Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Αυτές είναι οι τροφές που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες σας!


trofes-artiries.jpg16
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των τελευταίων χρόνων. Οι διατροφολόγοι μάλιστα τις θεωρούν ως την «πανούκλα» του 21ου αιώνα. Δείτε, ποιες τροφές κρατούν καθαρές τις αρτηρίες και προφυλάξτε την υγεία σας.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, είναι οι φραγμένες αρτηρίες. Και αυτό δεν προκαλείται σε μια μέρα, αλλά οφείλεται σε μια σειρά από λανθασμένες επιλογές στη διατροφή, αλλά και στο γενικότερο τρόπο ζωής.
trofes-artiries.jpg190Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Εκτείνονται από τον εγκέφαλο, μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, ισχυρές, ελαστικές και καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις και το αίμα ρέει ανάμεσά τους εύκολα. Με την ηλικία όμως, σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματά τους, αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων και ασβεστίου. Αυτή η αρτηριακή πλάκα, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να την εμποδίσει εντελώς.
Καθώς οι αποθέσεις πλάκας αυξάνονται, δημιουργείται μία κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί στις αρτηρίες σμίκρυνση, στένεμα και σκλήρυνση. Οι φραγμένες αρτηρίες σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα ιατρικά προβλήματα, όπως μειωμένη ροή αίματος στα πόδια και τα υπόλοιπα άκρα (λόγω των φραγμένων περιφερειακών αρτηριών), στηθάγχη (πόνος στο στήθος), καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή (λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών), εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγω στένωσης των καρωτίδων αρτηριών που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο).
Η κύρια αιτία για την οποία φράζουν οι αρτηρίες έχει συνδεθεί με την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λίπη, χημικές ουσίες και τοξίνες.
trofes-artiries.jpg2Όμως, όπως υπάρχουν τρόφιμα που φράζουν τις αρτηρίες, υπάρχουν κι άλλα που τις «καθαρίζουν». Αν λοιπόν νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος, θα πρέπει να προσθέσετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας:
1. Σκόρδο:
το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων και της υπέρτασης, από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών (λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες και χρησιμεύει ως δείκτης για το σχηματισμό πλάκας). Μια άλλη μελέτη που έγινε από τον γερμανό επιστήμονα Güautnter Siegel, συμπέρανε ότι το σκόρδο σε σκόνη, μείωσε το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, (του πρώτου δομικού στοιχείου της πλάκας) έως και trofes-artiries.jpg4κατά 40% και μείωσε το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας που είχε ήδη σχηματιστεί, έως και κατά 20%.
2. Σταφύλια:
τα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών, οφείλονται στα φλαβονοειδή που δίνουν το ζωντανό πορφυρό χρώμα στα σταφύλια, στο χυμό σταφυλιού και στο κόκκινο κρασί.
Τα φλαβονοειδή, κερκετίνη και ρεσβερατρόλη, φαίνεται να συγκεντρώνονται στη φλούδα, το μίσχο και τους σπόρους των σταφυλιών και όχι στο ζουμερό εσωτερικό τμήμα τους. Αυτά τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) που οδηγεί στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος που οδηγούν σε καρδιακάtrofes-artiries.jpg3επεισόδια.
3. Μούρα:
τα διαφόρων ειδών μούρα (όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα), είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή (όπως οι ανθοκυανίνες), που εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών και βοηθούν στον καθαρισμό της πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών.
trofes-artiries.jpg94. Μήλα:
τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που μειώνει τη χοληστερόλη, πιθανότατα παρεμβαίνοντας με την εντερική απορρόφηση των χολικών οξέων, η οποία αναγκάζει το συκώτι να χρησιμοποιήσει τη χοληστερόλης στην κυκλοφορία για να δημιουργήσει περισσότερη χολή. Περιέχουν, επίσης κερκετίνη, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Άλλα φρούτα, πλούσια σε πηκτίνη είναι τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.
5. Σπανάκι:
το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές, το οποίο δεν προστατεύει μόνο από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που συνδέεται με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, κρατώντας τη συσσώρευση χοληστερόλης, μακριά από τοιχώματα των αρτηριών. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην άμυνα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
trofes-artiries.jpg76. Ψάρια:
ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος που έχουν ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων και την οξείδωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Southampton, διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά σταματούν τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες.
7. Ελαιόλαδο:
μελέτες έχουν δείξει ότι τα μόρια της κακής χοληστερόλης, όταν αναμιγνύονται με μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, οξειδώνονται δυσκολότερα (μόνο η οξειδωμένη χοληστερόλη κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών και δημιουργεί πλάκα).
trofes-artiries.jpg138. Ντομάτες:
οι ντομάτες είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία «λυκοπένιο», μια ένωση που τους δίνει το έντονο χρώμα τους και που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 50%. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από κορεάτες ερευνητές, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη σκλήρυνσης των αρτηριών ή αθηροσκλήρωση. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους είχαν τη μικρότερη δυσκαμψία στις αρτηρίες, ενώ οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου είχαν την μεγαλύτερη.
緑茶9. Πράσινο τσάι:
το πράσινο τσάι περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ευαίσθητων επιθηλιακών κύτταρων των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθηλιακά κύτταρα), βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των κυττάρων, παίζει βασικό ρόλο στο φράξιμο των αρτηριών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πράσινο τσάι, σημείωσαν σημαντική αύξηση στη διεύρυνση των αρτηριών (διάταση) – σημάδι καλύτερης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
trofes-artiries.jpg1410. Ρόδι:
το ρόδι και ο χυμός του, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού, όχι μόνο φαίνεται να εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας τη βλάβη τους, αλλά μπορεί επίσης να αντιστρέψει την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τις επιδράσεις του στρες στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, διεγείροντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Αυτή η χημική ουσία θεωρείται ότι βοηθάει στο να μένουν οι αρτηρίες ανοιχτές και να διατηρούν τη ροή του αίματος.

ΠΗΓΗ http://www.invitromagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου