Τα τελευταία χρόνια ο παράνομος στοιχηματισμός σε τυχερά παιχνίδια ολοένα και μεγαλώνει παρά την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση του, συνεχίζει να ανθεί.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο τζίρος από τον παράνομο στοιχηματισμό υπολογίζεται ότι το 2015 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από εξειδικευμένες ερωτήσεις που έγιναν σε προσωπικές συνεντεύξεις με 35 ιδιοκτήτες χώρων παράνομου τζόγου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) καθώς και σε 103 παίκτες (54 στην Αθήνα και 49 στη Θεσσαλονίκη).
Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως σύμφωνα με τα δελτία τύπου που εξέδωσε η Αστυνομία το 2013 και το 2104 έγιναν συνολικά περίπου 2000 επεμβάσεις σε σημεία όπου διεξάγονταν παράνομος τζόγος. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 11.065 συλλήψεις και 19.230 κατασχέσεις παράνομων μηχανών τζόγου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής.
Η εικόνα αυτή έχει μεγάλες συνέπειες και για το ίδιο το κράτος το οποίο χάνει τεράστια φορολογικά έσοδα, αλλά και για την ίδια την κοινωνία καθώς δεν υπάρχει καμία προστασία για τους παίχτες, ούτε φυσικά και το νόμιμο δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμιμος στοιχηματισμός είτε στο διαδίκτυο είτε στις παιχνιδομηχανές.
Όπως είχε αναφέρει και η ΕΕΕΠ μέσω του παλαιού της προέδρου κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου οι νόμιμες επιχειρήσεις χάνουν πολλά έσοδα από αυτήν την κατάσταση, ενώ είχε εκτιμήσει πως στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 60.000 – 100.000 παράνομες παιχνιδομηχανές (φρουτάκια). Όπως μάλιστα σημείωσε, τα χρήματα που τζογάρονται παράνομα από τους παίκτες, κυρίως μέσω των παιχνιδομηχανών και των κομπιούτερ, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων, συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μόρφωσης και εθισμένων στα τυχερά παίγνια.
Οι παιχνιδομηχανές που σκόπευε να εγκατηστήσει ο ΟΠΑΠ πιθανόν να βοηθούσαν να καταπολεμηθεί το φαινόμενο θέτοντας αυστηρούς όρους διεξαγωγής, ωστόσο η επένδυση αυτή είναι στον αέρα πλέον μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των VLT’s από την ΕΕΕΠ. Η εξελιξη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Οικονομικών που υπολόγιζεέσοδα περίπου 300 εκ. ευρώ από τα VLT’s, έσοδα που πρέπει να βρει από κάπου αλλού πλέον για να καλυφθεί το κενό. Μην ξεχνάμε ότι με το πάγωμα της επένδυσης, παγώνουν και περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας (κατασκευές, Gaming Halls).
πηγη http://www.casinowinners.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου