Το κάστανο στην Ελλάδα
Η Ελλάδα ενώ είναι χώρα η οποία είναι ικανή να παράγει από μόνη της τεράστιες ποσότητες κάστανου, δυστυχώς όμως λόγω των ελλείψεων πολιτικών στήριξης της ορεινής επαρχίας που εφαρμόζονται και στην αγροτική οικονομία καθώς και λόγω έλλειψης συγκεκριμένου σχεδίου, έχει φτάσει στο σημείο να εισάγει τη τελευταία δεκαετία 6000 τόνους νωπού κάστανου από τη Πορτογαλία, τη Τουρκία, και τελευταία και από τη Νότια Κορέα και τη Κίνα.
Ενδεικτικό της πτώσης της εγχώριας παραγωγής είναι το γεγονός ότι τις δεκαετίες του 1960 και 1970 η Ελλάδα παρήγαγε 18000 τόνους κάστανα το χρόνο. Τη τελευταία δεκαετία παρήγαγε μονάχα 11000 τόνους.
Τα αίτια της πτώσης της παραγωγής και οι προσπάθειες ανασυγκρότησης
Καλλιέργεια κάστανου
Τα αίτια που έγινε αυτή η ραγδαία μείωση της καλλιέργειας κάστανου εκτός από τις πολιτικές αιτίες έχει να κάνει και με φυσικές. Το 1963 στο Πήλιο παρατηρήθηκε το ‘έλκος της καστανιάς’, ένας μύκητας που έγινε η αιτία οι κάτοικοι των περιοχών του Πηλίου, που ήταν η καταλληλότερη περιοχή της Ελλάδας για τη καλλιέργεια καστανιών, να ασχοληθούν πλέον με τη καλλιέργεια του μήλου. Επίσης πολλοί που εγκατέλειψαν την επαρχία για να βρούνε μια καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα έγιναν η αιτία να μην υπάρχουν αρκετά εργατικά χέρια στην επαρχία για την καλλιέργεια της καστανιάς. Τέλος μια άλλη αιτία είναι ότι οι παραγωγοί κάστανου δεν είναι οργανωμένοι όπως πρέπει και δε τους δίνεται από τη πολιτεία η κατάλληλη εκπαίδευση και η δυνατότητα να οργανωθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Πάντως γίνονται και προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγής. Από το 1992 γεωπόνοι κάνουν βιολογική καταπολέμηση σε ολόκληρη τη χώρα του μύκητα ‘έλκος της καστανιάς’ με αποτέλεσμα το τελευταίο χρόνο η παραγωγή να παρουσιάσει άνοδο στους 12000 τόνους, ίσως και ως τους 13000. Μέχρι στιγμής 17 νομοί σε όλη την Ελλάδα καταπολέμησαν το μύκητα και μένουν άλλοι 11 νομοί.
Οι περιοχές με καστανιές στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα καλλιέργεια κάστανου γίνεται στο Βόιο Κοζάνης, στο Πήλιο, στο Καρπενήσι, στονΠάρνωνα, στα Χανιά και στη Λέσβο. Ειδικότερα στη Λέσβο ο τύπος του κάστανου φέρνει πιο πολύ στους μικρασιατικούς τύπους κάστανου παρά στους ηπειρωτικούς της Ελληνικής ενδοχώρας.
Η διαδικασία της καλλιέργειας
Καλλιέργεια κάστανου στην Ελλάδα
Το θετικό είναι ότι η καλλιέργεια της καστανιάς δεν είναι πολύπλοκη όπως συμβαίνει με άλλες καλλιέργειες. Αρχικά τον Ιούνιο είναι απαραίτητο να γίνει το πρώτο ράντισμα. Στη συνέχεια τον Ιούλιο πρέπει να γίνει το δεύτερο ράντισμα και πρέπει να κοπούν τα χορτάρια στο χωράφι και αμέσως να γίνει το πότισμα. Τον Αύγουστο γίνεται το τρίτο και τελευταίο ράντισμα ενώ ένα ακόμη κόψιμο χορταριών καθώς και πότισμα πρέπει να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το μεγαλύτερο έξοδο για όλη τη καλλιέργεια είναι όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής γιατί χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια.
http://www.koumtsidis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου