Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νοσοκομείο είναι το «Παπαγεωργίου»

Το πρώτο ενεργειακά πλήρως αυτόνομο νοσοκομείο της Ελλάδας θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», καθώς στο συγκρότημα εγκαθίσταται μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Την έναρξη των εργασιών εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως δήλωσε, «το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αποτελεί στολίδι για την Μακεδονία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποτελεί μοντέλο για όλα τα νοσοκομεία τόσο λόγω της εξαιρετικής απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ, όσο και γιατί πρωτοπορεί με την μονάδα που θα του εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι να στηρίξει το «Παπαγεωργίου» -αλλά και όλα τα νοσοκομεία- το οποίο παρά τις Κασσάνδρες το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, Βασίλης Παπάς, ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ξεκινάμε το έργο με μία αξιόπιστη εργοληπτική τεχνική εταιρεία, που αναμένεται να το θέσει σε λειτουργία την προσεχή άνοιξη. Η σύμβαση φτάνει στο ποσό των 2.209.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι του αρχικού προϋπολογισμού που ήταν περίπου 3.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Περιμένουμε μία ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας της τάξης του 20-22%, δηλαδή 600.000-700.000, ευρώ ετησίως».
Πρόσθεσε δε ότι στο Νοσοκομείο ήδη λειτουργεί wi-fi για να μπορούν ασθενείς και επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα ανέφερε ότι πολύ σύντομα οι θάλαμοι νοσηλείας θα αποκτήσουν τηλεοράσεις, ενώ τον προσεχή Μάρτιο θα λειτουργήσει το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα PET/CT για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Σημειώνεται ότι η εγκατασταθείσα μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, ενώ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων θα ζεσταίνει νερό σε θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν του 90 βαθμούς Κελσίου. Θα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.600 KW που αντιστοιχεί με το 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής των εργάσιμων ημερών λειτουργίας του Νοσοκομείου και θερμικής ισχύος περίπου 1.400.000 kcal/h, που είναι επαρκής για να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 τετραώροφες πολυκατοικίες. Το συγκρότημα θα διαθέτει και ψύκτη προσροφητικού τύπου, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες θα αξιοποιεί για την παραγωγή ψυχρού νερού κλιματισμού το θερμό νερό που δεν θα χρειάζεται για θέρμανση.

http://iatronea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου