Μπορεί οι προοπτικές άμεσης αύξησης της παραγωγής βόειου κρέατος στη χώρα μας να κρίνονται σήμερα ελάχιστες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν μπορεί αυτό να επιτευχθεί με μια δυναμική εθνική αναπτυξιακή πολιτική, υπογραμμίζει σε σχετική του εργασία ο επίκουρος καθηγητής, στο τμήμα κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Βαλεγράκης.
Τονίζοντας ότι τα 35 τελευταία χρόνια η παραγωγή βόειου κρέατος μειώθηκε κατά 40%, σημείωσε ότι τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν χρειάζονται αρκετό χρόνο να αποδώσουν. Ο ίδιος κρίνει επιτακτική την ανάγκη να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός άμεσα, ενώ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "η ανάπτυξη της στρατηγικής ικανότητας μιας χώρας να παράγει σημαντικό τμήμα των αναγκών της σε τρόφιμα, είναι εθνικό έργο".
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζοντας ότι η παραγωγή του βόειου κρέατος στη χώρα μας θα αναπτυχθεί μόνο εάν στηριχθεί σε γερές βάσεις, ο κ. Βαλεγράκης επισημαίνει ότι βασικός πυλώνας είναι το υγιές ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων, γεγονός που εξαρτάται από την κερδοφορία της δραστηριότητας και όχι από οικονομικές ενισχύσεις".
Εξίσου βασικό κρίνει την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού δικτύου υποστήριξης της προσπάθειας τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαλεγράκης υπογραμμίζει στην εργασία του ότι η ετήσια εγχώρια παραγωγή κρέατος φτάνει σήμερα τους 50.000 τόνους και σημειώνει ότι την τελευταία 35ετία ο βαθμός αυτοεφοδιασμού της χώρας μας με βόειο κρέας μειώθηκε σε ποσοστό 26% (από το 38,5% σε 28,5%).
Η κυριότερη αιτία μείωσης του αυτοεφοδιασμού της χώρας μας, είναι η μεγάλη υποχώρηση κατά 30% του αριθμού των εκτρεφομένων αγελάδων, που δεν ξεπερνούν σήμερα τις 180.000 (όταν πριν μερικά έτη έφθαναν σε 250.000), εκ των οποίων οι 85.000 είναι γαλακτοπαραγωγές και άρα χαμηλότερο κρεοπαραγωγικού δυναμικού. Για ετήσια παραγωγή 150.000 τόνων βόειου κρέατος και μέσο βάρος σφαγίου 325 κιλά (συνδυασμός γαλακτοπαραγωγών και κρεοπαραγωγών γενοτύπων), απαιτείται όπως υποστηρίζει ο κ. Βαλεγράκης ετήσια παραγωγή περίπου 460.000 μοσχαριών, δηλαδή η ύπαρξη περίπου 575.000 αγελάδων.
Ειδικότερα για την κρεοπαραγωγό αγέλη, ο κ. Βαλεργάκης τονίζει στην εργασία του ότι μόνο μια αύξηση του αριθμού των εκτρεφομένων ζώων κατά 250-300%, θα μπορούσε να καλύψει το υπόλοιπο των αναγκών της χώρας μας σε βόειο κρέας. Για να αναπτυχθεί ο κλάδος και να καταστεί κερδοφόρος θα πρέπει όπως υποστηρίζει να αρθεί το τεράστιο εμπόδιο που αποτελεί η χρήση γης από την κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι το σύστημα κοινόχρηστων βοσκοτόπων ή η βραχυχρόνια μίσθωσή τους, αποκλείει τις επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών και την εφαρμογή ενός προγραμματισμού της παραγωγής.
Επιπλέον, απαιτούνται μελέτη και εκπόνηση ειδικού προγράμματος αξιοποίησης των διαθέσιμων βοσκοτόπων από τα βοοειδή, ενώ βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του κλάδου της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας, αποτελούν, μεταξύ άλλων: γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου, βελτίωση των τεχνικών γνώσεων των κτηνοτρόφων και προστασία της εγχώρια παραγωγής (φρένο στις ελληνοποιήσεις). Προτείνει δε να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, από το εισαγόμενο βόειο κρέας σε επίπεδο λιανικής πώλησης.
Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του "Από τον στάβλο στο πιάτο", που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Detrop.
ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου