Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τελεσίγραφο Πούτιν στο Κίεβο για τη νέα αιματοχυσία

Τελεσίγραφο Πούτιν στο Κίεβο για τη νέα αιματοχυσία

Απειλούν με ένοπλη δράση και οι πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας.
Τελεσίγραφο στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να σταματήσει την αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία, όπου το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικές δυνάμεις και παραστρατιωτικές ομάδες ακροδεξιών στοιχείων, σπέρνουν τον θάνατο στο ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής του Ντονιέτσκ.
Ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε με επιτακτικό τόνο την άμεση παύση των επιχειρήσεων, των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου, διαφορετικά όπως άφησε να εννοηθεί η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά. Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των εκατοντάδων νεκρών κυρίως αμάχων και ανθρώπων της πολιτοφυλακής σε Σλαβιάνσκ και Μαριούπολη, στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού των εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας.

Την ίδια στιγμή, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας, δηλώνουν ότι θα αναλάβουν ένοπλη δράση στο Κίεβο αν συνεχιστεί η βία και οι δολοφονίες των συμπολιτών τους από ελεύθερους σκοπευτές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από πολεμικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό και ελεύθερους σκοπευτές βάλουν κατά αμάχων στην περιοχή του Ντονιέτσκ.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι οι ΗΠΑ με τους δορυφόρους της Δύσης, έχουν αποφασίσει να «σύρουν» σε εμπόλεμη κατάσταση τη Ρωσία. Έτσι οι προκλήσεις προς την Μόσχα είναι άνευ προηγουμένου με αποκορύφωμα την εκατόμβη νεκρών στο Σλαβιάνσκ. Παρά την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να οδηγήσει τις εξελίξεις μέσω της διπλωματικής οδού, οι προτάσεις του δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Ο ρώσος πρόεδρος σε μια κίνηση ως ένδειξη καλής θέλησης, απέσυρε  τα στρατεύματα από τα σύνορα για να ξεκινήσει ο διάλογος, γεγονός όμως που δεν εκτιμήθηκε ως έπρεπε από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία συνέχισε λίγες ώρες μετά τις προεδρικές εκλογές, την αιματοχυσία των ρωσόφωνων πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας. Αποτέλεσμα την σκληρή απάντηση Πούτιν που όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, «δεν μπλοφάρει».
Στο μεταξύ, ενώ η βία συνεχίζεται στην Ουκρανία, έντονη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται στη Βαλτική Θάλασσα. Δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε μια επίδειξη ισχύος πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, ενώ δύο ρωσικές κορβέτες στο πλαίσιο της άσκησης, ήλεγχαν κάθε σκάφος που έπλεε στην περιοχή, γεγονός που εκνεύρισε τους επιτελείς του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στρατού στη νότιο - ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως, γεγονός που συμφώνησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου