Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Διεθνής εκδήλωση για τις Σκουριές στην Θεσσαλονίκη - Εκτός Ελλάδος τα κέρδη της Eldorado Gold;

Οι πρακτικές φοροαποφυγής της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας Eldorado Gold, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς εκδήλωσης για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Όπως αποκάλυψε έκθεση του Κέντρου Ερευνών για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις SOMO,
που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, η ελληνική θυγατρική της Eldorado Gold, υπεύθυνη για τα σχέδια εξόρυξης χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη, είναι 100% ιδιοκτησία μιας ολλανδικής εταιρείας-βιτρίνα, της Eldorado Gold (Greece) BV. Παράλληλα, όπως ανέφερε το στέλεχος της SOMO, Katrin McGauran, η συγκεκριμένη εταιρεία και ακόμη τρεις ολλανδικές εταιρείες – βιτρίνες χρηματοδοτούν την ελληνική θυγατρική με ομολογιακό δανεισμό και λαμβάνουν μεγάλες πληρωμές τόκων από την Ελλάδα, που καταλήγουν σε μια άλλη εταιρεία-βιτρίνα στα Μπαρμπέιντος.
Από την πλευρά της, η φυσικός Μαρία Καδόγλου ενημέρωσε το ακροατήριο για τις δραστηριότητες του κινήματος ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στις Σκουριές, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι τοπικό ή πανελλήνιο, αλλά παγκόσμιο.
Στην εκδήλωση που παρευρέθηκαν επιστήμονες και μέλη οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τη Ζάμπια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης. Η διεθνής εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από τη SOMO και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, με την υποστήριξη του SOSτε το Νερό.
ΠΗΓΗ http://www.thestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου