Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Της Ρωμαίας


Λίγα μόλις χιλιόμετρα ἔξω ἀπό τήν πόλη τοῦ 

Ρεθύμνου ἔχει πρόσφατα ἀνεγερθεῖ ἡ πρώτη στήν 

Ἑλλάδα ἱερά Μονή πρός τιμήν τῆς Ἁγίας 

Ἀναστασίας τῆς Ρωμαίας, προστάτιδος τῆς Ἱερᾶς 

Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους
.
Ἡ Ἁγία Ἀναστασία μαρτύρησε σέ ἡλικία μόλις

 δεκαεννέα ἐτῶν καί ἡ μνήμη της ἑορτάζεται στίς 29
 Ὀκτωβρίου.

Εἶναι πράγματι τόσο πολλές οἱ θαυμαστές ἐνέργειες καί ἐπεμβάσεις τῆς Ἁγίας, σέ

 ὅσους μέ πίστη καί εὐλάβεια τήν ἐπικαλεσθοῦν. Αὐτή ἡ συνεχής καί ζωντανή

εὐεργετική παρουσία τῆς Ἁγίας, σέ ὅσους τήν τιμοῦν καί τήν εὐλαβοῦνται, εἶναι

 ἄλλωστε ἀφορμή νά τιμᾶται ἰδιαίτερα ἡ Ἁγία μας στήν Ἱερά Μονή Ὁσίου

 Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους, στήν ὁποία βρίσκεται σχεδόν ἄφθαρτο τό μισό περίπου

 ἅγιο λείψανό της.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ





Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα
Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά
στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά
κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται
μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Δημήτρης Χατζής: Ο 15χρονος μαθητής από την Καβάλα που τους άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό – ΔΕΙΤΕ τί ακριβώς κατασκεύασε!

Χρειάστηκε ένας χρόνος συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS…
Χρειάστηκε ένας χρόνος συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS (πρώτη ύλη) και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού για να συμπεριλάβουν τον 15χρονο μαθητή της Α’ Λυκείου Δημήτρη Χατζή, στον μικρότερο κατασκευαστή ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις και εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή ή αλλιώς σε έναν κατασκευαστή «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

38.000 ΟΧΙ στη Γερμανία από έναν Έλληνα! Μια απίστευτη ιστορία!...

 Δημήτριος Ίτσιος


Ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ είχε πει το ιστορικό “οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες”. Όπως φάνηκε βέβαια εκ των υστέρων δεν ήταν μόνο αναγνώριση του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, αλλά και εκδήλωση της ανησυχίας του, γι΄ αυτό το λαό που στα πολύ δύσκολα με κάποιο μαγικό τρόπο αφυπνίζεται, ενώνεται, πολεμά μέχρι θανάτου για την εθνική του αξιοπρέπεια. Γι΄ αυτό και αμέσως μετά τα καλά και θερμά του λόγια, ο Τσώρτσιλ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εθνικό διχασμό που ακολούθησε το τέλος της Κατοχής.

"Άγιον Όρος" - Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ από το CBS 60 Minutes


Το ντοκιμαντέρ για το Άγιον Όρος του CBS 60 Minutes μέρος πρώτο

Nikos Deja Vu - Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (EPT3 - Σπάνιες λήψεις) Greek language


10λεπτο απόσπασμα από το ντοκυμανταίρ του Τάσου Ψαρρά, “Η Θεσσαλονίκη στον εικοστό αιώνα”.
*Ο εξωτερικός χώρος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης είναι απαράλλαχτος εδώ και 100χρόνια τουλάχιστον.

Εάν δώσετε 3 λεπτά από το χρόνο σας και το διαβάσετε θα νιώσετε υπέροχα.

Ένας άνδρας είδε μία ανήμπορη γιαγιά στην άκρη του δρόμου και θέλησε να την βοηθήσει. Εκείνη όμως…..

Μια μέρα, ένας άντρας είδε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην άκρη του δρόμου. Αμέσως κατάλαβε πως χρειαζόταν βοήθεια, οπότε την πλησίασε αργά με τοαυτοκίνητό του.

Η γυναίκα φάνηκε ανήσυχη, παρόλο που ο άντρας φρόντισε να είναι χαμογέλαστος. Κανείς δεν είχε σταματήσει για να τη βοηθήσει, την τελευταία μία ώρα. Θα της έκανε κακό; Ο ίδιος έμοιαζε φτωχός και πεινασμένος.

Ο άντρας κατάλαβε τις σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό της τρομαγμένης αυτής γιαγιούλας. Είπε μαλακά «Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω κυρία μου. Ονομάζομαι Bryan Anderson. Θέλετε μήπως να μπείτε στο αυτοκίνητο για να ζεσταθείτε;»

Σχετικά με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1912


Σχετικά με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1912, ένα περιστατικό το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, έχει ως εξής: Το απόγευμα της 26-10-1912, πριν υπογραφεί η μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου και του Τούρκου αρχιστρατήγου Ταξίν Πασά Συνθήκη παράδοσης της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό απόσπασμα ανδρών με επικεφαλής τον υπομοίραρχο Κων. Μανωλικίδη, δύο υπεν/ρχες και τρεις χωροφύλακες εφίππους, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία στρατονομίας στην 7η Μεραρχία, έλαβε εντολή «να στραφή προς Θεσσαλονίκην εν αναμονή νεώτερων διαταγών». Προφανώς η διαταγή είχε την έννοια να φθάσει μέχρι εκεί όπου θα διευκόλυνε τους εκπροσώπους του Τουρκικού Στρατηγείου να κατευθυνθούν προς το Ελληνικό Στρατηγείο, για να διαπραγματευθούν κατά τη διάρκεια της νύκτας την παράδοση της πόλης.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

26 Οκτωβρίου 1912 ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 
 Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας
Υποστράτηγος Ε. Α.

     ΣΤΙΣ 5 Οκτωβρίου 1912η Ελλάδα και οι σύμμαχοί τηςΒουλγαρία,Σερβία και Μαυροβούνιο, κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχίζουν οι εχθροπραξίες σ' όλα τα μέτωπα.
Ο Ελληνικός Στρατός με Αρχιστράτηγο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, εξορμά από την Μέλουν επρος τοΣαραντάπορο, δίδει εκεί σκληρές μάχες, ανατρέπει τους Τούρκους και αφού καταλαμβάνει πολλές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας κατευθύνεται προς Βορρά, εκεί όπου πρωτάρχισε ο Μακεδονικός αγώνας, εκεί οπού υπήρχε συμπαγής Ελληνισμός, προς το ΕλληνικότατοΜοναστήρικαι την ΕλληνικήΠελαγωνία.

Οι ειδικές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό σε μια μικρού μήκους animation ταινία

1

Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo
παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία. Η
ταινία  μας δείχνει   τα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν.

Δείτε την εξαιρετική ταινία εδώ:

Οι ειδικές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό


'Μια βόλτα κατά μήκος της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης' (βιντεο)



Ένα βιντεάκι που πρέπει να δούμε όλοι οι Θεσσαλονικείς για να γνωρίσουμε τα κτίρια που υπήρξαν και κάποια λίγα που απέμειναν στην κάποτε κοσμοπολίτισσα Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, ακόμα και σήμερα αν σηκώσουμε το βλέμμα μας ψηλά όταν περπατάμε θα καταλάβουμε την ομορφιά της υπέροχης αυτής πολυπολιτισμικής πόλης.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

Ο Ι. Μπλέχινγκερ, ο γερμανός στρατιώτης που έσωσε μια ελληνική πόλη από την καταστροφή και έδινε πληροφορίες στους αντάρτες. Άλλαξε το όνομά του σε Ηλίας Κόκκινος και δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα


lamia

Οι φιλέλληνες είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία, που βοήθησαν τη χώρα σε δύσκολες στιγμές. Ο Ηλίας Κόκκινος ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που όταν ήρθε στην Ελλάδα προσέφερε μεγάλο καλό. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Μπλέχινγκερ και γεννήθηκε το 1911 σε μία πόλη στα σύνορα της Δρέσδης. Βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και ονομάστηκε Ηλίας Κόκκινος από το όνομα του πρώτου Λαμιώτη που σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο. Η μητέρα του κατάγονταν από την Τσεχία, ο πατέρας του ήταν Αυστριακός και αυτός Γερμανός υπήκοος. Ήταν 30 χρόνων όταν ξέσπασε ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να στρατολογηθεί στον γερμανικό στρατό. Τον πρώτο καιρό υπηρέτησε στην Πολωνία και ύστερα μετατέθηκε στην Ελλάδα.

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη


Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 19-10-2015 στην φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου στο Δημαρχείο Πέλλας.  Στα πλαίσια   της 20ης περιόδου 2015-16  του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών επήλθε συνεργασία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών«Ο Φίλιππος», της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας, του Σύλλογου Φίλων Βιβλίου Πέλλας και του ΣύλλογουΑνατολικοθρακιωτών νομού Πέλλας που  έφερε γόνιμο αποτέλεσμα και πλούσιους πνευματικούς καρπούς.
Η παρουσίαση του βιβλίου της καθηγήτριας Δ.Ε. και συγγραφέως Βασιλικής Τσακόγλου«Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη (1913-1918)» από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ιωάννη Παπαλαζάρου  άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους. Αποσπάσματα από το βιβλίο  διάβασε η  ΜόιραΤριανταφύλλου δασκάλα κα μέλος του Σ.Φ.Β. Πέλλας, ενώ συντονιστής της όλης  εκδήλωσης ήταν ο Βασίλειος Τραούδας υπεύθυνος του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών.

Επίσκεψη στο Γέροντα Αγαθόνικο


Η συνέντευξη στη Μητρόπολη ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη που προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα: αυτή στον Γέροντα Μητροπολίτη Αγαθόνικο. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή και ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ο κίνδυνος του θρησκευτικού αναλφαβητισμού


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑΗ συζήτηση που ανέκυψε σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη θέση του στο αναλυτικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους όσους κήδονται πραγματικά της Παιδείας της χώρας. Οπως είναι σε όλους γνωστό, τα φλέγοντα και τα επείγοντα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας είναι άλλα και όχι το μάθημα των Θρησκευτικών και η διδασκαλία του. Η σκέψη πάντως που έχει ακουστεί για μεταβολή του μαθήματος σε προαιρετικό, διά της εισαγωγής της δυνατότητας αναιτιολόγητης επιλογής για απαλλαγή από αυτό, συνεπάγεται την κατάργησή του.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η αθωνική Γη - Ομορφο οδοιπορικό μέσα από φωτογραφίες


Το Άγιον Όρος μέσα από τις φωτογραφίες του Βασίλη Μαρκόπουλου και την μουσική του Γιώργου Λυριστή…

Η ιστορία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως καταγράφηκε στις πρώτες αρχαίες πηγές

Οι Ήρκος και Στάντης Aποστολίδης συγκέντρωσαν και μετάφρασαν 350 αποσπάσματα, από 42 αρχαίους ιστορικούς που μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο

Οι Ήρκος και Στάντης κατάγονται από μια οικογένεια με παράδοση στην επιμέλεια απάντων και ανθολογιών. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι Ήρκος και Στάντης κατάγονται από μια οικογένεια με παράδοση στην επιμέλεια απάντων και ανθολογιών. 

Με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου «Μέγας Αλέξανδρος: Οι πρώτες πηγές - Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών» (Gutenberg) επισκέφθηκα τους επιμελητές του, Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη, για μια κουβέντα πάνω στη φύση και τα κίνητρα της ιδιαίτερα ενδελεχούς και διεισδυτικής εργασίας τους, καθώς πρόκειται για τη μετάφραση και τον φιλολογικό σχολιασμό αποσπασμάτων από χαμένα έργα συγχρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που καταγίνονται με τη μορφή του.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σταμάτης Κριμιζής: Υπάρχει ροή ύδατος στο υπέδαφος του Αρη



Eχουν περάσει ακριβώς 50 χρόνια από τότε που η πρώτη αποστολή προς τον Αρη πέρασε δίπλα από τον Κόκκινο Πλανήτη και τράβηξε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από έναν άλλο πλανήτη. «Ηταν η πρώτη ψηφιακή κάμερα που υπήρξε ποτέ και τη στείλαμε στον Αρη», θυμάται ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος τότε ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και συνερευνητής στην πρώτη διαστημική αποστολή στον Αρη, με το διαστημόπλοιο Mariner 4.
Ο καθηγητής του, ο James Van Allen, του είχε ζητήσει να κατασκευάσει ένα όργανο για να τοποθετηθεί στο διαστημόπλοιο, ώστε να εξετάσουν εάν υπάρχουν ζώνες Van Allen γύρω από τον Αρη. «Τελικώς τα κατάφερα, το κατασκεύασα και άρχισε να λειτουργεί μόλις ένα μήνα πριν από την εκτόξευση», λέει γελώντας ο δρ Κριμιζής.
«Το Mariner 4 απομυθοποίησε τον Αρη! Οι φωτογραφίες έδειξαν μια επιφάνεια σαν αυτή της ερήμου, σαν την επιφάνεια του φεγγαριού. Ηταν μια μεγάλη απογοήτευση γιατί όλοι περίμεναν ότι πιθανώς να υπάρχουν τα σπουδαία κανάλια που περιέγραψε ο Percival Lowell στις αρχές του 1900 ή τουλάχιστον μια υποτυπώδης ατμόσφαιρα. Ολα αυτά όμως αποδείχθηκαν λάθος».
Ή μήπως όχι; Οι τελευταίες αποκαλύψεις της NASA για την εποχική ύπαρξη τρεχούμενου αλμυρού νερού στην επιφάνεια του Αρη επαναφέρουν το ερώτημα: Υπάρχει ζωή στον γειτονικό πλανήτη; Ο δρ Κριμιζής, επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διευθυντής του Τομέα Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, μιλάει στην «Κ» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των περιπετειών της ανθρωπότητας στον πλανήτη Αρη.



– Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει κάποιας μορφής νερό στον Αρη· τι το συναρπαστικό έφερε η πρόσφατη ανακάλυψη της NASA; 
– Hταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχει νερό στον Αρη, αφού από τη δεκαετία του 1970 διακρίναμε τους παγετώνες στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι εάν ήταν δυνατό να υπάρχει ρέον ύδωρ στην επιφάνεια. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας φοιτητής που δούλευε για κάποιο συνάδελφό μου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρατήρησε σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια του Αρη κάποια αυλάκια που αντανακλούσαν το φως και συνήθως εμφανίζονταν στις πλαγιές των λόφων και των βουνών. Σε αυτές τις φωτογραφίες, από το όργανο HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), μπορεί κανείς να διακρίνει αντικείμενα μεγέθους έως και 20 εκατοστών, και αυτό από ένα ύψος 400 χιλιομέτρων. Τα πλάτη των αυλακιών που παρατήρησε ποίκιλλαν. Τα περισσότερα ήταν στενά, με πάχος μικρότερο από πέντε μέτρα, αλλά υπήρχαν και πλατιά που έφταναν τα 50 και τα 100 μέτρα.



Ολοι έμειναν έκπληκτοι, αλλά περίμεναν να δουν εάν αλλάζει η όψη της επιφάνειας με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή των εποχών στον Αρη. Και αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα αυλάκια εμφανίζονταν το καλοκαίρι και εξαφανίζονταν τον χειμώνα.
Η χρωματιστή απόδειξη

– Ομως αυτό συνέβη το 2011. Ποια ήταν η τελική απόδειξη που περίμενε η NASA για να ανακοινώσει τα ευρήματά της;
– Το θέμα είναι ότι, ναι, εντάξει, έμοιαζε με νερό αλλά έπρεπε να αποδειχθεί ότι πράγματι είναι. Σε αυτό έδωσε απάντηση ένα άλλο όργανο του δορυφόρου MRO, ο υπερφασματογράφος CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars). Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτό το όργανο γιατί το κατασκευάσαμε στο εργαστήριό μας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ουάσιγκτον και ως διοικητής στα διαστημικά προγράμματα του πανεπιστημίου επέλεξα έναν από τους συνεργάτες μου και του πρότεινα να γράψουμε μια πρόταση για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πειράματος CRISM. Σκοπός του πειράματος CRISM ήταν να χαρτογραφήσει όλα τα ορυκτά της επιφάνειας του πλανήτη με διακριτικότητα 18 μέτρων. Είναι, λοιπόν, ένα όργανο το οποίο κάνει μια φωτογράφιση της επιφάνειας αλλά σε πολλά διαφορετικά χρώματα, συγκεκριμένα 544 χρώματα, τη στιγμή που ένας κανονικός φασματογράφος διακρίνει μόλις 10 χρώματα. Το CRISM λοιπόν εστίασε την προσοχή του στην παρατήρηση αυτών των αυλακιών και συγκεκριμένα στην αναζήτηση αλάτων. Η υποψία μας ήταν ότι εάν αυτό που παρατηρούμε στην επιφάνεια είναι πράγματι νερό, θα πρέπει να μπορούμε να ανιχνεύσουμε άλατα, διότι το μόνο υγρό στο οποίο διαλύονται και μεταφέρονται είναι το νερό. Και πράγματι έτσι έγινε. Βρέθηκαν τα άλατα και συγκεκριμένα υπερχλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό μαγνήσιο και υπερχλωρικό νάτριο. Αυτά τα άλατα αποδεικνύουν ότι τα αυλάκια του Αρη είναι από νερό. Υγρό ρευστό νερό!

– Το διαστημόπλοιο MRO βρίσκεται στον Αρη από το 2006. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η ανακάλυψη;
– Σκεφτείτε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη να κοιτάξετε έναν χάρτη ολόκληρης της Γης με μια διακριτικότητα, ας πούμε, ενός μέτρου. Τα πρώτα πράγματα που θα σας έκαναν εντύπωση είναι τα ποτάμια, τα βουνά, οι λόφοι και τα δέντρα. Είναι ένα τρομερό εγχείρημα για να καταφέρει κανείς να μελετήσει όλα αυτά τα δεδομένα.
Σκοπός του MRO και των οργάνων του ήταν να κάνουν ακριβώς αυτό: να χαρτογραφήσουν ολόκληρη την επιφάνεια με μια ακρίβεια 20 εκατοστών, με την κάμερα HiRISE, και με ακρίβεια 18 μέτρων για 544 χρώματα, με τον φασματογράφο CRISM. Ξέρετε για τι τεράστιο ποσό δεδομένων μιλάμε; Για να μελετήσει κανείς αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται πολύ προσωπικό και πολύ χρόνο. Επίσης, χρειάζονται παρατηρήσεις μεγάλου χρονικού διαστήματος για να δει κανείς τις αλλαγές της εποχής, γιατί ένα έτος στον Αρη είναι σχεδόν δύο έτη στη Γη. Συγκεκριμένα, ένα έτος στον Αρη διαρκεί 687 γήινες ημέρες.

Σε συγκεκριμένες συνθήκες
– Στην ανακοίνωσή τους οι ερευνητές της NASA είπαν ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες» βρέθηκε υγρό νερό στον Αρη. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες;
– Οι συγκεκριμένες συνθήκες σχετίζονται με την τοποθεσία που βρίσκονται αυτά τα αυλάκια και τη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάνω από -23 βαθμούς Κελσίου και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν. Το αλμυρό νερό έχει την ιδιότητα να ρέει σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Είναι το ίδιο φαινόμενο που δημιουργούμε και εμείς εδώ στη Γη όταν γίνεται μια χιονόπτωση ή υπάρχει πάγος, όπου ρίχνουμε αλάτι και αυτό ελαττώνει τη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να λιώσει ο πάγος.

– Ηταν πάντοτε έτσι το τοπίο του Αρη;
– Τα πρώτα 500 εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξης των πλανητών, δηλαδή πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο Αρης είχε μια πολύ πυκνή ατμόσφαιρα και διατηρούσε τεράστιες ποσότητες νερού. Αλλά κατά κάποιο τρόπο αυτό το νερό εξαφανίστηκε μαζί με την ατμόσφαιρα του Αρη. Μια θεωρία, που πιστεύω ότι είναι σωστή, λέει πως η ατμόσφαιρα του Αρη χάθηκε εξαιτίας του σχεδόν ανύπαρκτου μαγνητικού του πεδίου.
Αντίθετα, στη Γη έχουμε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που εκτείνεται δεκάδες χιλιόμετρα πέρα από αυτήν και την προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο. Εάν αυτός ο άνεμος, ο οποίος συνίσταται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια και έχει θερμοκρασία από 500.000 έως 1.000.000 βαθμούς Κελσίου, έπεφτε πάνω στην ατμόσφαιρα της Γης, σιγά σιγά θα τη διέλυε, θα την πετούσε στο Διάστημα. Το μαγνητικό πεδίο όμως εμποδίζει τον ηλιακό άνεμο να κατέβει αρκετά χαμηλά ώστε να μας πάρει την ατμόσφαιρά μας.
Ο Αρης, αντίθετα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έχασε το μαγνητικό του πεδίο και έχει μείνει σήμερα με ένα απομεινάρι μαγνητικού πεδίου από την αρχαιότητα. Και ως εκ τούτου, ο ηλιακός άνεμος έπεσε πάνω στην ατμόσφαιρα του Αρη και ύστερα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τη διάβρωσε και την εξαφάνισε. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο βέβαια τελείωσε και το νερό γιατί σταμάτησε να βρέχει. Το μόνο νερό που έμεινε ήταν οι πάγοι στον βόρειο και στον νότιο πόλο και ό,τι νερό υπήρχε στο υπέδαφος.

– Η NASA δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στο ποια είναι η πηγή του ρέοντος νερού που βρέθηκε στον Αρη. Εσείς από πού πιστεύετε ότι προέρχεται;
– Πρέπει να είναι από το υπέδαφος γιατί εμφανίζεται εποχικά. Οπως στη Γη ξέρουμε ότι ένας χείμαρρος κατεβάζει νερά τον χειμώνα και ξεραίνεται το καλοκαίρι, στον Αρη, λοιπόν, γίνεται το αντίθετο. Η μόνη εξήγηση μπορεί να είναι ότι υπάρχει ροή στο υπέδαφος και ορισμένο από αυτό το νερό εμφανίζεται στην επιφάνεια από ρωγμές του εδάφους.

Στον Δία, τον βασιλιά των πλανητών

– Στην καριέρα σας είχατε συμμετοχή στον σχεδιασμό αποστολών σε κάθε πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Εάν μπορούσατε να ταξιδέψετε σ’ έναν από αυτούς, ποιον θα επιλέγατε;
– Θα επέλεγα μάλλον τον Δία. Είναι πράγματι ο βασιλιάς των πλανητών, όπως και ο Ζευς ο βασιλιάς των θεών. Εχει συναρπαστικά τοπία. Στην ατμόσφαιρά του υπάρχουν τεράστιοι άνεμοι που κυκλοφορούν με μεγάλη ταχύτητα, έχει ραβδώσεις στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο και έχει επίσης και τον κόκκινο κύκλο που είναι μια συνεχής καταιγίδα στην επιφάνειά του. Αλλά κυρίως θα ταξίδευα εκεί για τα φεγγάρια του. Η Ιώ έχει ανά πάσα στιγμή περίπου 14 ενεργά ηφαίστεια, η Ευρώπη είναι καλυμμένη με πάγο αλλά έχει ρωγμές και υπόγειο ωκεανό, ο Γανυμήδης έχει κρατήρες διαφόρων ειδών και η Καλλιστώ καλύπτεται από μια πραγματικά αρχαία επιφάνεια.

Πολύ πιθανή η μικροβιακή ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη
– Γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικό ότι βρέθηκε νερό σε υγρή μορφή στον Αρη;
– Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υγρό νερό, μια πηγή ενέργειας και ορισμένες οργανικές ουσίες, αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί βιολογική δραστηριότητα. Και αυτή είναι η μεγάλη σημασία νομίζω της ανακάλυψης: ότι το νερό, που νομίζαμε ότι ήταν πάντοτε πάγος στον Αρη, είναι προφανές ότι υπάρχει στο υπέδαφος ως υγρό και επομένως πιθανώς να υπάρχει βιολογική δραστηριότητα. Μικροβιακή ζωή! Για να τη βρούμε όμως, πρέπει να σκάψουμε στο υπέδαφος, να πάρουμε δείγματα και να τα εξετάσουμε, είτε για απολιθώματα είτε για ζώντα βακτήρια που λειτουργούν και αναπαράγονται σήμερα.

– Σχεδιάζεται ήδη κάποια τέτοια αποστολή στη NASA;
– Υπάρχει μια αποστολή που θα εκτοξευτεί το 2020, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση ή πιο σωστά αρεότρηση. Αλλά τα δείγματα θα τα εξετάσει επιτόπου με τα όργανα που θα υπάρχουν πάνω στο διαστημόπλοιο. Η γενική γνώμη στη NASA είναι ότι για να γίνει σωστή δουλειά, όσον αφορά την πιθανότητα ανακάλυψης είτε παλαιοβακτηρίων είτε ζώντων βακτηρίων, πρέπει αυτά τα δείγματα του υπεδάφους να επιστραφούν στη Γη, όπου υπάρχουν τεράστια εργαστήρια με όργανα μεγάλης ευαισθησίας που μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και ελάχιστες ποσότητες βιολογικού υλικού. Αν γίνει κάτι τέτοιο, μάλλον αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2020, μέχρι το 2030. Και, ξέρετε, δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, είναι καθαρά θέμα χρημάτων.

– Eνα από τα προβλήματα σε τέτοιου είδους αποστολές είναι η απολύμανση του διαστημοπλοίου που θα προσεδαφιστεί στον Αρη για να ψάξει για ζωή. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;
– Από την αρχή της διαστημικής εποχής υπάρχει ένας νόμος που έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη και λέει ότι διαστημόπλοια τα οποία θα αγγίξουν την επιφάνεια πλανητών ή δορυφόρων πρέπει να είναι απολυμασμένα. Και αυτό, γιατί δεν θέλουμε να μεταφερθούν ζωικοί οργανισμοί από τη Γη, να μολύνουν την επιφάνεια και τότε τελικά να μην ξέρουμε εάν τα ευρήματά μας προέρχονται από αυτόν καθαυτόν τον πλανήτη.
Οπότε τα διαστημόπλοια που φεύγουν από τη Γη πρέπει να τα απολυμάνουμε. Η απολύμανση που κάνουμε είναι να τα βάλουμε σε ένα περιβάλλον όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 150 βαθμούς Κελσίου και αυτό σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια, αλλά όχι όλα. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, διότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα, διότι τότε θα καταστρέψουμε όλα τα ηλεκτρονικά και τα όργανα του διαστημοπλοίου.
Είχαμε μια επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ που εξέτασε ειδικά το ζήτημα της δυνατότητας επιβίωσης διαφόρων μικροβίων πάνω σε διαστημόπλοια. Και πράγματι υπάρχουν ορισμένα βακτήρια που μπορούν όχι μόνο να ζήσουν στο κενό, δηλαδή στο Διάστημα όπου δεν υπάρχει αέρας, αλλά και να αντέξουν μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας, που λαμβάνουν από την κοσμική ακτινοβολία, και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν το DNA τους. Με άλλα λόγια, αυτό που απέδειξε η παραπάνω μελέτη είναι ότι βασικά είναι αδύνατο να απολυμάνει κανείς ένα διαστημόπλοιο και να αποφύγει κάθε δυνατή μόλυνση της επιφάνειας κάποιου ουράνιου σώματος στο Διάστημα. Γίνεται όμως κάθε δυνατή προσπάθεια. Δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι περισσότερο.

– Θα μπορούσε η μικροβιακή ζωή που πιθανώς υπάρχει στον Αρη να εξελιχθεί σε πιο σύνθετη;
– Υπό τις σωστές συνθήκες υπάρχει προφανώς η δυνατότητα να εξελιχθεί αυτή η ζωή, όπως εξελίχθηκε στη Γη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αρης έχει ένα πολύ αφιλόξενο τοπίο, είναι κυρίως έρημος, και η πίεση της ατμόσφαιράς του είναι το 5/1.000 της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης.
Δεν μπορείς δηλαδή να πας με ένα διαστημόπλοιο, να προσεδαφιστείς, να βγεις έξω και να αρχίσεις να κάνεις βόλτες, να σκάβεις ή οτιδήποτε άλλο. Μόνο με υπόγειες αποικίες μπορεί κανείς να λειτουργήσει στον Αρη. Και αυτό, γιατί οι ηλιακές εκλάμψεις που χτυπούν την επιφάνεια του Αρη περιέχουν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας, κυρίως πρωτόνια, που μπορούν να διατρυπήσουν ακόμα και ατσάλι πάχους τριών εκατοστών. Εάν βρεθεί κάποιος αστροναύτης στην επιφάνεια του Αρη σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, σε λίγες ώρες θα πάρει μια δόση που θα είναι θανάσιμη. Λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζουν οι μυθιστοριογράφοι επιστημονικής φαντασίας. Μια επίσκεψη στον Αρη συνοδεύεται από πολλά πρακτικά και δύσκολα προβλήματα, των οποίων η λύση δεν έχει ακόμη επινοηθεί.

– Πότε πιστεύετε ότι μπορεί να καταστεί δυνατή μια τέτοια αποστολή; Και από ποιον;
– Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ έκανε επίσης μια μελέτη για ταξίδια με ανθρώπινα πληρώματα στον Αρη και έβγαλε το συμπέρασμα ότι, με την παρούσα χρηματοδότηση της NASA, το νωρίτερο που μπορεί να γίνει μια τέτοια αποστολή είναι το 2046.
Οι αποστολές στον Αρη με ανθρώπινα πληρώματα είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιχειρηθούν από μόνο μία χώρα. Το κόστος που υπολογίζεται, σήμερα τουλάχιστον, είναι τεράστιο, πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Καμιά χώρα δεν μπορεί να διαθέσει αυτά τα ποσά και δεν είναι πολιτικά δυνατό να δεχθεί ένας πληθυσμός να δαπανήσει αυτό το ποσό για ένα ταξίδι αναψυχής στον Αρη. Εάν υπάρξει λοιπόν αποστολή από τη Γη στον Αρη, θα είναι η αποστολή της ανθρωπότητας, όχι της Αμερικής, όχι της Ευρώπης, όχι της Κίνας, όχι της Ρωσίας.
Εγώ όμως είμαι πάντα υπέρ των ρομποτικών διαστημοπλοίων και όχι των αποστολών με ανθρώπινα πληρώματα. Πρώτον γιατί λαμβάνουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες από τα εξειδικευμένα όργανα που χρησιμοποιούμε και δεύτερον γιατί οι αποστολές με ανθρώπινα πληρώματα είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο δαπανηρές από οποιοδήποτε ρομποτικό διαστημόπλοιο.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το τελευταίο σφύριγμα

    Παντελής Σαββίδης      ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ





Δεν συνήθισαν ακόμη καλά-καλά το δρόμο για τα υπουργικά τους γραφεία, και το νέο υπουργικό συμβούλιο άρχισε να όζει την οσμή των σκανδάλων. Η χώρα δεν έχει σωτηρία όσο δεν δημιουργεί θεσμικά αντίβαρα και όσο δεν επενδύει σε μια άνευ ποιοτικού ορίου παιδεία.

Η απελευθέρωση του Κολινδρού 17 Οκτωβρίου 1912

Ένα σημαντικό γεγονός που θα πρέπει να θυμόμαστε κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες είναι η απελευθέρωση της περιοχής μας από την πολυετή οθωμανική κυριαρχία.
Η ιστορική ημέρα για την απελευθέρωση του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής είναι η 17η Οκτωβρίου 1912. Ημέρα Τετάρτη, εννιά το πρωί έφτασε σαν προπομπός του Ελληνικού στρατού μια δυάδα Ελλήνων αξιωματικών, ο Αλέξανδρος Ζάννας (υφυπουργός της Αεροπορίας αργότερα) γιος του γνωστού για την εθνική του δράση στη Θεσσαλονίκη και σ’ όλη τη Μακεδονία γιατρού Δημητρίου Ζάννα κι ο Νικόλαος Πετρωτός γαμπρός του, που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι των αδελφών Θωμά και Βασιλείου Κομψελίδη. 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

«Νίκη» στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη συμβολή Μαριά (βιντεο)


ΈΚΤΑΚΤΟ! ΜΕΓΑΛΗ νίκη της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις!


Σημαντική ελληνική νίκη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρόταση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή

, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Εορτασμός της 103ης Επετείου Απελευθέρωσης της Κατερίνης


Φέτος η πόλη της Κατερίνης γιορτάζει τα 103 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό (16-10-1912. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι το ακόλουθο. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες σημειώνεται ότι ξεκίνησαν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με τον 4ο Αγώνα Δρόμου 8 χιλιομέτρων «ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ», είναι το ακόλουθο:

Πώς ήταν η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη (εξαιρετική ψηφιακή αναπαράσταση)


Η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) είχε 8 πεσσούς και ήταν σκεπασμένη με θόλο(!), ο Ιππόδρομος μήκους 450 μέτρων έφτανε ως τη θάλασσα (η τελευταία έφτανε ψηλά μέχρι τη σημερινή οδό Μητροπόλεως), η Ροτόντα ήταν αφιερωμένη στην αρχαία θρησκεία, το ανάκτορο είχε δεκάδες κτίρια, ανάμεσά τους τη Βασιλική, την κατοικία του καίσαρα, την αψιδωτή αίθουσα, δευτερεύοντα κτίσματα και όλο το συγκρότημα περιστοιχιζόταν από ψηλά τείχη (που έφταναν περίπου στο ύψος της σημερινής οδού Εθνικής Αμύνης).

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινάει η βιοτεχνία ραφής,θέσεις εργασίας


ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΠΙΣΩ ……
ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ………ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ …..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΡΑΦΗΣ ΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ .
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΖΩΤΡΙΕΣ ΠΛΑΚΟΡΑΦΟΥΔΕΣ ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΡΙΕΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΣΙΔΕΡΩΤΡΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΡΙΕΣ .
ΤΗΛ . ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6983054623 κ.Λίτσα
6976594099 κ.Τούλη

 από 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Διωγμοὶ ἑλληνικῶν πληθυσμῶν στὴν Ἀν. Ρωμυλία, τὸ 1906

Stanimaka_1900Στενήμαχος 1900
     Μετὰ τὴν προσάρτηση τῆς ὑπὸ ὀθωμανικὸ ἔλεγχο αὐτόνομης ἐπαρχίας τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας στὴν βουλγαρικὴ ἠγεμονία (1885,) ἐπιδιώχθηκε ἀπὸ βουλγαρικῆς πλευρᾶς ἡ κατάργηση τῆς ἑλληνικῆς ἐκπαιδεύσεως. Ταυτόχρονα οἱ βουλγαρικὲς ἀρχὲς ἀρνοῦνταν νὰ ἀναγνωρίσουν τὶς ἑλληνικὲς ὀρθόδοξες κοινότητες ὡς νομικὰ πρόσωπα, μὲ συνέπεια τὴ δήμευση κοινοτικῶν περιουσιῶν καὶ τὴν ἀρπαγὴ πατριαρχικῶν ἐκκλησιῶν. Αὐτὸ θὰ εἶχε ὡς ἀποτέλεσμα τὴν ἀφομοίωση τοῦ ἑλληνικοῦ στοιχείου τῆς περιοχῆς.

Η φωτογράφηση του Παύλου Μελά στη Λάρισα



Από τον Νίκο Παπαθεοδώρου/Ελευθερία ,26/02/2012
Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, έχουν προγραμματισθεί διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσουν την επέτειο. Η πόλη μας, με επικεφαλής τον Μακεδονικό Σύλλογο και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της Μιχαήλ Σάπκα, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην προετοιμασία και την ευτυχή ευόδωση του Μακεδονικού Αγώνα.
Εκ των πρωτεργατών του Αγώνα υπήρξε και ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς. Στην τρίτη και μοιραία περιοδεία του στη Μακεδονία, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1904 πέρασε από τη Λάρισα όπου παρέμεινε για τέσσερις ημέρες. Κατά την παραμονή του αυτή, εκτός των απαραίτητων για το ταξίδι προετοιμασιών στις οποίες πρωτοστάτησε, υπήρξε η έμπνευση εκ μέρους των συνεργατών του να φωτογραφηθεί με τη στολή του μακεδονομάχου σαν ενθύμιο.

34 απίστευτα κατασκευαστικά λάθη





Υπάρχουν αυτοί που κατασκευάζουν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και αυτοί που απλά δεν μπορούν να τοποθετήσουν σωστά μια πόρτα σε ένα κτίριο!

Μερικές φορές, το σφάλμα τους είναι τόσο εμφανές που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πραγματικά ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν ή κάποιος τους βρήκε τυχαία στο δρόμο και τους ζήτησε να κατασκευάσουν ένα κτίριο ή έναν δρόμο.

Οι 34 φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζουν μερικά μόνο από τα πολλά απίστευτα κατασκευαστικά λάθη που συναντήσαμε στο διαδίκτυο.





# 1. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι είναι χειρότερο. Ο στύλος στη μέση του ποδηλατόδρομου ή οι τεράστιοι βράχοι που τον στηρίζουν!

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι είναι χειρότερο. Ο στύλος στη μέση του ποδηλατόδρομου ή οι τεράστιοι βράχοι που τον στηρίζουν!

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο Αμερικανός που αναβίωσε τους αρχαίους αγώνες της Νεμέας και υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας.(βιντεο)

olumpiakoi 1

Το 1974 ένας καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Στίβεν Μίλερ, ανακάλυψε έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό στη Νεμέα. Για χρόνια ολόκληρα αφιέρωσε την ζωή του και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες και έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, με αποκορύφωμα το στάδιο στο οποίο διεξάγονταν τα Νέμεα. Η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας, όπου γινόταν από το 573 π.Χ. οι αθλητικοί αγώνες Νέμεα, άρχισε το 1974 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και ολοκληρώθηκε το 1991 με την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου μετά την συστηματική και επίμονη προσπάθεια του καθηγητή Stephen G. Miller

Στην Ιερά Μονή Φιλοθέου με τον φακό του Γιώργου Μωραΐτη








Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Φυσικό φάρμακο η μαστίχα Χίου


Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Φυσικό φάρμακο η μαστίχα Χίου


Ευρωπαϊκή αναγνώριση

Φυσικό φάρμακο θεωρείται και επισήμως πλέον η μαστίχα Χίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την δημοσίευση της φαρμακευτικής μονογραφίας της. Η  Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του ΕΜΑ έκανε ομόφωνα αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης τη μαστίχα Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Το Θηρίο καταγράφει

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Δείτε πόσο θα πληρώσουμε φέτος


Σε δύο κατηγορίες είναι χωρισμένα τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών για το 2016, που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλους Δεκεμβρίου 2015.
Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες και τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσετε

Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας αποκαλύπτει γιατί η Ελλάδα θα χαθεί σε 50 χρόνια

Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας αποκαλύπτει γιατί η Ελλάδα θα χαθεί σε 50 χρόνια
Ο κορυφαίος ερευνητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών (Prevention Research Center) στο πανεπιστήμιοStanford και ταυτόχρονα καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, δίνει τον προσωπικό και συνήθως μοναχικό του αγώνα υπέρ της αξιοκρατίας και εναντίον της μετριοκρατίας, η οποία -όπως υποστηρίζει- στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να μας εξαφανίσει ως χώρα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η αυτογνωσία κατά τον πυθαγόρα


Η αυτογνωσία κατά τον Πυθαγόρα
Πυθαγόρας ο πρώτος Διδάσκαλος της Αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.)
Ο μύστης αυτός επέβαλε πρακτικά στους μαθητές του την άσκηση της αυτογνωσίας.
Κατά τον Ιάμβλιχο (του Γ’ μ.Χ. αιώνα), οι μαθητές του ήσαν:
  • Οι ακουστικοί (άκουγαν μόνο, δεν ρωτούσαν τίποτε, δεν έλεγαν τίποτε).
  • Οι μαθηματικοί (η φιλοσόφηση γινόταν με αριθμούς, ως σύμβολα ερμηνευόμενα).
  • Οι φυσικοί (ανώτερου βαθμού, εισάγονταν σε πληρέστερη γνώση της φύσης και των όντων) και