Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν νέα ευρήματα, όπως πλάκες με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και στα αιγυπτιακά και τεράστια αγάλματα
Για περισσότερα από 1.200 χρόνια η πόλη Θώνις-Ηράκλειο, από το λιμάνι της οποίας περνούσε όλο το ελληνικό εμπόριο προς τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο, παρέμενε εξαφανισμένη.
Ωστόσο, το 2000 ο Γάλλος αρχαιολόγος Frank Goddio και η ομάδα του έφεραν «φως» τα πρώτα ευρήματα από την βυθισμένη στη θάλασσα σήμερα πόλη, με την μεγάλη μυθολογική ιστορία, αφού εκεί θεωρείται ότι εκεί προσπάθησαν να κρυφτούν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, πριν ξεσπάσει ο τρωικός πόλεμος.
Η παράκτια πόλη στο δέλτα του Νείλου, που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, υπήρξε σημαντική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο κατά την πρώτη χιλιετία πΧ, ενώ σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων από την ακτή.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Mirror», η πόλη προκαλεί μέχρι σήμερα δέος και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέα ευρήματα, όπως χρυσά νομίσματα, πλάκες με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και στα αιγυπτιακά, αλλά και τεράστια αγάλματα.
Μάλιστα, στο αρχαίο λιμάνι έχουν ήδη βρεθεί 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα πΧ, πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστες έως τώρα αιτίες.
undefined
Τα περισσότερα πλοία παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και περίπου 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.
Ωστόσο, όπως είπε στην εφημερίδα ο αρχαιολόγος Frank Goddio, θα χρειαστεί δουλειά ακόμη και 200 ετών για να αποκαλυφθεί πλήρως και να γίνει κατανοητή η Θώνις-Ηράκλειο.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου