Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο!


paidia
Επισκεφτείτε μας https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο .
Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ


Ο κίνδυνος παραµονεύει στο Ιντερνετ
Πάνω απο 110% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ( http://www.saferinternet.gr ) 
Σαν να είµαστε στη µέση µιας πλατείας και να µιλάµε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Ετσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες µέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!
Περισσότερες από 1.270 κλήσεις δέχτηκε η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου τους πρώτους οκτώ µήνες του 2010. Η αύξηση που σηµειώθηκε άγγιξε το 114% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2009 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους ενήλικους σέρφερ. Είναι σηµαντικό επίσης, σύµφωνα µε τα στοιχεία, ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος. Υψηλά µερίδια, εκτός από τον ρατσισµό και τις οικονοµικές απάτες µέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.Η Βάσω Μπουλιέρου, µητέρα δύο αγοριών 6 και 4 ετών, ζει στην Τήνο. Είδε τον διορισµό της εκεί ως ευκαιρία να ζήσει σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για τα παιδιά της. Οµως ο κυβερνοχώρος και η εύκολη πρόσβαση απόοποιονδήποτε σε οτιδήποτε θελήσει – ειδικά τα τελευταία χρόνια – της έχει αφαιρέσει αυτή τη βεβαιότητα. Οπως λέει η ίδια, «µου έκανε εντύπωση που πάρα πολλοί φίλοι οι οποίοι είδαν φωτογραφίες που ανέβασα στο facebook από τη βάφτιση του παιδιού µου είπαν ότι µπορεί να αποτελέσουν υλικό για παιδόφιλους. Ισως δικαιολογηµένα, αφού οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να γίνουν “δεξαµενή” άντλησης δεδοµένων για όσους έχουν πρόθεση να διαπράξουν κάτι κακό».
Οπως επισηµαίνει η Βερόνικα Σαµαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενηµέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουµε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθένα που θέλει να µπει και να πάρει µια “γεύση” από την ιδιωτική µας ζωή. Νοµίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναµεστον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτηµα γιατί τα κάνουµε στο ∆ιαδίκτυο. Πιστεύουµε ότι εµπιστευόµαστε τα στοιχεία αυτά µόνο σε φίλους µας;
Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουµε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούµε πώς µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτά τα στοιχεία µας και σε ποιους τρίτους µπορεί να προωθηθούν».
Το Facebook για τη Βάσω Μπουλιέρου πολλές φορές έχει αποδειχθεί πολύτιµο εργαλείο αφού µέσα από αυτό κατάφερε να βρει άτοµα τα οποία είχε χάσει, καθώς επίσης κι εκείνα τα οποία µένουν µακριά από την Τήνο αλλά συνδέεται µαζί τους µέσα από κοινές δραστηριότητες. «Σε διεθνείς συναντήσεις καράτε – ασχολούµαι µε αυτό το άθληµα – έχω γνωρίσει ανθρώπους µε τους οποίους κρατάω επαφή είτε µέσω facebook είτε µέσω skype – ειδικά τελευταία, που οι ταχύτητες έχουν βελτιωθεί αισθητά. Φροντίζω να παίρνω πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις, αφού ελέγχω πάντα τα άτοµα µε τα οποία έχω επικοινωνία µέσα από το Ιντερνετ».
Η κα Βερόνικα Σαµαρά επισηµαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο ∆ιαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόµατα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε µπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο.
«Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση – έχουν βρει µέσα από το ∆ιαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυµάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάµενο θύµα στον φυσικό κόσµο: φωτογραφίες, ονόµατα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».
Στόχος των επιτήδειων του κυβερνοχώρου έγινε πριν  καιρό και η κ. Βάσω Μπουλιέρου. «Πήρα ένα µήνυµα από το hotmail µέσα από το οποίο µου ζητούσαν να δώσω στοιχεία, όπως κωδικοί κ.λπ., για να κάνουν κάποια αναβάθµιση. Φυσικά δεν το έκανα. Για να µπορούµε να απολαµβάνουµε τις ευκολίες και τη θετική πλευρά του Ιντερνετ, θα πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιους έχουµε επικοινωνία».
Πέντε συµβουλές κατάλληλες για ανηλίκους
  • Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να µη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδοµένα.
  • Να µην µπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόµια, κ.λπ.)
  • Να σκέφτεστε πριν δηµοσιεύσετε οτιδήποτε στο ∆ιαδίκτυο, καθώς από τη στιγµή της δηµοσίευσης, ποτέ δεν µπορείτε να γνωρίζετε πού µπορεί να καταλήξει αυτή η δηµοσίευση.
  • Να θυµάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουµε µόνο µέσω ∆ιαδικτύου, µπορεί να µην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγµή που δεν τους γνωρίζουµε στο φυσικό κόσµο, ποτέ δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται µε πρόσωπα που γνωρίζουν µόνο µέσω ∆ιαδικτύου.
  • Να µη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόµα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µαθεύτηκε ή εκλάπη, αµέσως να τον αλλάξετε.

ΠΗΓΗ http://www.safer-internet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου