Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Σσσσσστ ... Η Ευρώπη κοιμάται ... Μην κάνετε φασαρία ...

Πληθαίνουν οι φωνές όσων προσπαθούν να αφυπνίσουν την Ευρώπη, που 7 δεκαετίες μετά τον Β’ ΠΠ, και 2,5 δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους, πίστεψε ότι πλέον τα σύνορα είναι οριστικά και η ειρήνη θα θριαμβεύσει ...
Το κακό είναι πως, αυτοί που πίστεψαν κάτι τέτοιο,
δεν έκαναν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά σε μία υδρόγειο σφαίρα, να δουν πόσο μικρή είναι η Ευρώπη. Αν το έκαναν, θα έβλεπαν εύκολα πως αυτοί που σκέπτονται έτσι, κατοικούν σε ένα πολύ μικρό “οικόπεδο” του πλανήτη αυτού. Ότι αν η ΕΕ ήταν μία χώρα ενωμένη, και πάλι δεν θα ήταν στις πρώτες 5 σε έκταση του πλανήτη.
Ξέχασαν επίσης πως, όσο πιο πλούσια ζεις, τόσο πιο πολλοί είναι αυτοί που ζηλεύουν την ευτυχία σου.
Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει, αν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται ως οντότητα, αν θέλει να ελπίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει την ολοκλήρωσή της. Πέρασαν οι εποχές, που οι ΗΠΑ πλήρωναν τον λογαριασμό για την άμυνά της. Τώρα, έχουν και αυτές τα δικά τους προβλήματα, και αργά ή γρήγορα, θα πάψουν να (θέλουν να) είναι οι παγκόσμιοι χωροφύλακες.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, δεν ήταν ένα “λάθος του Ομπάμα”, αλλά μία απαίτηση των πολιτών της, που (καλώς ή κακώς) ξαναγυρίζουν σε εποχές του μεσοπολέμου και στο πνεύμα του “απομονωτισμού”, θεωρώντας ότι έτσι θα διασφαλίσουν καλύτερα το δικό τους βιοτικό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ, δεν έχουν ανάγκη πλέον τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες. Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι πλέον πρόβλημα της Ευρώπης, που συνήθισε να βγάζουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα.
Η Κίνα, δεν έδειξε ακόμη το επεκτατικό της πρόσωπο. Θα το κάνει αργά ή γρήγορα, καθώς με τόσο πληθυσμό και με τόσο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία, είναι υποχρεωμένη να επεκταθεί. Αυστραλία, Ινδία, Ινδονησία, Ινδοκίνα και Αφρική, θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι της, αλλά, μην ξεχνάμε ότι, τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
Και δεν είναι μόνο η Κίνα που έχει μεγάλη όρεξη. Είναι και η Ρωσία, είναι και οι χαλίφηδες (που σφάζουν και λεηλατούν πιο εύκολα απ’ ότι σκέπτονται).
Και στην γειτονιά μας, είναι και οι Τούρκοι βεζύρηδες ...

Φώτης Σαραντόπουλος

ΠΗΓΗ  http://marketnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου