Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Θέμα χρόνου τα μέτρα των αγροτών για τον νέο αναπληρωτή Οικονομικών

«Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών θα εφαρμοστούν», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουλίου.
Ακόμα παίζεται αν το φορολογικό των αγροτών θα ενταχθεί σε ένα τρίτο πακέτο ή θα μείνει για ψήφιση από τη Βουλή το φθινόπωρο.Ακόμα παίζεται αν το φορολογικό των αγροτών θα ενταχθεί σε ένα τρίτο πακέτο ή θα μείνει για ψήφιση από τη Βουλή το φθινόπωρο.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι αλλαγές αυτές συζητούνται τώρα με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να χτυπήσουν άμεσα την πρωτογενή παραγωγή».

Ο χρόνος σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου όπως και η ψήφισή του από τη Βουλή, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διελκυστίνδας μεταξύ των κυβερνητικών κλιμακίων και των εκπροσώπων των θεσμών (δανειστών) που βρίσκονται από την Τρίτη 28 Ιουλίου στη χώρα μας.
Αυτό το οποίο επί της ουσίας παίζεται είναι αν το φορολογικό των αγροτών θα ενταχθεί σε ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μαζί με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, πριν από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ή αν θα μείνει για ψήφιση από τη Βουλή το φθινόπωρο.
Τελευταίες ώρες έχει προκύψει και μια ενδιάμεση λύση που κάνει εκ νέου λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για τις άμεσες ανάγκες και οριστικοποίηση των αποφάσεων και του νέου μνημονίου ενδεχομένως και το Νοέμβριο. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει 3ο πακέτο προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, αλλά το αγροτικό και τα άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν ολοκληρωμένα Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, για να έρθει η επισφράγιση της τελικής συμφωνίας.   
Σύναξη των προέδρων στη Θεσσαλονίκη 
Βαθιά ανησυχία για τη φορολογική λαίλαπα που έρχεται στον πρωτογενή τομέα, επικρατεί στις τάξεις του συνεταιριστικού κινήματος, διότι οι παρεμβάσεις που προωθούνται, όπως επισημαίνεται από παράγοντες του κλάδου, δεν θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί ούτε αυτούς που αισθάνονται σήμερα ισχυροί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για οργανώσεις παραγωγών με υγιή βάση.
Η κοινή αυτή αγωνία, για το μέλλον του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, που διαγράφεται δυσοίωνο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης προέδρων συνεταιριστικών ενώσεων από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, το πρωί της Τετάρτης 29 Ιουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Επί σχεδόν τέσσερις ώρες, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη οργανώσεων από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Καλαμπάκα, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Καβάλα και τη Ροδόπη, υπό το συντονισμό του Νικήτα Πρίντζου, της ΕΑΣ Βόλου, έθεσαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό-κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας αυτή τη χρονική περίοδο.
Ιδιαίτερη αναφορά από τους παριστάμενους, όπως διαπίστωσε ως αυτήκοος μάρτυρας και το Agronews, έγινε στις επιπτώσεις που θα έχει στη βιωσιμότητά των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων η εφαρμογή μέτρων όπως είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, του συντελεστή φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου κα, και τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση από μέρους τους, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, για να περισωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί.
Ενδεικτικό του οξύ προβληματισμού που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι το γεγονός ότι η σημερινή σύσκεψη των συνεταιριστικών στη Θεσσαλονίκη αποτελεί συνέχεια της πολυπληθούς συγκέντρωσης αγροτών και κτηνοτρόφων στο Βελεστίνο, που έγινε στις 25 Ιουλίου μετά από σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου, η οποία κατέληξε στην αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό, τα κόμματα και το ΥΠΑΠΕΝ, στην οποία εκφράστηκε η πλήρης αντίθεσή τους στα υπό ψήφιση νομοσχέδια που τους αφορούν.
Πιέζει η… Δρακουλέσκου σε άμεσα μέτρα για αγρότες

Στις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για την επιτάχυνση της συμφωνίας με τους δανειστές και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (3ο Μνημόνιο) περιλαμβάνεται το «αγροτικό πακέτο», παρά την προσωρινή αναχαίτιση του ζητήματος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών και ειδικά τη νέα απεσταλμένη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου (Δρακουλέσκου την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, λόγω της άκαμπτης διαπραγματευτικής της στάσης στην περίπτωση της Κύπρου απ’ όπου προέρχεται) να θέτει εξ αρχής θέμα άμεσης προώθησης στη Βουλή και 3ου πακέτου προαπαιτούμενων, στο οποίο θα περιληφθούν θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και το αγροτικό.
Το γεγονός ότι η Ρουμάνα εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ έρχεται με άγριες διαθέσεις κυρίως για τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας εξ αρχής θέμα μεγαλύτερης ευελιξίας στις προσλήψεις και στις απολύσεις και διατήρηση των μισθών στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να φέρει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη φορολογία των αγροτών, όπως και την υπόθεση του ΟΓΑ, πράγμα που δεν θα είναι προς όφελος των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.
Non paper του Οικονομικών για τις συζητήσεις με τους θεσμούς
Μετά τις πρώτες συναντήσεις της Τρίτης 28 Ιουλίου, σε non paper του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζονται τα εξής:  
1.Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησαν από το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου, και θα συνεχιστούν και το απόγευμα, οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας. Δεν υπήρξε κανένα οργανωτικό πρόβλημα, οι συζητήσεις γίνονται στο χώρο διαμονής των θεσμών και όποτε χρειάστηκε εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 
2. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.
3. Την Τετάρτη αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων θεσμών. Δηλαδή οι:
- Ντέκλαν Κοστέλο [ΕΕ]
- Ράσμους Ρέφερ [ΕΚΤ]
- Νίκολα Τζιαμαρόλι [ESΜ] και
- Ντέλια Βελκουλέσκου [ΔΝΤ]
4. Επαναλαμβάνεται ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12.07.2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Σε εκκρεμότητα οι διατάξεις για τους αγρότες
Σημειωτέον ότι από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, που η υπόθεση των αγροτών έμεινε πίσω από τα άλλα προαπαιτούμενα, καλλιεργείται η εντύπωση ότι η ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα μετατεθεί για το φθινόπωρο και θα είναι πολύ πιο light (ελαφριές) απ’ ότι αρχικά είχε δρομολογηθεί.
Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο η Agrenda κατέγραψε ενδελεχώς τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και όχι μόνο στους κόλπους της κυβέρνησης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις και να υπάρξουν «αντίβαρα» στα υπό συζήτηση φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα των αγροτών.
Εκτός φορολογίας εισοδήµατος των αγροτών αναµένεται να τεθούν τα «µεροκάµατα» που κάνουν οι αρχηγοί των εκµεταλλεύσεων και τα µέλη των οικογενειών τους, σύµφωνα µε τις τελευταίες σκέψεις στα κοµµατικά επιτελεία που στηρίζουν την κυβένηση.
Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες να βρίσκουν λύση και στο θέµα των εισφορών του ΟΓΑ. Επ’ αυτού η πρόταση είναι να αυξάνεται το ύψος των εισφορών ανάλογα µε το µέγεθος της εκµετάλλευσης και τις ανθρωποώρες που απαιτούνται για την υποστήριξή της. Αυτό σηµαίνει ότι στις εισφορές θα συνυπολογίζονται τόσο η απασχόληση των ιδιοκτητών των εκµεταλλεύσεων, όσο και τα µεροκάµατα των αγρεργατων. Η εξειδίκευση των µέτρων αναµένεται αρχές Σεπτεµβρίου.
Όπως φάνηκε στη διάρκεια της εβδοµάδας, περισσότερο µε το ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών και κυρίως όσων εκλέγονται στην επαρχία και λιγότερο µε την ανάγκη προστασίας των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου, έχει να κάνει η αναβολή κατάθεσης την περασµένη Τετάρτη στη Βουλή του επίµαχου πακέτου µέτρων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών.
Η ζωηρή αντίδραση µέρους της κοινοβουλευτικής οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας αρχικά και οι φωνές ανησυχίας απ’ όλο το πολιτικό φάσµα στη συνέχεια, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει προσωρινά από το τραπέζι των συζητήσεων.  Ο τρόπος ήταν για µια ακόµη άκοµψος, καθώς το πρωί της ∆ευτέρας ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριζε πως ενδέχεται οι αποφάσεις να µετατεθούν για τις αρχές Αυγούστου και το µεσηµέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη ανακοίνωνε ότι το «πακέτο» δεν είναι στα προαπαιτούµενα της συµφωνίας µε τους δανειστές και µπορεί να περάσει από τη Βουλή µέχρι το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιµήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλησε αρχικά να… ποτίσει το φαρµάκι άρον – άρον και µε τις πλάτες των φιλοευρωπαϊκών κοµµάτων της αντιπολίτευσης και µόνο όταν είδε ότι τα πράγµατα ζορίζουν, επέλεξε να… πατήσει φρένο, µεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις σε εν ευθέτω χρόνω.
Μια κάπως πιο ζωηρή στάση αυτή τη φορά από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε να κάνει περισσότερο µε την ανάγκη της ίδιας της οργάνωσης να πείσει για την ύπαρξή της.Οι παλιές καραβάνες της Μεσογείων είδαν τη φουρτούνα που έρχεται περισσότερο σαν δική τους «σανίδα σωτηρίας» για την επάνοδο της χρεοκοπηµένης οργάνωσης στα δηµόσια πράγµατα και λιγότερο σαν ευκαιρία συνεισφοράς στην αντιµετώπιση των δυσκολιών του αγροτικού κόσµου.  Άλλωστε, οι µόνη επαφή που µπόρεσαν να αναπτύξουν ήταν αυτή που είχαν µε την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία και έγινε κοινωνός των απόψεων της Συνοµοσπονδίας. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, όλα δείχνουν ότι η χρονική µετάθεση των αποφάσεων και η εξάντληση της σταδιακής εφαρµογής του πακέτου δεν θα λύσουν κανένα πρόβληµα. Η δυσκολία κατανόησης της πραγµατικής κατάστασης της ελληνικής γεωργίας και η αδυναµία οργάνωσης συστηµατικής προσπάθειας σχεδιασµού των πολιτικών και αναζήτησης ισοδύναµων ή αντίβαρων µέτρων δεν αφήνουν περιθώριο για προσδοκία αξιόπιστων και µακροπρόθεσµων λύσεων.
Τα μασάει για τα προαπαιτούμενα η Κομισιόν
Eν τω μεταξύ, τη θέση ότι οι επαφές μεταξύ των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει στην Αθήνα διατύπωσε η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Mina Andreeva.
Όπως υποστήριξε, γίνεται πρόοδος βήμα προς βήμα για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε πως τα κλιμάκια των θεσμών «ήδη μιλούν με τις ελληνικές αρχές», ενώ ερωτηθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει ήδη από σήμερα Δευτέρα.
Η Andreeva ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση για το εάν θα απαιτηθεί μια τρίτη δέσμη μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM η εκπρόσωπος της Κομισιόν επικαλέστηκε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνον στα προαπαιτούμενα της 16ης και 22ας Ιουλίου.  
Ωστόσο, υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.

ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου