Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συμφωνία Αργεντινής για την αποπληρωμή του χρέους

Ρύθμιση ανεξόφλητων χρεών της ύψους 9,7 δις. δολαρίων σε μία πενταετία συμφώνησε η Αργεντινή με την άτυπη ομάδα των πιστωτριών χωρών του Κλαμπ των Παρισίων (Paris Club), όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ΚίρχνερΗ πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ΚίρχνερΗ Αργεντινή, που έκανε στάση πληρωμών το 2001 σε ένα δυσθεώρητο χρέος ύψους 95 δις. δολαρίων, επιχειρεί να λύσει τις διαμάχες της με τους πιστωτές, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για να αντιστρέψει την πρώτη των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και να αποφύγει μία κρίση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών καθώς τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα υποχώρησαν πέρυσι κατά 27% στα 28,5 δις. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Paris Club, η πρώτη πληρωμή ύψους τουλάχιστον 1,15 δις. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015 και μία ακόμη θα πρέπει να εξοφληθεί τον Μάιο του 2016.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μία αρχική πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων φέτος τον Ιούλιο και μία πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του 2015.
Η ίδρυση του Paris Club, το οποίο περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανάγεται στο 1956, όταν η Αργεντινή συνάντησε για πρώτη φορά τους δημόσιους πιστωτές της στο Παρίσι. Από τότε, η ομάδα των πιστωτών έχει καταλήξει σε 429 συμφωνίες με 90 διαφορετικές χρεωμένες χώρες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg από το 1956, το συνολικό ποσό του χρέους, για το οποίο υπήρξαν συμφωνίες, έφθασε τα 573 δις. δολάρια.
Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου