Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ροδόπη: η τωρινή μάνα του καπνού…

καπνα Βορεια Ελλαδα
Τι σημαίνει ο Καπνός για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Τι προοπτικές έχει; Πως άλλαξε την ιστορία αυτού του τόπου, σε σημείο η Καβάλα να εκλέξει τον πρώτο κομμουνιστή δήμαρχο; Τι σημαίνει σήμερα η παραγωγή καπνού, για τον πολύ μικρό κλήρο που έχει η Ελλάδα;
Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν στην Κομοτηνή οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργου Παυλίδη  προς το Διεθνή Συνεταιρισμό Καπνοκαλλιεργητών (ITGA) που εδρεύει στην Πορτογαλία.

Τα ανατολικά καπνά μπασμά είναι μια από τις βασικές ποικιλίες που λατρεύουν οι αγορές , λόγω του αρώματος και κάνουν μίξεις με άλλες ποικιλίες.
Η Καβάλα , η Ξάνθη, η Ροδόπη , αλλά ακόμη κι η Πιερία (βιρτζίνια) κι η Θεσσαλονίκη βάσισαν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημά τους στον καπνό, που στάθηκε αιτία ανάπτυξής τους. Ακόμη και σήμερα , παρά την αποβιομηχάνιση σε μεγάλο βαθμό, ο καπνός εξακολουθεί να δίνει εισόδημα ιδίως σε Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη. Μάλιστα υπάρχει και το μουσείο Καπνού στην Καβάλα, που παρουσιάζει ενδιαφέρον και ξετυλίγει την ιστορία πως τρεις διαφορετικοί θρησκευτικοί πολιτισμοί κατόρθωναν αρμονικά να παράγουν και να ζουν με την καλλιέργεια καπνού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο κι οι απεργίες καπνοκαλλιεργητών, οι διαμαρτυρίες , οι διαδηλώσεις, στο διάβα της ιστορίας προκειμένου ν΄αποκτήσουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι. Καπνα1
Η παραγωγή καπνού ανατολικού τύπου στη χώρα μας 
Τα στατιστικά δείχνουν τα εξής πως ο νομός Ροδόπης κρατά τα σκήπτρα με  6.700 ενεργούς καπνοπαραγωγούς, ακολουθεί η Ξάνθη με  2.850 ενεργούς καπνοπαραγωγούς ενώ ο νομός Καβάλας στον οποίο βασίστηκε διαχρονικά το εμπόριο καπνού έχει 33ο ενεργούς καπνοπαραγωγούς. Καπνά έχουν κι ορισμένες περιοχές της Δράμας.
Παρ΄ όλα αυτά η Ε.Ε. λόγω και της επίδρασης του καπνού στην υγεία έχει επιβάλλει σκληρά μέτρα. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εξαρτώνται περίπου 10.000 νοικοκυριά μόνο στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, από την παραγωγή καπνού. Με τα μέτρα και τους περιορισμούς στόχος είναι ν΄ αναδειχθούν τα προβλήματα και να μην αδικηθούν περαιτέρω οι καπνοπαραγωγοί.
Ο Διεθνής Συνεταιρισμός Καπνοκαλλιεργητών ITGA (International Tobacco Growers” Association)-Διεθνής Συνεταιρισμός Καπνοκαλλιεργητών είναι  μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί εκατομμύρια καπνοκαλλιεργητών στον πλανήτη ώστε να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τους, αλλά και την μακροπρόθεσμη ασφάλεια των αγορών καπνού. Τα μέλη μπορούν ν΄ ανταλλάσσουν πληροφορίες για σπόρους , ποικιλίες κ.ά. ενώ έχουν γνώση και πάνω στις τιμές.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ Καπνού (Tobacco Oriental Forum) ταξιδεύει κι  η περιφερειακή συνάντηση της Ανατολής, που συνήθως ονομάζεται ανατολικό φόρουμ καπνού λαμβάνει χώρα στη Θράκη. Μέσα απ΄αυτές τις διεθνείς συναντήσεις συμμετέχουν και έρχονται σε επαφή εκπρόσωποι των οργανώσεων των καλλιεργητών καπνού, φορείς που σχετίζονται με τον καπνό και εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καπνού από τις χώρες παραγωγής καπνού, όπως Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια, Κιργιζία, Ομάν, Ταϊλάνδη και Κίνα

http://agrocosmos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου