Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

"ROSETTA MISSION: Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΜΗΤΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ - ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ"



Ομιλία του γνωστού ερευνητή του Ινστιτούτου Φέρμι του Πανεπιστημίου του Σικάγου, καθηγητή Θανάση Οικονόμου, στις 19 Νοεμβρίου 2014 στις 12 μ., στην αίθουσα Α31 της ΦΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Οικονόμου θα έρθει στην Ελλάδα από το Κέντρο ελέγχου της αποστολής ROSETTA (Ροζέτα) της ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) στη Γερμανία, όπου θα έχει συντονίσει την ομάδα λειτουργίας του οργάνου "Φασματόμετρο σωματιδίων άλφα και ακτίνων Χ" (APXS). Το εν λόγω όργανο βρίσκεται πάνω στη διαστημοσυσκευή PHILAE (Φιλαί), η οποία θα προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P/ Churyumov - Gerasimenko μεθαύριο Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, και θα προσδιορίσει τα συστατικά του εδάφους του κομήτη.
Όργανα όπως το APXS, τα οποία αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του καθ. Οικονόμου, χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα σε αποστολές σε διάφορα σώματα του Ηλιακού Συστήματος σε ρωσικές, αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές διαστημικές αποστολές, όπως Surveyor και Apollo στη Σελήνη, Viking, Pathfinder, Spirit και Opportunity στον Άρη, Cassini/Huygens στον Κρόνο και Stardust και Rosetta σε κομήτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου