Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Θερμοηλεκτρικό φωτοβολταϊκό εκμεταλλεύεται φως και θερμότητα

Θερμοηλεκτρικό φωτοβολταϊκό εκμεταλλεύεται φως και θερμότητα Κορεάτες επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα, υβριδική ηλιακή κυψέλη που δεν συλλέγει μόνο την ηλιακή ακτινοβολία για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά εκμεταλλεύεται ακόμα και τη θερμότητα του ήλιου.
Το νέο φωτοβολταϊκό συνδυάζεται με υμένια από πολυμερή και σύμφωνα με τους κατασκευαστές παράγει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά.

Παρότι το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι η εξαιρετικά υψηλή αποδοτικότητα θα επιτρέψει στη νέα τεχνολογία να διατεθεί στο εμπόριο.
—Πώς λειτουργεί
Κάθε νέα γενιά φωτοβολταϊκών κυψελών είναι αποδοτικότερη από την προηγούμενη ως προς τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.
Ένας τρόπος για την ενίσχυσή της είναι η διαμόρφωση υβριδικών κυψελών με τη χρήση διαφόρων υλικών.
Αυτό έκαναν ο Γιουνγιάνγκ Κιμ και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Γιονσέι στη Σεούλ της Νότιας Κορέας χρησιμοποιώντας ένα διάφανο, αγώγιμο πολυμερές με την ονομασία PEDOT.
Ένα διάφανο φιλμ από PEDOT, το οποίο θερμαίνεται αντιδρώντας στο φως, επικαλύπτει μια ευαίσθητη σε χρωστικές ουσίες ηλιακή κυψέλη και στη συνέχεια τοποθετείται πάνω από ένα πυροηλεκτρικό λεπτό υμένιο και μια θερμοηλεκτρική συσκευή που μπορούν και τα δύο να μετατρέψουν τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό.
Αποτέλεσμα είναι ένα «εργαλείο» που συλλέγει την ηλιακή ενέργεια με ρυθμό 20% υψηλότερο από μια απλή ηλιακή κυψέλη.
Αυτό συμβαίνει διότι η υβριδική κυψέλη παράγει ηλεκτρισμό τόσο από το φως όσο και από τη θερμότητα του ήλιου.
Δείτε το video!



πηγή: econews       http://hlektrologia.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου