Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Συμεού Παναγιώτης (Πανίκος) ΕΟΚΑ

 
Γεννήθηκε στο χωριό Πάχνα, της επαρχίας Λεμεσού, στις 8 Σεπτεμβρίου 1936.
Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες την αυγή της 25ης Νοεμβρίου 1958 στη Λεμεσό, όταν αποπειράθηκε να δραπετεύσει.
Γονείς : Συμεών Δημητρίου και Μυριάνθη Αθηνάκη
Αδέλφια : Έλλη, Ανδρέας, Χρυστάλλα

     Ο Παναγιώτης Συμεού, ή Πανίκος όπως τον φώναζαν οι δικοί του, τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πάχνας και ασχολήθηκε με την αμπελοκαλλιέργεια. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Νέας Συντεχνίας Πάχνας και αθλητικού σωματείου στο χωριό του. Διοργάνωσε επίσης εθνικές εκδηλώσεις, εμπνέοντας όλους με την ελληνική φουστανέλα που φορούσε.
      Κατατάχθηκε στην ΕΟΚΑ αρχές του 1956 και ανέπτυξε πλούσια δράσηΈλαβε μέρος στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού Πάχνας,σε τέσσερις ανατινάξεις του συστήματος ύδρευσης Επισκοπής και σε επιθέσεις της ΕΟΚΑ στις Κιβίδες και στην ΚισσούσαΣτη συνέχεια συνδέθηκεμε την ανταρτική ομάδα της περιοχής τουπου έμενε σε κρησφύγετο μεταξύ των χωριών Φοινί και Άης ΝικόλαςΌταν το κρησφύγετοανακαλύφθηκε από τους Άγγλουςο Πανίκος Συμεούμε εντολή της Οργάνωσηςσυγκέντρωσε με συναγωνιστή τα όπλα και τα μετέφερε στοΌμοδοςΟι αντάρτεςπου σκορπίστηκαν προσωρινάανασυγκροτήθηκαν και πάλι σε δυο ομάδεςστη μία εκ των οποίων συμπεριλαμβανόταν καιο ΠανίκοςΗ δράση της ομάδας αυτής συνεχίστηκε με επιθέσεις εναντίον των Άγγλων στην Αυδήμου και την Τριμίκλινη.
      Λόγω της πλούσιας δράσης τουο Πανίκος Συμεού καταζητήθηκε και το Νοέμβριο του 1958 τον συνέλαβαν οι ΆγγλοιΓια τρεις μέρες τονυπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια στον αστυνομικό σταθμό ΑυδήμουΤο βράδυ της 24ης προς την αυγή της 25ης Νοεμβρίου 1958, ημέρα κατάτην οποία άρχιζε η συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ και επικρατούσε εκεχειρίαοι Άγγλοιυπό την απειλή των όπλωντον οδήγησαν στηΛεμεσόγια να τους υποδείξει οπλισμό της ΕΟΚΑ. Στην οδό 28ης Οκτωβρίουκοντά στο γήπεδο ΓΣΟο Πανίκος πήδησε από το αστυνομικόαυτοκίνητο και άρχισε να τρέχειγια να διαφύγειΟι Άγγλοι στρατιώτες και οι Τούρκοι επικουρικοί αστυνομικοί που τον συνόδευανάνοιξαν πυρεναντίον του και τον σκότωσανΉταν αυγή της 25ης Νοεμβρίου 1958. Από τη διασταύρωση των πυρών τουςσκοτώθηκαν επίσης ένας από τουςαστυνομικούς συνόδους του και ένας Άγγλος στρατιώτης.
      Στην ταφή του Πανίκουπου κατά διαταγή των Άγγλωναντίθετα προς τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίαςέγινε στις δέκα το βράδυτοπλήθος γονάτισε στο κοιμητήριο και έψαλλε τον εθνικό ύμνοΣτο πρώτο του μνημόσυνο οι κοπέλες του χωριού χόρεψανκαθυπόδειξη τηςμητέρας τουκαλαματιανό τραγουδώντας δικούς του στίχουςπου τραγουδούσε και ο ίδιοςόταν χόρευε με την μητέρα του.
      «Αν μάθεις πως σκοτώθηκαχαρές να 'χετε όλοιγια της πατρίδας την τιμή είναι γλυκό το βόλι».
    Ο Παναγιώτης Συμεού είναι μαζί με το Σάββα Ροτσίδη οι τελευταίοι νεκροί του αγώνα.

Ντίνος Ορφανός ΤΡιμίκλινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου