Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

WSJ: Πώς να αγοράσεις ένα ελληνικό νησί

Προς πώληση είναι τουλάχιστον 20 ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα, γράφει η Wall Sreet Journal. Οι περιπτώσεις της Νήσου και της Όμορφης
Στη βαριά φορολόγηση ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες τουλάχιστον 20 νησιών στην Ελλάδα να τα θέσουν προς πώληση, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.


Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς να αγοράσεις ένα ελληνικό νησί», που υπογράφουν οι Στέλιος Μπούρας και Νεκταρία Σταμούλη, αναφέρεται πως η απόκτηση ενός ελληνικού νησιού, που είναι «βουτηγμένο» στον ήλιο και περιβάλλεται από τιρκουάζ νερά, αποτελεί το απόλυτο όνειρο για τους έχοντες μεγάλα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραδοσιακά, τα νησιά αυτά σπάνια τίθενται προς πώληση, καθώς περνούν από τη μία γενιά στην επόμενη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η συγκεκριμένη αγορά αναπτύσσεται, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές και της ταυτόχρονης μείωσης των τιμών, εξαιτίας των μεταβολών στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.



Οι περιπτώσεις της Νήσου και της Όμορφης

Όπως γράφει η WSJ, τα περισσότερα από τα 20 ιδιωτικά νησιά που βρίσκονται προς πώληση είναι υποανάπτυκτα, μερικά έχουν δασικές εκτάσεις, ενώ άλλα αποτελούνται κυρίως από βραχώδεις εκτάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται το νησί «Νήσος», στο Ιόνιο πέλαγος, που βρίσκεται πέντε ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα και διατίθεται στην τιμή των περίπου 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο συγκεκριμένο νησί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορούν να κατασκευαστούν έξι σπίτια μέχρι 130 τετραγωνικών μέτρων το καθένα. 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νησί «Όμορφη», που πωλείται στην τιμή των 62 εκατ. ευρώ, έχει ένα μικρό κτήριο και ο αγοραστής του θα έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει το 20% των συνολικά 1.112 στρεμμάτων του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταχωρήσεων ακινήτων «Private Islands Online».

«Με περίπου 6.000 νησιά και νησίδες, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη της προσφοράς, αλλά η κυριότητα ενός νησιού μπορεί να συνοδευτεί με πονοκεφάλους. Τα περισσότερα νησιά δεν είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη, καθώς η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είναι δύσκολη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που υπάρχουν στη χώρα σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά υδροπλάνα», τονίζει το δημοσίευμα.


Στο άρθρο γίνεται λόγος για «τρομακτική» γραφειοκρατία, καθώς, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του, για να αγοράσει κάποιος ένα νησί στην Ελλάδα απαιτούνται έως και 32 γραφειοκρατικά βήματα, στα οποία περιλαμβάνεται έλεγχος του προφίλ του ενδιαφερόμενου αγοραστή, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν θα αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Τροχοπέδη αποτελεί ακόμη για τους υποψήφιους αγοραστές το γεγονός ότι όλες οι παραλίες στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν έχει σημασία πόσο απομακρυσμένο είναι το νησί ή πόσο υψηλό είναι το τίμημα που καταβλήθηκε, ο καθένας με ένα σκάφος μπορεί να εμφανιστεί απρόσκλητος για μια βουτιά.

Τα προβλήματα με τους ντόπιους

«Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και προβλήματα με τους ντόπιους», τονίζει η Wall Street Journal, και αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ακινήτων Atria Property Services, Γιάννη Περρωτή, ο οποίος εδώ και μία δεκαετία έχει θέσει ως στόχο του την ανάπτυξη του μικρού ιδιόκτητου νησιού «Αρκούδι» στο Ιόνιο Πέλαγος. «Ο κ. Περρωτής επιχειρεί την οικοδόμησης ενός θερέτρου με πολυτελείς βίλες, σπα, μαρίνα, καθώς και ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, το κόστος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 312 – 273 εκατ. δολ. Αλλά ο κ. Περρωτής ανακάλυψε ότι το ακατοίκητο νησί, είχε κατοίκους: έναν βοσκό και το κοπάδι του από κατσίκες. Του πήρε πάνω από δύο χρόνια για να τους πάρει από το νησί».

«Πέρασα μερικά χρόνια πραγματικής δοκιμασίας και ταλαιπωρίας. Αλλά τώρα έχω στα χέρια μου κάτι που έχει πρόσθετη αξία και απτές προοπτικές», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα.

«Ορισμένοι Έλληνες ιδιοκτήτες νησιών, πολλοί από τους οποίους τα έχουν κληρονομήσει από μακρινούς συγγενείς, επανεξετάζουν την αξία της γης τους, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των νέων φορολογικών νόμων», λέει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα, υπό την πίεση της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, παρουσίασε φέτος τον πρώτο μόνιμο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

«Μετά από μια δεκαετία κατά την οποία έχει λάβει χώρα μόνο μια χούφτα συναλλαγών, τώρα ένα ιδιωτικό νησί έχει καταστεί μια ακίνητη ιδιοκτησία που πολλοί δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να συντηρήσουν», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

«Έχω πελάτες που μου λένε ότι πρέπει να πουλήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Λένε ότι δεν μπορούν να χειριστούν το φορολογικό βάρος », τονίζει στη WSJ ο Γιάννης Κριαράς, πράκτορας ακινήτων με βάση το νησί της Κρήτης. «Οι περισσότεροι από αυτούς δυσανασχετούν που έχουν κληρονομήσει ένα νησί», σημειώνει.
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου