Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Το μεγάλο στοίχημα της νέας ελληνικής αγροτιάς

Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ, η «κλειστή ομάδα» του Μαξίμου, τα νέα εργαλεία, η λύση στο κόστος παραγωγής, η διοχέτευση της επιστημονικής γνώσης από το γραφείο στο χωράφι. Τι λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης

Picture 0 for Το μεγάλο στοίχημα της νέας ελληνικής αγροτιάς
του Τάσου Τασιούλα
Ραγδαίες αλλαγές έρχονται από την αρχή του 2015 στον αγροτικό κόσμο της χώρας, με τη νέα ΚΑΠ να φέρνει νέα εργαλεία που εκσυγχρονίζουν τον πρωτογενή τομέα, 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην επόμενη εξαετία και σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Προς το παρόν η γνώση βρίσκεται στα γραφεία κι όχι στο χωράφι, όμως στόχος της κυβέρνησης, που έχει δημιουργήσει «κλειστή ομάδα» ειδικών, είναι να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τους αγρότες μέσα στην επόμενη τριετία.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του νέου έτους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα πέσουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας τα επόμενα έξι χρόνια είναι 20 δισ. ευρώ. Και για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων υπάρχει ελευθερία εφαρμογής εθνικών πολιτικών, οι οποίες τώρα σχεδιάζονται.
Οι πολιτικές έχουν ως κεντρικό στόχο τη δραματική μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι ο μεγάλος βραχνάς για τους αγρότες. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν ήδη νέα εργαλεία που μπαίνουν στην καθημερινότητα του πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα, το κόστος για την υιοθέτηση των νέων εργαλείων ανάπτυξης, βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής είναι μηδενικό για τους αγρότες.
Η γνώση αυτή προς το παρόν δεν έχει φτάσει στους τελικούς αποδέκτες. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων στην αγροτιά. Οι γεωτεχνικοί είναι αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος των αλλαγών, λειτουργώντας ως ο ενδιάμεσος κρίκος.
Τρία νέα εργαλεία
Τα κυριότερα νέα εργαλεία είναι τρία:
1. Γεωργικοί σύμβουλοι.
2. Σύμβουλοι καινοτομίας.
3. Αγροδιατροφικά clusters.
«Αυτά τα εργαλεία θα μειώσουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Σήμερα κάποιος παράγει ζωοτροφές, τις διοχετεύει στην κτηνοτροφική μονάδα, που παράγει γάλα και με τη σειρά της το διοχετεύει στη βιομηχανία. Σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν μια σειρά από επιδοτήσεις από την ΕΕ, εφόσον δημιουργηθούν αγροδιατροφικά clusters. Τα μεταφορικά, τα logistics και η επιστημονική υποστήριξη επιδοτούνται. Όλα όμως πρέπει να γίνουν στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος υλοποιείται τώρα. Στις 19 Νοεμβρίου νομίζω θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τις πρώτες παρεμβάσεις και οι γεωτεχνικοί έχουν σημαίνοντα ρόλο στην όλη διαδικασία», τόνισε στηVoria.gr ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ),Σπύρος Μάμαλης.
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και για τους συμβούλους καινοτομίας. Όπως εξήγησε ο κ. Μάμαλης, «οι σύμβουλοι καινοτομίας εντοπίζουν και επιλύουν προβλήματα, επενδύοντας στην επιστημονική γνώση. Πρόκειται για τη σημαντικότερη προσπάθεια σύνδεσης της παραγόμενης γνώσης από τον τομέα της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας με την αγροτική παραγωγή. Δίνονται κίνητρα σε επιστήμονες να βρουν και να λύσουν προβλήματα (από μια αρρώστια μέχρι ζητήματα μάρκετινγκ) τα οποία οι αγρότες αγνοούν ή δεν ασχολούνται λόγω κόστους».
Επίσης, ο θεσμός των γεωργικών συμβούλων έρχεται να συμβάλει στον εξορθολογισμό της παραγωγής, καθώς αφενός καταργεί την ανάγκη των παραγωγών να έχουν δίπλα τους έναν γεωπόνο ή έναν κτηνίατρο που τον πληρώνουν οι ίδιοι, αφετέρου έχουν έναν ειδικό στο πλάι τους, τον οποίο πληρώνει (με 1.500 ευρώ) η ΕΕ. «Με την εφαρμογή της συνταγογράφησης από το νέο έτος θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κόστους, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, εγκεκριμένων, θα γίνεται αιτιολογημένη χρήση τους, θα ελέγχονται οι ποσότητες και θα παρέχονται κρίσιμες επιστημονικές συμβουλές», είπε ο κ. Μάμαλης.
Η «κλειστή ομάδα» του Μαξίμου
Ήδη η κυβέρνηση λειτουργεί μια «κλειστή ομάδα», με βάση τους γεωτεχνικούς, που ασχολείται με τα νέα εργαλεία και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και ήδη έχει επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων για το επόμενο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, τέτοια μέτρα είναι η παροχή δυνατότητας χρήσης της γεωθερμίας για τη θέρμανση θερμοκηπίων, αλλά και η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ακόμη και στις στέγες των στάβλων…
«Αν ‘κουμπώσουν’ αυτές οι δράσεις, μέσω του ΓΕΩΤΕΕ, στα επόμενα δυο ως τρία χρόνια θα μιλάμε για μια άλλη γεωργία και κτηνοτροφία στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Τα εμπόδια σήμερα είναι πάρα πολλά. Λείπει η επιστημονική στήριξη στον αγρότη. Τίποτα από όσα σχεδιάζονται δε φτάνει με ευκολία στο χωράφι. Έχουμε πλέον την ευκαιρία να αλλάξουμε αυτή την εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Μάμαλης.
Ο αγροτικός κόσμος επί δεκαετίες στην Ελλάδα δεν αξιοποίησε την επιστημονική γνώση και απείχε πολύ από τις ερευνητικές προσπάθειες, τις καινοτόμες λύσεις, τις εξελίξεις και τις γνώσεις, επιμένοντας σε ένα παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο. Αυτό έφερε και την αδυναμία των περισσότερων ελληνικών προϊόντων να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Οι αγρότες έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου λαϊκισμού, που ήθελε τη θεωρία να μην έχει σχέση με την πράξη.
«Ανταγωνιστικοί θα γίνουμε μόνο μέσα από την αξιοποίηση της γνώσης. Τα επιστημονικά εργαλεία πρέπει να μπουν στο χωράφι. Έγινε ένα πείραμα στο Πλατύ. Ένας καθηγητής καλλιέργησε σόγια σε ένα χωράφι και σε μια έκταση με τα ίδια χαρακτηριστικά δίπλα καλλιέργησαν σόγια αγρότες με τον παραδοσιακό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό. Ο καθηγητής παρήγαγε 400 κιλά σόγιας και οι αγρότες 85…», τόνισε ο κ. Μάμαλης.
Οι εκλογές της Κυριακής
Την Κυριακή πάντως γίνονται οι εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ. Οι 22.000 γεωτεχνικοί όλης της χώρας ψηφίζουν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου. Αναμένεται τελικώς να προσέλθουν στις κάλπες (στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ) περίπου 10.000 γεωτεχνικοί.
Οι παρατάξεις που συμμετέχουν είναι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρώτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί η ΔΑΚΕ, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ φέτος θα δοθεί σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την ξεκάθαρη κομματική τοποθέτηση των παρατάξεων πάντως, το 15μελές διοικητικό συμβούλιο θα απαιτήσει εκ νέου συνεργασία για να αναδειχθεί το προεδρείο.
Και στη συνεννόηση οι γεωτεχνικοί έχουν παράδοση.
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου