Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς αντίκρισμα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων του τρέχοντος καθεστώτος

Μόνο µε συµπληρωµατική πράξη σε ήδη υπάρχον συµβόλαιο και αποκλειστικά σε περιπτώσεις µεταβιβάσεων µε γη ή ζωικό κεφάλαιο και υπό τον όρο ότι οι αποδέκτες πληρούν τα κριτήρια του ενεργού αγρότη θα γίνεται από το 2015 η µεταβίβαση του δικαιώµατος λήψης ενίσχυσης.

Την ίδια ώρα, οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων του προηγούµενου καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης, που δεν δηλώθηκαν έως τις 31.12.2014, µετά την 1 Ιανουαρίου του 2015 δεν θα έχουν αντίκρισµα. Σύµφωνα µε έγγραφο της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο βέβαια αναφέρεται ότι θα υπάρξουν επικαιροποιήσεις, δικαιώµατα ενίσχυσης βάσει του άρθρου 24 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 κατανέµονται σε όσους υποβάλλουν αίτηση βασικής ενίσχυσης το 2015 και ουδέποτε κατείχαν ή µίσθωναν δικαιώµατα αλλά µπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη γεωργικής δραστηριότητας το 2013, δεν έλαβαν το 2013 ενισχύσεις µε αίτηση ενίσχυσης και παρήγαγαν όµως φρούτα, λαχανικά, εδώδιµα γεώµηλα, γεώµηλα για σπορά ή διακοσµητικά φυτά.


Αγοραπωλησίες-Μισθώσεις
Σε περίπτωση αγοραπωλησίας εκµετάλλευσης ή µέρους αυτής (γη ή ζωικό κεφάλαιο) τα στοιχεία της θα δηλωθούν από τον αγοραστή και θα αποτελέσουν βάση κατανοµής νέων δικαιωµάτων, ενώ η  µεταβίβαση δύναται να επηρεάσει µόνο την αξία των νέων δικαιωµάτων σε περίπτωση εφαρµογής εσωτερικής σύγκλισης. Τότε η αρχική αξία (2015) θα υπολογιστεί µε βάση την αξία των δηλούµενων δικαιωµάτων στην αίτηση ΟΣ∆Ε του 2014 για κάθε ενεργό γεωργό. 

Σε περίπτωση που τα εκτάρια ή τα δικαιώµατα, τα οποία διαθέτουν οι γεωργοί κατά το πρώτο έτος εφαρµογής του νέου καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, αποτελούν προϊόν µίσθωσης που έχει συναφθεί πριν την ηµεροµηνία υποβολής αίτησης για το 2015, τότε επηρεάζεται η κατανοµή των δικαιωµάτων ως εξής: 

   Εφόσον δεν υπάρχει ιδιωτικό συµφωνητικό κατανέµονται στον δικαιούχο που θα δηλώσει τις εκτάσεις το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι: είτε ουδέποτε κατείχε  ή µίσθωνε δικαιώµατα αλλά µπορεί να αποδείξει την ύπαρξη γεωργικής δραστηριότητας το 2013, είτε δεν έλαβε το 2013 ενισχύσεις, παρήγαγε όµως φρούτα, λαχανικά, εδώδιµα γεώµηλα, γεώµηλα για σπορά ή διακοσµητικά φυτά.

  Σε περίπτωση που οι συµβαλλόµενοι επιθυµούν, µπορούν να υπογράψουν ιδιωτικό συµφωνητικό πριν την ηµεροµηνία υποβολής αίτησης για το 2015, για νέες ή παλαιότερες µισθώσεις, ώστε να εκµισθώσουν µαζί µε την εκµετάλλευση ή µέρος αυτής και τα αντίστοιχα δικαιώµατα ενίσχυσης τα οποία πρόκειται να χορηγηθούν το 2015. 

Στην περίπτωση αυτή, τα δικαιώµατα ενίσχυσης θα χορηγηθούν στον εκµισθωτή (ιδιοκτήτη) και ταυτόχρονα θα εκµισθωθούν στον µισθωτή, ο οποίος θα τα έχει στην κατοχή του µέχρι τη λήξη του συµφωνητικού µίσθωσης. Με τη λήξη του συµφωνητικού, τα δικαιώµατα ενίσχυσης θα επιστρέψουν στον εκµισθωτή. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση για πρώτη κατανοµή δικαιωµάτων ενίσχυσης θα γίνει από τον εκµισθωτή. Επισηµαίνεται ότι εάν ο µισθωτής δεν πληροί τους όρους του ενεργού γεωργού, και ο εκµισθωτής δεν πληρεί τους παραπάνω όρους, δεν είναι δυνατή η σύναψη ιδιωτικού συµφωνητικού, διότι αν συναφθεί δεν θα κατανεµηθούν δικαιώµατα , η αξία των οποίων θα χαθεί. (Σύµφωνα µε το άρθρο 20 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισµού της ΕΕ).

ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου