Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Διαβεβαιώσεις για την εξισωτική του ’14 έφερε το συλλαλητήριο κτηνοτρόφων...VIDEO..

Κλίμα έντασης και καχυποψίας επικράτησε στην μαζική κάθοδο διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων στην Αθήνα την Τρίτη, μια εκδήλωση που δείχνει να ολοκληρώνεται χωρίς σημαντικά οφέλη για τους επαγγελματίες του χώρου που ανάμεσα στις πολλές δυσκολίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αφενός τις πληγές της ευλογιάς και του καταρροϊκού και αφετέρου την απώλεια σημαντικών ενισχύσεων (εξισωτική, κ.α.) λόγω της διαχείρισης στο θέμα με τους βοσκοτόπους.
Eξισωτική, τσεκ, καταρροϊκός, βοσκότοποι και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων στα αιτήματα που προβάλλουν.
Στη συνάντηση περίπου μιας ώρας που είχε αντιπροσωπεία του κλάδου με τον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη και επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε μεγάλη προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ανοικτά ζητήματα,
χωρίς ωστόσο να τονωθεί η εμπιστοσύνη των κτηνοτρόφων απέναντι στο υπουργείου και τους χειρισμούς του στα κρίσιμα θέματα.

Αν κάτι έχει ενδιαφέρον είναι η εκ νέου διαβεβαίωση ότι τα χρήματα της εξισωτικής ενίσχυσης του 2014 θα δοθούν εντός του Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να καθίσταται σαφές αν θα βρεθεί λύση ενεργοποίησης δικαιωμάτων για τους συντελεστές του κλάδου που δεν μπόρεσαν να εισπράξουν χρήματα ούτε για την εξισωτική του ’13 ούτε από την προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης του ’14.

Θολή είναι η εικόνα που δόθηκε και σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις από ευλογιά και καταρροϊκό, θέμα το οποίο μένει προς το παρόν στην χορήγηση εμβολίων από τη νέα χρονιά και σε αναζήτηση γενικώς πόρων προκειμένου οι προβατοτρόφοι να αποζημιωθούν για το 50% της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Μετά τη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους το υπουργείο προέβη στις εξής 5 δεσμεύσεις:
  1. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013  με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών  φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 - 2012.  
  2. Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
  3. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ηδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
  4. Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις16 εκατ. ευρώ. «Δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, «είναι να εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους».  
  5. Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.
Δηλώσεις Δ. Καμπούρη στο Agronews
Μιλώντας στην κάμερα του Agronews ο πρόεδρος της ΠΕΚ, ο Δ. Καμπούρης ανέφερε τα εξής:

«Δώσαμε το ψήφισμα για 10 λεπτά και να κατέβουμε κάτω να πάμε στη Βουλή.

Αυτός (σ.σ. ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνης) μας κράτησε για να μας δώσει κάποιες απαντήσεις.

Πρώτον: Του ζητήσαμε να έρθει κάτω και να μιλήσει σε εσάς να σας δώσει τις απαντήσεις. Είπε ότι δεν θέλει να έρθει κάτω και ότι εξουσιοδοτεί εμάς να σας μεταφέρουμε αυτά που μας είπε.

Δεύτερον: Ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία μας που υφίσταμε, αυτό είπε και πρέπει να το μεταφέρω.

Τρίτον: Έδωσε κάποιες δεσμεύσεις αλλά περισσότερες υποσχέσεις. Όπως , θα πληρωθούμε την εξισωτική του 14. Δεύτερον θα πληρωθούν όλες οι παλιές εξισωτικές μέσα στις οποίες και το 13.
Εμείς όμως αυτό δεν το πιστεύουμε γιατί είναι πολύ λίγα τα χρήματα τα οποία έχουν να διαθέσουν. Εμείς εκτιμούμε ότι χρειαζόμαστε γύρω στα 100 εκατομμύρια αυτά που έχουν να μοιράσουν είναι μόνο 20. Άρα αυτό το εισπράττουμε ως μια υπόσχεση.

Τέταρτον: Θα λυθεί, έχουν λύσει το θέμα των βοσκοτόπων για το 15 και κάνουν προσπάθειες για να λύσουν το θέμα των βοσκοτόπων για το 14 ώστε στις 15 Δεκεμβρίου , είπαν, θα πληρώσουν και τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης και εκεί όπου υπάρχουν λάθη ή δεν έγιναν πληρωμές , να κάνουν διορθώσεις στα βοσκοτόπια και να πληρωθούν κάποιοι από αυτούς.

Πέμπτον: Για τον καταρροϊκό έχουν ζητήσει να πάρουν το εμβόλιο, είναι σε αυτή τη διαδικασία, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προχωρήσουμε για την επόμενη χρονιά στον εμβολιασμό των ζώων.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, εκεί δεν μας κάλυψε. Μένουμε σε αυτά που ξέραμε. Δήθεν ότι δώσανε 15 εκατομμύρια και ψάχνουν να βρουν λύση και τρόπο αποζημίωσης. Ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε.

Στο αυτί και παρασκηνιακά, ακούσαμε το Γραμματέα να λέει ότι ψάχνουν να βρει τρόπο να μας δώσουν  το 50% της ευλογιάς. Αυτό στο καταθέτω ως παρασκηνιακή όχι πάνω στο τραπέζι.

Έκτο: Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας που μέχρι τις 11 του μήνα, όσοι δεν το ξέρετε είναι μεγάλο πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας και  ίσως να είναι και το μεγαλύτερο,  μέχρι τις 11 Μαρτίου πρέπει να έχουμε όλοι άδειες. Άδειες δεν πρόκειται να έχουμε. Δεν έχουμε άδειες. Κανείς μας. Ούτε εγώ δεν έχω άδεια.  Δεν μπορώ να βγάλω. Δεν έχουμε λοιπόν. Από τις 11 Μαρτίου θα έχουμε μεγάλα, παράλογα πρόστιμα. Αυτοί ισχυρίζονται ότι έχουν απλουστεύσει τη διαδικασία και ότι μπορούμε να βγάλουμε άδειες.
Εκεί εξερράγην εγώ και τους είπα ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άδειες. Ζητάμε άμεση νομιμοποίηση της κατάστασης.
Εμείς τους ζητήσαμε όπου έχουμε τα μαντριά να μας δώσουν ένα χαρτί , και δεν εμποδίζουμε κανέναν ούτε τους κατοίκους, ούτε τα πόσιμα νερά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, να μας δώσουν ένα χαρτί να τα νομιμοποιήσουμε και αυτό να είναι άδειες. Αυτό ζητήσαμε. Και θα επιμείνουμε σε αυτό.
Σε αυτό δεν μας απάντησε. Πιθανόν όμως επειδή δεν κοστίζει χρήματα αυτό, δεν αποκλείεται να ψάξουν να βρουν τρόπο να μας το λύσουν.
Τώρα, εμείς γενικά δεν μείναμε ικανοποιημένοι, πήραμε κάποιες δεσμεύσεις αλλά όχι σε όλα όσα ζητήσαμε. Πήραμε υποσχέσεις.

Συνεχίζουμε σήμερα…

Εμείς θα περιμένουμε, του είπαμε στα αιτήματα που καταθέσαμε, να τα επεξεργαστούν καλύτερα και να έρθουν στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα να μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, στα υπόλοιπα που μας υποσχέθηκαν.

Μέχρι τότε εμείς συνεχίζουμε.

Από εδώ τώρα ξεκινάει καινούργιος αγώνας και, αν είμαστε αποφασισμένοι, όπως πρότεινα στην αρχή, να πάμε στη Βουλή με πορεία από εδώ όλοι μαζί, , τώρα, να μη φύγει κανείς, να δούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να του δώσουμε το ψήφισμα , να το μοιράσει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, μήπως αυτοί τουλάχιστον σκύψουν πάνω στα προβλήματα και πιέσουν για να δώσουν λύσεις.

Αυτά συνεχίζουμε… Πάμε για Βουλή»  

    Καπνογόνα στο συλλαλητήριο της  Αθήνας 
    «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις παλεύοντας με νύχια και με δόντια μέχρι να πάρουμε τα λεφτά μας», δηλώνουν στο Agronews, κτηνοτρόφοι από κάθε περιοχή της χώρας που βρέθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το αλαλούμ με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και τις πληρωμές της εξισωτικής. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι που ήρθαν από διάφορες περιοχές της χώρας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Απεργία, που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 
    Επεισόδια έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Με χημικά προσπάθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις να απομακρύνουν τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους που βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 25 Νοεμβρίου έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (στο σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα), όταν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θέμα των πληρωμών των επιδοτήσεων.
    Από νωρίς η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με τους 300 και πλέον συγκεντρωμένους μέχρι εκείνη την ώρα κτηνοτρόφους από τη Μάνη ως την Κομοτηνή να διαμαρτύρονται για το αλαλούμ στις πληρωμές της εξισωτικής, λόγω μη επιλέξιμων βοσκότοπων, για τις γενικότερες περικοπές στο τσεκ αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις εκμεταλλεύσεις τους ο καταρροϊκός πυρετός.
    Mάλιστα, εξοργισμένοι παραγωγοί, που έφθασαν από διάφορες περιοχές της χώρας- ενώ αναμένονται κι άλλα πούλμαν με κτηνοτρόφους από τη Λάρισα και τη βόρεια Ελλάδα- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, δήλωναν αποφασισμένοι να… τα κάψουν όλα, αφού ουδείς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
    Συναντήθηκαν με Καρασμάνη οι κτηνοτρόφοι
    Η πορεία συνεχίστηκε έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη. Δεκαπενταμελής ομάδα των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των ζητημάτων που θέτουν οι κτηνοτρόφοι στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η εξισωτική αποζημίωση που είναι μειωμένη έως και 70% (Ενιαία ενίσχυση 2014, Εξισωτική αποζημίωση 2013), ο καταρροϊκός πυρετός, η κοινή αγροτική πολιτική σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες των ζωονόσων,  οι βοσκότοποι αλλά και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων.

    Στο επίκεντρο των προβλημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς βρίσκονται τόσο το σύνολο της χαμένης παραγωγής που προέρχεται από τον καταρροϊκό, όσο και η αποζημίωση για όλα τα νεκρά ζώα. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από τις ζωονόσους, ενώ διαμαρτύρονται και για τη μη πληρωμή επί τετραετία των βιολογικών προγραμμάτων. Όπως τονίζουν στο Agronews: «Είμαστε σήμερα Τρίτη όλοι εδώ από την Κομοτηνή μέχρι και τη Μάνη προκειμένου να δώσουμε τέλος στην κοροϊδία και τα ψέματα. Δηλώνουμε κάθετα ότι  δεν θα επιτρέψουμε να μας πετάξουν έξω από την παραγωγή και έξω από τα χωράφια μας όσοι εφαρμόζουν αυτή την πολιτική που μας εξοντώνει και μας αφανίζει».

    Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:
    Aναταραχή έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από οργισμένους κτηνοτρόφους
    Οι κτηνοτρόφοι ανακοίνωσαν ότι καταρχήν δεν φεύγουν αν δεν βρεθεί μια λύση στο μείζον θέμα που αφορά τα βοσκοτόπια και ότι θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου.
    Σύμφωνα με τα όσα δήλωναν στο Agronews, οι βασικοί λόγοι που τους έφεραν στην Αθήνα, είναι η μειωμένη σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70% εξισωτική αποζημίωση και οι μεγάλες περικοπές στην ενιαία ενίσχυση. Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω συρρίκνωση στον κλάδο, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε γάλα και κρέας και άρα επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.
    Μάλιστα, θεωρούν ότι δεν καλύπτονται από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις αλλά και τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού και ζητούν εκτός από αποζημιώσεις και κτηνιάτρους, καθώς κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού.   
    Με κατεύθυνση το στρατηγείο της Βάθη
    Οι συγκεντρωμένοι κτηνοτρόφοι έχουν ανακοινώσει ότι στις 12:00 το μεσημέρι θα φύγουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κατεύθυνση το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη.
    Αντιπροσωπεία προέδρων των κτηνοτρόφων της χώρας, όπως επισημαίνεται, θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις «κακές πληρωμές επιδοτήσεων» (εξισωτική, ενιαία ενίσχυση), τους βοσκοτόπους, τον καταρροϊκό πυρετό, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα βιολογικά προγράμματα και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων.
    Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, «οι κτηνοτρόφοι έχει προγραμματιστεί να συγκεντρωθούν στις 9:30 το πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια να κατευθυνθούν στο υπουργείο στην Πλατεία Βάθη».
    Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ενημερώνει για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών της στην Αθήνα την Τρίτη 25 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης, στις 9:30 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα βρίσκονται έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, απ' όπου και θα φύγουν στις 12 το μεσημέρι με κατεύθυνση το κτήριο του ΥΠΑΑΤ.

    Δείτε το βίντεο εδώ
    ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου