Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

28 Φεβρουαρίου. ΧΑΙΡΕ ΘΕΟΔΩΡΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑ ΜΟΥ ΕΥΦΡΑΙΝΟΥ

Επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Θεοδώρου του Τύρωνος και το θαύμα των κολλύβων.Σάββατο 15 [28] Φεβρουαρίου 2015 Πάτριο Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων,ο ένδοξος μάρτυς αυτός του Χριστού,κατήγετο από την Αμάσεια της Καππαδοκίας και μάλιστα από το χωριό Χουμιαλιά.
Έζησε δε στα χρόνια του Ρωμαίου χριστιανομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού,που βασίλευε στη Δύση το 264 - 285 μ.Χ.Ο μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων δεν παρουσιαζόταν σαν χριστιανός να ομολογήσει την πίστη στον Αληθινό Θεό,όχι από φόβο για χα μαρτύρια,αλλά γιατί νόμιζε,πως δεν ήταν ακόμη ενδεδειγμένο από το Θεό να μαρτυρήσει. Θέλησε, λοιπόν να εξακριβώσει, αν ήταν θέλημα Θεού να μαρτυρήσει τότε. ι αυτό έκαμε το έξης:Ο Θεόδωρος ήταν νεοσύλλεκτος και υπηρετούσε στο Τάγμα των Τηρώνων,δηλαδή των νεοσυλλέκτων.Ήταν δε έξυπνος και γενναίος.Το τάγμα αυτό ήταν εκλεκτό και το στείλανε στην Ανατολή, δια να φυλάξει τα ανατολικά σύνορα χου κράτους.Στο τάγμα των Τηρώνων τοποθέτησαν τον Θεόδωρο,λίγο προτού ξεκινήσουν για την Ανατολή.Αρχηγός του τάγματος ήτο ένας Βρίγκας ονόματι.Φθάσανε στην πόλη των Ευχαΐτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου