Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Πως πληρώνουν φόρους στην Κίνα

Πως πληρώνουν φόρους στην Κίνα Οι πολίτες επιλέγουν μόνοι τους πόσα θα πληρώνουν κάθε μήνα στην εφορία
Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε πως μάζευαν παλιότερα τους φόρους στην Κεφαλονιά και πως τους μαζεύουν σήμερα στην Κίνα. Το Δημόσιο Ταμείο στο Αργοστόλι, είχε καμιά δεκαριά υπαλλήλους και ένα διευθυντή τον μακαρίτη Ν. Ευαγγελάτο ή… Ζουζού.
Αντί λοιπόν ο διευθυντής του ταμείου να περιμένει να πάνε οι Αργοστολιώτες στο Δημόσιο Ταμείο και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, έστελνε τους 5 από τους 10 υπαλλήλους να βρουν αυτοί τους οφειλέτες!..

Όλη τη μέρα οι 5 ταμειακοί υπάλληλοι γύριζαν τα μαγαζιά και τα σπίτια του Αργοστολίου, με την κατάσταση των οφειλετών και ένα μπλοκ αποδείξεων στο χέρι και με το χαμόγελο στα χείλη μπαίνανε στα μαγαζιά, ή τα σπίτια.
Καλημέρα Κώστα, χρωστάς στο δημόσιο 3.600 δραχμές. Σε παρακαλώ πόσα από αυτά μπορείς να μου δώσεις;
Νείλο μου απαντούσε ο καταστηματάρχης, να σου δώσω ένα πεντακοσάρικο. Βλέπεις οι δουλειές δεν πάνε καλά. (Σε όλες τις εποχές οι δουλειές για κανένα καταστηματάρχη δεν πάνε ποτέ καλά… Συνεχώς κλαίγονται και ας… πλουτίζουν κάθε χρόνο).
Όχι Κώστα θα μου δώσεις ένα χιλιάρικο και θα περάσω σε 15 μέρες να μου δώσεις άλλο ένα πεντακοσάρικο και η συμφωνία έκλεινε, μαζί με το κέρασμα καφέ, γλυκό ή κανένα ποτηράκι κρασί.
Πάρα πολλές φορές ο Νείλος, ο εισπράκτορας του Δημοσίου, από κάποια μαγαζιά ή σπίτια έφευγε χωρίς να εισπράξει δεκάρα. Όταν ο πολίτης του έλεγε πως δεν είχε του απαντούσε: Μην στεναχωριέσαι, θα περάσω σε είκοσι μέρες. Αλλά σε παρακαλώ φρόντισε για να μην δώσεις  κάτι, για να μην  βρω τον μπελά μου από τον διευθυντή μου.
Και πήγαινε ύστερα από 20 μέρες, έπαιρνε τα λεφτά, πίνανε και τους καφέδες τους και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Με το χαμόγελο στα χείλη πήγαινε ο Δημόσιος Ταμίας στο μαγαζί του οφειλέτη και με το χαμόγελο στα χείλη και με πολλά ευχαριστώ για την κατανόηση που έδειχνε, πλήρωνε ο οφειλέτης και μετά τσούγκριζαν και τα ποτήρια.

Τι γίνεται τώρα στην Κίνα
Αυτό το… Κεφαλονίτικο σύστημα αλλά πολύ πιο εξελιγμένο, το εφαρμόζουν τώρα στην Κίνα!
Ένα – δύο μήνες πριν την Πρωτοχρονιά ο εφοριακός παίρνει τηλέφωνο τον καταστηματάρχη.
-Καλημέρα, από την εφορία είμαι ο Λι Τσίγκ. Πώς πάνε οι δουλειές; Από υγεία είσαι καλά; Τα παιδιά σου πάνε καλά στο σχολείο;
Και μετά από όλη αυτή την άκρως φιλική και ανθρώπινη συζήτηση ο εφοριακός μπαίνει στο ψητό.
- Άκου φίλε, σε παρακαλώ πες μου εσύ, μόνος σου, τι μπορείς να πληρώνεις στις 30 του κάθε μήνα, φόρους για το κράτος. Πες μου ότι ποσό θέλεις εσύ! Εγώ, η εφορία θα το δεχτούμε.
Να σου δίνω 1.000 γουάν το μήνα γιατί ξέρεις οι δουλειές δεν πάνε καλά, έχω πολλά έξοδα γιατί σπουδάζω παιδιά και έχω και άρρωστη την πεθερά μου.
- Είμαστε σύμφωνοι φίλε 1.000 γουάν το μήνα, αλλά σε παρακαλώ κάθε 30 του μηνός τα λεφτά να είναι στην Τράπεζα.
Και μετά τις κινέζικες φιλοφρονήσεις και χαιρετούρες κλείνουν το τηλέφωνο.
Κουβέντα δεν λέει ο εφοριακός στο φορολογούμενο. Ούτε του λέει πώς είναι λίγα τα λεφτά ούτε και ποτέ θα αμφισβητήσει το ποσό που προτείνει να πληρώνει ο ίδιος ο φορολογούμενος.
Εκτοτε για ολόκληρο το χρόνο δεν ενοχλεί ο ένας τον άλλον για τίποτε. Ο εφοριακός δεν κάνει ποτέ έλεγχο στο φορολογούμενο. Ποτέ δεν ζητάει παραπάνω. Ένα μόνο πράγμα θέλει. Να μπαίνουν κάθε μήνα, τα λεφτά που έχουν συμφωνήσει στον κρατικό λογαριασμό της εφορίας.
Και εάν κάποιος «ξεχάσει» ή είναι μπαταχτσής, πάλι ο εφοριακός ούτε θα τον ενοχλήσει, ούτε ένταλμα θα του στείλει, ούτε με φυλακή θα τον απειλήσει. Απλώς θα πατήσει ένα κουμπί και ο καταστηματάρχης δεν θα μπορεί να ξανακόψει τιμολόγιο γιατί τα πάντα στην Κίνα είναι συνδεδεμένα με τα κομπιούτερ του υπουργείου Οικονομικών και… έτσι κλείνει μόνη της η επιχείρηση αφού δεν μπορεί να κόβει τιμολόγια και να πουλάει. Απλά πράγματα.
Στο τέλος του χρόνου, ο εφοριακός θα τηλεφωνήσει στο φορολογούμενο θα του ευχηθεί χρόνια πολλά, θα τον ρωτήσει πώς πάνε τα παιδιά του, η γυναίκα του και αν έγινε καλά η πεθερά του και στο τέλος θα του πει.
Σε παρακαλώ αν πήγαν καλά φέτος οι δουλειές σου μπορείς να δώσεις στο κράτος κάτι παραπάνω. Αν του πει ναι, τον ρωτάει πόσα, τον ευχαριστεί και του κλείνει το τηλέφωνο με πολλές πολλές ευχές.
Αν του πει ότι δεν μπορεί, θα του πει, δεν πειράζει, μην στεναχωριέσαι, του χρόνου μπορεί να πάνε καλλίτερα οι δουλειές σου και να μας δώσεις κάτι στο τέλος της χρονιάς… Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα.
Μήπως θα έπρεπε και εδώ στη χώρα μας να υιοθετηθεί κάποια τέτοια μέθοδος, για να πληρώνουν όλοι λογικούς φόρους στην ώρα τους και να είναι και ευχαριστημένοι;
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου