Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Βροχή οι καταγγελίες για απάτη με τις «κάρτες υγείας»


Πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλη απάτη με τις γνωστές και τηλεοπτικά «κάρτες υγείας». Σύμφωνα με τους περισσότερους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χρήματα για υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.


Πως σχολιάζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας τις «κάρτες υγείας»

«Οι κάρτες υγείας είναι η απόλυτη απάτη» επεσήμανε o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης. Μάλιστα όπως είπε έχουν καταφύγει ήδη στη δικαιοσύνη. «Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χρήματα για να έχουν κάποιες υποτιθέμενες υπηρεσίες ,και αυτά τα χρήματα τα πληρώνουν σε φορείς που δεν συνιστούν ασφαλιστικές εταιρείες» τονίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και συνεχίζει «Οι πολίτες πληρώνουν αυτά τα χρήματα σε κάποιους οι οποίοι απλώς τα μαζεύουν για να περνάνε καλά. Πρόκειται για την απόλυτη απάτη για την απόλυτη κοροϊδία και συνιστά ποινικό αδίκημα» καταλήγει.

Ο Ιατρικός σύλλογος της Πάτρας έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη για μια αντίστοιχη περίπτωση. » Εμείς σε μια περίπτωση που είχαμε εδώ στην Πάτρα προσφύγαμε για ασφαλιστικά μέτρα. Ήταν μια πιο τραβηγμένη περίπτωση. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια και μετά από αυτό το διαγνωστικό κέντρο απέσυρε αυτή τη διαδικασία» αναφέρει η Άννα Μασδράκου.

Σε ό,τι αφορά τις κάρτες υγείας όπως υποστήριξε η θέση του συλλόγου είναι ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο μάρκετινγκ ώστε να μπει ο κόσμος μέσα και με διαφόρους τρόπους να τους αντλήσουν χρήματα». «Καμία σοβαρή δουλεία δεν μπορεί να προκύψει με τόσο μεγάλες εκπτώσεις» τονίζει η κυρία Μασδράκου και συνεχίζει: «Είμαστε κατά αυτών των καρτών διότι δεν είναι σίγουρο ότι με αυτές διασφαλίζεται η ποιότητα των εξετάσεων καθώς ένα εργαστήριο έχει κόστη που έχουν να κάνουν με τη ποιότητα των φαρμάκων των αντιδραστηρίων αλλά και τη συντήρηση των μηχανημάτων». «Με τόσο μεγάλες εκπτώσεις δεν μπορεί να πειστεί κανείς ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες που αφορούν την εγκυρότητα του αποτελέσματος», καταλήγει.

Επιφυλακτική με τις κάρτες υγείας είναι και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Όπως επισημαίνει έχουν ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό. «Έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και του ζητάμε να παρέμβει για διάφορα θέματα όπως τα φάρμακα αλλά και τη διαφήμιση. Όλα αυτά δεν είναι συμβατά με την ιατρική δεοντολογία .Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε για αυτό και ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας. Τα ποσά είναι πολύ μικρά για να δίνουν αυτά που λένε. Κανείς απο αυτές τις εταιρείες δεν ήρθε να ζητήσει τη γνώμη των ιατρικών συλλόγων .Δεν ξέρουμε αν αυτά τα προγράμματα είναι ασφαλή και ποιοτικά. Οι εξετάσεις δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες με αυτές τις τιμές. Δεν μπορεί το δημόσιο να παίρνει πχ για μια εξέταση 15 ευρώ και αυτοί μόνο 5.Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την ιατρική εργασία .Μας παίρνουν ασθενείς τηλέφωνο και μας ρωτούν μα είναι δυνατόν μόνο με 60 ευρώ να μας δίνουν πρόγραμμα; Μετά μας ξαναπαίρνουν και μας λένε τελικά μας ζήτησαν και άλλα 30 για μια εξέταση.»

Τι απαντά εκπρόσωπος εταιρίας που ειδικεύεται σε κάρτες υγείας:

Ωστόσο εκπρόσωπος εταιρείας που ειδικεύεται σε κάρτες υγείας αντικρούει τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου. Αναφερόμενος στους ιδιώτες γιατρούς που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα διευκρινίζει πως πρόκειται για μια συμφωνία κυρίων. «Οι γιατροί» επισημαίνει ο Σπήλιος Αυγερινός «δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν δεν τους το επιτρέπει ο νόμος. Εμείς με τη συμφωνία που κάνουμε μαζί τους πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές για τους πελάτες μας τους στέλνουμε κόσμο μαζικά». «Παράλληλα δεν μένουμε και στο τυπικό της υπόθεσης δηλαδή δεν ανακοινώνουμε ονόματα γιατρών πουθενά απλά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα μέλη μας. Δηλαδή αν ένας γιατρός εργάζεται και σε μια ιδιωτική κλινική διαπράττει αδίκημα;» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τους πελάτες των καρτών υγείας και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τις παροχές εξηγεί πως υπάρχει παρανόηση από την πλευρά των ασθενών. «Δεν λέμε ποτέ ότι τα πάντα είναι δωρεάν επισημαίνουμε στους πελάτες μας ότι πληρώνουν κάποια χρήματα απλά είναι πολύ λίγα. Προφανώς το αντιλαμβάνονται λανθασμένα τα πράγματα και πιστεύουν ότι όλα είναι δωρεάν. Ειδικά αν έχετε δει και τις διαφημίσεις πάντα αναφερόμαστε στις προνομιακές τιμές των εξετάσεων και όχι στις δωρεάν παροχές» επισημαίνει ενώ υποστηρίζει πως οι κάρτες υγείας είναι η μόνη λύση για τους ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι απολαμβάνουν παροχές και ποιοτική αντιμετώπιση σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

πηγή: karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου