρατό το 1974. Η Ντοούς αξίζει συγχαρητηρίων για το θάρρος της.
  Συγκεκριμένα η Τουρκοκύπρια βουλευτίνα Λευκωσίας, Doğuş Derya, του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος “Ενωμένες Δυνάμεις”, μιλώντας στην ούτω καλούμενη «τουρκοκυπριακή βουλή» εξεστόμισε την φοβερή κατηγορία ότι ο τουρκικός στρατός στην διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, προέβηκε σε φοβερούς βιασμούς σε βάρος του ελληνικού, αρμενικού και μαρωνίτικου  πληθυσμού. Παραδέχτηκε δημόσια πως στον πόλεμο του 74 ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένας νικητής, γιατί η κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου προκάλεσε μια σειρά εντόνων προβλημάτων στην ίδια την Τουρκία. Καταλήγοντας δε στον λόγο της, εξαπέστειλε την φοβερή κατηγορία ότι ο τουρκικός στρατός βίαζε χριστιανές ελληνοκύπριες και αρμένισες κατά την διάρκεια της εισβολής του 1974. Όπως ήταν φυσικό αυτή η ομιλία, ομολογία της πραγματικά θαρραλέας Τουρκοκύπριας βουλευτίνας, προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων μέσα στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο και έπεσε κυριολεκτικά σαν βόμβα στην συνεδρίαση, φορτίζοντας έντονα το κλίμα ανάμεσα στους λεγόμενους «Τουρκοκυπρίους βουλευτές». Μάλιστα αντίδραση υπήρξε και από το ίδιο της το κόμμα, καθώς ένας άλλος «βουλευτής» Λευκωσίας του ίδιου κόμματος, ο Zorlu Töre, ανέβηκε στο βήμα και απαίτησε σε έντονο ύφος από την συνάδελφο του, Doğuş Derya να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις της οι οποίες, όπως ανέφερε, προσβάλουν τον τουρκικό στρατό που εδρεύει στην λεγομένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» KKTC.
  Οι δηλώσεις της Τουρκοκύπριας «βουλευτίνας» προκάλεσαν και έντονη διαμάχη στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ εντυπωσιακό είναι πως υπήρξαν και υποστηρικτές της «βουλευτίνας» στις δηλώσεις ομολογία για τον εγκληματικό ρόλο του τούρκικου στρατού κατοχής. Συγκεκριμένα υπήρξαν δηλώσεις στήριξης της Doğuş Derya από παράγοντες του κόμματος της, καθώς και από εκπροσώπους των κομμάτων, Κοινωνικό Δημοκρατικό και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου των κατεχομένων. Από την άλλη πλευρά ο γιος του Ραούφ Ντεκτάς, ο Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος είναι και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα του Ντερβίς Ερογλου, κατέκριναν με έντονο τρόπο τις δηλώσεις της βουλευτίνας.
    Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως η Doğuş Derya επέμενε στις δηλώσεις της. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα, Vatan, υποστήριξε πως οι βιασμοί των Τούρκων στρατιωτών σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού ήταν μέρος της πολεμικής επιχείρησης της Τουρκίας. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αξιώσει να δώσουν λόγο οι υπεύθυνοι για αυτές τις απαίσιες πράξεις που διαπράχτηκαν σε βάρος του ελληνικού, αρμενικού και μαρωνιτικού πληθυσμού της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Αυτή είναι η Τουρκοκύπρια «βουλευτίνα» που βάζει τα «γυαλιά» σε πολλούς «συναδέλφους» της στο κυπριακό και ελληνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι μόλις ακούνε για κάποιο εθνικό θέμα βγάζουν «σπυριά» και εξαφανίζονται μήπως και τους κατηγορήσουν για εθνικισμό, ρατσισμό και όλα αυτά τα εκσυγχρονιστικά μαργαριτάρια.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη προκάλεσε αναστάτωση στη ούτω καλούμενη «βουλή» των κατεχομένων. Στην ορκωμοσία της «βουλής», αντί για τον όρκο που διαβάζουν τα μέλη, αυτή ανέγνωσε το δικό της. H 35χρονη  είναι ιδρυτικό μέλος του «φεμινιστικού εργαστηρίου» (FEMA) και η πρώτη φεμινίστρια «βουλευτής» στα κατεχόμενα. Kατά την ορκωμοσία της ανέφερε ότι θα εργαστεί για να μην υποστεί διακρίσεις κανείς που ζει στην Κύπρο λόγω της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής του κατάστασης, του φύλου και της σεξουαλικότητάς του. 
   H 35χρονη είναι ιδρυτικό μέλος του «φεμινιστικού εργαστηρίου» (FEMA) και η πρώτη φεμινίστρια «βουλευτής» στα κατεχόμενα. Kατά την ορκωμοσία της ανέφερε ότι θα εργαστεί για να μην υποστεί διακρίσεις κανείς που ζει στην Κύπρο λόγω της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής του κατάστασης, του φύλου και της σεξουαλικότητάς του. «Θα προσπαθήσω να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και ίσο σύστημα για όλους που δεν θα εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο. Θα καταβάλω προσπάθεια για να αντικατασταθεί η κουλτούρα της βίας και της αντιπαράθεσης με τις αξίες της ειρήνης και της προσέγγισης, θα μείνω αφοσιωμένη στις αρχές ενός δημοκρατικού, κοινωνικά δίκαιου κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορκίζομαι στην τιμή του ανθρωπισμού ότι δεν θα εγκαταλείψω τα ιδανικά για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου».
  Όσοι όμως στην ελληνοκυπριακή κοινότητα χαιρετίζουν την τολμηρή στάση της Ντοούς θα πρέπει να έχουν την ανάλογη τόλμη. Να έχουν την τόλμη να πουν και τις αλήθειες που δεν βολεύουν τη δική μας κοινότητα. Να παραδεχθούν και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι  σε βάρος Τουρκοκυπρίων άμαχων και αιχμαλώτων. Δεν ήταν Ελληνοκύπριοι (και μάλιστα από εκείνη την κατηγορία που αυτοπροσδιορίζονται ως οι πιο πατριώτες από όλους), αυτοί που αιματοκύλισαν τη Μάραθα, την Αλόη, το Σανδαλάρι και την Τόχνη το 1974. Αν δεν πούμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια δεν πρόκειται να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Μπορεί η εμπιστοσύνη και η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να μην φέρνει από μόνη της τη λύση του Κυπριακού, αφού το εμπόδιο ήταν και παραμένει η Άγκυρα, αλλά αποτελεί μια απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσουμε να φτάσουμε και κυρίως να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη μια δίκαιη συμφωνημένη  λύση.

Ντίνος Ορφανός Τριμίκλινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου