Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΟ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!!!


Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή, μισής ώρας περίπου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αι. του οποίου οι διαστάσεις δεν ξεπερνούν τα 4 μ. πλάτος και τα 5 μ. μήκος., ενώ σκεπάζεται και από δίριχτη σκεπή με πέτρινες πλάκες. Από τη βάση του ναΐσκου αναβλύζει πηγαίο νερό. Ως εδώ καλά. Το παράξενο όμως είναι ότι πάνω στην πέτρινη στέγη έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα (κυρίως βελανιδιές) βάρους δεκάδων τόνων και ύψους 20 μέτρων! Το αξιοθαύμαστο επίσης είναι ότι τα δέντρα αυτά δεν έχουν εμφανείς ρίζες, δείτε για παράδειγμα το εσωτερικό του ναού. Πολλοί επιστήμονες (δασολόγοι, γεωπόνοι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.) προσπάθησαν ματαίως να εξηγήσουν το φαινόμενο, δείτε για παράδειγμα το πόρισμα του κου Μπεληγιάννη. Και να φανταστεί κανείς τι δυνάμεις ασκούνται στη στέγη όταν φυσάει δυνατός άνεμος!

Σύμφωνα με το θρύλο, κατά το Μεσαίωνα η Θεοδώρα ήταν ένα φτωχό δεκαεπτάχρονο κορίτσι που καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο σημείο εκείνο. Τις τελευταίες της στιγμές προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας του "το σώμα της να γίνει εκκλησία, τα χρόνια της να γίνουν δέντρα και το αίμα της να γίνει νερό να τα ποτίζει". Αργότερα οι συγχωριανοί της έφτιαξαν στον τόπο αυτό ένα εκκλησάκι στη μνήμη της, με την ολοκλήρωση του οποίου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στη σκεπή είχαν φυτρώσει 17 ολόκληρα δέντρα!

Εδώ συρρέουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα. Το ναΐδριο πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου. Τριγύρω οι ντόπιοι έχουν στήσει πάγκους και πωλούν κεριά, εικονίσματα, κομποσχοίνια, γκλίτσες, κεραμικά, σουβενίρ και άλλα είδη λαϊκής τέχνης.


http://kalamatanews.blogy.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου