Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Τα αίτια της σύγκρουσης και της σήψης


Η σύγκρουση των "βουβαλιών" στον βάλτο του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκίνησε. Οι εκατέρωθεν καταγγελίες από τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη για εγκληματικές οργανώσεις, «παράγκες» ακόμη και εμπόριο ναρκωτικών, καταδεικνύουν τους λόγους της σήψης του ελληνικού πρωταθλήματος. Το πάρτι των παραγόντων και των διαιτητών πάνω από τον νεκρό ανεξέλεγκτο, στο όνομα του αυτοδιοίκητου, ενώ η Πολιτεία, που εδώ και χρόνια ανέχεται - τουλάχιστον – αυτήν την κατάσταση παρακολουθεί και πάλι απαθής. Σε αυτό που οι περισσότεροι συνηγορούν είναι πως η αιτία της σύγκρουσης δεν είναι το ποδόσφαιρο, εξάλλου όσα έρχονται στην επιφάνεια, τα οποία συζητούνται εδώ και χρόνια, δείχνουν πως αυτό έχει πεθάνει, για την ακρίβεια... το σκότωσαν.

Μετά και τα όσα ειπώθηκαν από τους Μελισσανίδη και Μαρινάκη την «μπάλα» καλούνται να παίξουν οι εισαγγελικές αρχές. Ο αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας, ερευνά την υπόθεση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Γιώργος Σαρρής, μαζί με ακόμη εννέα παράγοντες και διαιτητές. Οι εγκληματικές πράξεις που αναφέρονται στο σχετικό βούλευμα, το οποίο βασίζεται και σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, είναι εκβίαση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, δωροδοκία και άλλα αδικήματα.
Από την άλλη ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, έχει αναλάβει την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης κατά του διαιτητή Χριστόφορου Ζωγράφου για την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατήγγειλε ως υπεύθυνο τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Προς απάντηση ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ προχώρησε στη συνέντευξη Τύπου που κατήγγειλε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης που ελέγχει το ποδόσφαιρο, αναφέροντας πως έχει στα χέρια του στοιχεία που θα συγκλονίσουν.
Πέρα από την «ποδοσφαιρική» σύγκρουση
Η «ποδοσφαιρική» σύγκρουση των Μαρινάκη και Μελισσανίδη είναι μόνο η αντανάκλαση της μάχης συμφερόντων. Οι δυο τους έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, όταν ο Μελισσανίδης αποφάσισε περικοπή της χορηγίας στον Ολυμπιακό, και συνεχίστηκε στις δημοτικές εκλογές του Πειραιά, με τον Μαρινάκη να φτάνει στο σημείο να εμφανίζεται ως δημοτικός σύμβουλος με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη και τον Μελισσανίδη να στηρίζει ανοιχτά τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Η σύγκρουση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων προφανώς δεν περιορίζεται στον ΟΠΑΠ, καθώς και οι δύο είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών εισηγμένων στον Nasdaq.
«Πρόκειται για μια σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο αλλά με άλλου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενεργειακή αγορά, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και την απελευθέρωση της βιομηχανίας του αθλητικού τζόγου. Όλη η σύγκρουση είναι πάνω σε αυτά και απλά εκφράζεται μέσα από τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών ομάδων, του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση του αθλητικού τζόγου», δήλωσε στο Tvxs.gr ο Ιούλιος Συνοδινός, υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, δεν είναι και αρνητικό ότι ξεμπροστιάζονται. Το θέμα είναι τι κάνει η Πολιτεία για να σταματήσει αυτήν την κατάσταση γιατί ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο έχει μια δύναμη μια κοινωνική εμβέλεια και θα ήταν πάρα πολύ αρνητικό όλη αυτή η σύγκρουση για συγκεκριμένα συμφέροντα να μεταφερθεί σε έναν φτωχοποιημένο κόσμο και να μετατραπεί σε μια σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με αυτά τα συμφέροντα. Το αντίθετο μάλιστα η κατάσταση της ζωής τους είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που έρχονται να στηρίξουν αυτούς που σήμερα τσακώνονται και ξεμπροστιάζουν ο ένας τον άλλον. Η ανησυχία είναι μήπως αυτό το κλίμα μεταφερθεί και εκτός ποδοσφαίρου και στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα. Τότε θα έχουμε μια πλήρη κατάρρευση του αθλητισμού και μια άνευ προηγουμένου δηλητηρίασή του», πρόσθεσε.
«Η αγανάκτηση και η απέχθεια των φιλάθλων γι' αυτά τα φαινόμενα πρέπει να στοχεύσει την πραγματική αιτία του προβλήματος, στο γεγονός δηλαδή ότι και στο ποδόσφαιρο κυριαρχούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ίδιοι δηλαδή που ευθύνονται για την επιδείνωση της ζωής του λαού. Όλοι αυτοί αξιοποιούν το ποδόσφαιρο για τα επιχειρηματικά τους σχέδια και επιδιώκουν να συμπαρασύρουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς τους φιλάθλους των ομάδων», ανέφερε σε σχόλιό του και το ΚΚΕ.
Πολιτεία... παρατηρητής
Ο Ιούλιος Συνοδινός, μιλώντας στο Tvxs.gr, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες, που είναι πολλές, και οι διαδικασίες ώστε να διαλευκανθούν οι υποθέσεις και να γνωρίζουν αν και ποια ποινικά αδικήματα υπάρχουν ώστε να επιβληθούν και οι ανάλογες ποινές και όσοι εμπλέκονται να εκδιωχθούν από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, όπως σημειώνει, θα πρέπει να παρέμβει και η πολιτεία, ώστε να γίνει διοικητικός και οικονομικός έλεγχος των ΠΑΕ και των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και να λάβει επιτέλους μέτρα και η ΕΠΟ.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι «ποια Πολιτεία και ποια ΕΠΟ;». Ενδεικτικά το σχόλιο του Φ. Κωστούλα, προέδρου του Παναιτωλικού, κατά γενική ομολογία ενός εκ των σοβαρότερων ποδοσφαιρικών παραγόντων στην Ελλάδα: (Για υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ανδριανό) «Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση με δυναμική έχει τη δυνατότητα να επέμβει. Δεν είναι κατάλληλος όμως και ο υφυπουργός. Είναι εξαφανισμένος. Μόνο για να ν’ αναβάλλει μια αγωνιστική εμφανίστηκε, να κάνει ένα πυροτέχνημα» - (Για πρόεδρο ΕΠΟ Γ. Σαρρή) «Τέτοια πράγματα στην Σουηδία (σημ: έζησε πολλά χρόνια) δεν θα έφταναν ποτέ σε τέτοιο σημείο. Την επόμενη μέρα θα είχαν παραιτηθεί όλοι. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ να είναι υπόδικος με βαριές κατηγορίες. Τα υπόλοιπα μέλη δεν θα το ανέχονταν και θα ζητούσαν την παραίτηση του. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα λειτουργούμε διαφορετικά. Γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.»
Το αυτοδιοίκητο: Μια παρανόηση... ηθελημένη
Σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ιούλιος Συνοδινός, επισήμανε πως αυτό «έχει παρανοηθεί εντελώς». «Είναι άλλο πράγμα το αυτοδιοίκητο και άλλο η αυτοτέλεια. Το αυτοδιοίκητο μπορεί να υπάρχει σε θέματα διοίκησης ή κανονισμών του αθλήματος ή στη διεξαγωγή του αθλήματος. Δεν είναι αυτοδιοίκητο να μην υπόκειται κανένας σε οικονομικό έλεγχο, να μην παρεμβαίνει η πολιτεία σε περιπτώσεις βίας, υπεξαίρεσης, ντόπινγκ κλπ. Υπάρχει μια παρανόηση και μερικές φορές και ηθελημένη.
Όταν η UEFA μιλάει για αυτοδιοίκητο αναφέρεται στο γεγονός πως δεν θέλει διορισμένους από το κράτος στα όργανα της διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Δεν λέει πουθενά η UEFA να μην κάνει έλεγχο νομιμότητας ή ποινικών αδικημάτων. Επομένως και εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική μεταρρύθμιση που θα καθορίζει επακριβώς που ξεκινάει ο ρόλος του κράτους και της ΕΠΟ και που τελειώνει. Ποια είναι δηλαδή τα όρια του αυτοδιοίκητου. Αυτό επίτηδες δεν έχει γίνει ώστε να υπάρχει μια δυνατότητα να ξεφεύγει οποιοσδήποτε και η πολιτεία να μην κάνει τους απαραίτητους ελέγχους», τονίζει.
Τι μπορεί να αλλάξει στο ποδόσφαιρο;
Όπως υπογραμμίζει ο Ιούλιος Συνοδινός «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη», όμως «μπορούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα αποδομήσουν το σύστημα που υπάρχει σήμερα». Ο υπεύθυνος του τομέα αθλητικών του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως «παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας» την αλλαγή του νόμου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ώστε οι ομάδες να μπορούν να αγωνίζονται σε επαγγελματική κατηγορία χωρίς να είναι υποχρεωμένες να γίνουν Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ). «Να περάσουμε δηλαδή σε ένα σύστημα όπως στην Ισπανία και τη Γερμανία. Εκεί οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν είναι ανώνυμες εταιρείες (σημ: σε πολλές ομάδες οι χορηγοί κατέχουν ένα ποσοστό και το υπόλοιπο είναι σε μέλη) και αυτό δεν νομίζω να τους έχει επηρεάσει καθόλου, δεν νομίζω πως ‘υπολοίπονται’ των ελληνικών ομάδων. Βέβαια θα πρέπει να αλλάξουν και οι διαδικασίες στο εσωτερικό των συλλόγων, να ανοίξουν στους φιλάθλους, ώστε ο καθένας να μπορεί να γίνει μέλος και να εκλέγεται με απλή αναλογική».
«Να κοπούν οι ελληνικοί αγώνες από το στοίχημα»
Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια άμεση ριζοσπαστική κίνηση, ο κ. Συνοδινός προτείνει ως άμεση αντίδραση την εξαίρεση των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος από το στοίχημα. «Στη σύγκρουση που καταγράφεται αυτές τις ημέρες, αν εξαιρέσουμε τα ευρύτερα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται αυτό που αφορά καθαρά το ποδόσφαιρο είναι το στοίχημα. Εδώ μιλάμε για μια σήψη που αφορά μόνο τέσσερις ή πέντε ομάδες, αλλά έχει φτάσει μέχρι την τελευταία ομάδα στις χαμηλότερες διοργανώσεις. Να αφαιρεθούν λοιπόν οι ομάδες από τα δελτία των στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα. Βέβαια τα περισσότερα χρήματα (σημ: σε ύποπτα παιχνίδια) παίζονται στο εξωτερικό (Μαλαισία κλπ) αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό πεδίο εκεί θα μπορούσε να γίνει μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία θα ενοχλούσε και θα είχε και οικονομικό αντίκτυπο».

πηγη http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου