Μιλώντας στο Σίγμα, ο Σόλων Κασίνης, αποκάλυψε ότι ο λόγος της παραίτησης του από την αντιπροεδρία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ήταν γιατί η κυπριακή κυβέρνηση «έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ» να μην προχωρήσει με τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Βαρύτατη κατηγορία, από έναν άνθρωπο που δεν μας συνήθισε να κρύβει τα λόγια του. Και μάλιστα σε μια στιγμή που με απορία παρακολουθούμε τα κυβερνητικά στελέχη να μασάνε αίφνης τα λόγια τους και να μιλούν για πρώτη φορά, ως να έχουν ήδη ανατρέψει την απόφαση για κατασκευή τερματικού.
Το ότι χρειάζονται ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου για να είναι συμφέρουσα η κατασκευή τερματικού ήταν γνωστό εξ αρχής. Αλλά η απόφαση υπήρχε πριν ακόμα ξεκινήσουν οι έρευνες και ήταν πολιτική απόφαση βασισμένη σε δύο άξονες: Πρώτον, ότι τα συνολικά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ ήταν υπεραρκετά, και δεύτερον, ότι προχωρούμε σε συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, για να μεταφέρουν και τα δικά τους κοιτάσματα στο κυπριακό τερματικό. Κι αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα προσέδιδε τεράστια στρατηγική αξία στην Κύπρο και στον ενεργειακό της ρόλο. Γι΄ αυτό, εξάλλου, υπήρχε και διάσταση με την Αθήνα, που σε αντίθεση με τους κυπριακούς σχεδιασμούς, πρόβαλλε την επιλογή αγωγών, που θα διασχίζουν τη Μεσόγειο και μέσω Ελλάδας θα καταλήγουν στην Ευρώπη. Τώρα ξαφνικά, η κυβέρνηση προβάλλει το κόστος, λες και τώρα το ανακάλυψε. Την περασμένη βδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, έλεγε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα και επειδή στο κοίτασμα Αφροδίτη υπάρχουν τέσσερα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και όχι εφτά, σημαίνει ότι δεν συμφέρει το τερματικό. (Για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου για 30-35 χρόνια). Χθες, επίσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς για πιέσεις από τις ΗΠΑ, δήλωνε για το τερματικό ότι «τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν δικαιολογούν και δεν επιτρέπουν την ανάληψη μιας τέτοιας επένδυσης, είτε από το κράτος είτε από τρίτους». Τα ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών.
Μόλις όμως στις 11 Ιουνίου, σε συνέδριο στη Λευκωσία, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωνε με σιγουριά ότι «το τερματικό αποτελεί την επιλογή που ως Κυβέρνηση έχουμε προκρίνει, μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων, για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Εξηγούσε μάλιστα πόσο σημαντικός θα είναι ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου και για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης. «Προς τούτο», έλεγε, «διαφαίνεται ότι συνηγορούν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Τι έγινε λοιπόν ξαφνικά κι άρχισε εκστρατεία η κυβέρνηση για να εξηγήσει ότι η επιλογή, που ελήφθη «μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων», μπορεί να είναι ασύμφορη; Κι αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι οι Αμερικάνοι και οι Τούρκοι, εδώ και χρόνια δημοσιεύουν «αναλύσεις» για να αποδείξουν ότι δεν συμφέρει στην Κύπρο το τερματικό, αλλά ένας αγωγός μέσω Τουρκίας για να μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη. Μακάρι να έχει άδικο ο Κασίνης, γιατί αυτή η ιστορία είναι πολύ ανησυχητική. Εφιαλτική, μάλλον.
http://www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου