Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ραγδαία η αύξηση περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού σε νέους


Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση περιστατικών καρκίνου του εντέρου και του ορθού σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και ιδιαιτέρως στους νέους. Οι επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο πλέον καταλήγουν ότι η αύξηση πρέπει να αναζητηθεί και επιδημιολογικούς παράγοντες.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι το εξής:
Ενώ από το 1975 μέχρι σήμερα τα συνολικά ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού μειώνονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ,στο ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση περιπτώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Όπως αναφέρθηκε στην επιθεώρηση JAMA, η αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου είναι πιο μεγάλη μεταξύ 20 και 35 ετών.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού και σε βάθος χρόνου, βρέθηκε ότι μεταξύ των ατόμων μεταξύ 35 και 49 ετών, η συνολική συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 0,41%, κατά μέσο όρο ετησίως, μεταξύ 1975 και 2010. Για τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ 20 και 34 ετών, το συνολικό ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,99%, σε κατά μέσο όρο, ανά έτος. Αυτό το εύρημα εκπλήσσει τους ογκολόγους, καθώς μέχρι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας για τη νόσο αυτή ήταν τα 68 έτη.
Η εξήγηση για την αυξητική τάση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέα άτομα δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα, όμως παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής θεωρείται ότι σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου