Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ο Πόντιος Ευκλείδης Κιουρτζίδης μεταξύ των «Ανθρώπων της χιλιετίας» στη Ρωσία

Βρίσκεται στην ίδια λίστα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης, ο Πόντιος με καταγωγή από την Τσάλκα που γεννήθηκε στην πόλη Γεσεντουκί της νότιας Ρωσίας, είναι πλέον μεταξύ των προσωπικοτήτων στην Εγκυκλοπαίδεια «Οι άνθρωποι της χιλιετίας», όπως αυτοί αναδείχθηκαν από σχετικό διαγωνισμό.

«Δεν το περίμενα. Πήγα καλεσμένος ως ηθοποιός στην τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Η έκπληξη και η τιμή ήταν μεγάλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης, γνωστός ως «Γκρεκ» αλλά και ως «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας».
Περήφανος για την καταγωγή του, για την οποία δεν παραλείπει να μιλάει στις συνεντεύξεις που δίνει, ο Κιουρτζίδης το 2010 είχε διεκδικήσει το δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πέρυσι έπαιξε στην «Αντιγόνη» που ανέβηκε στη Μόσχα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ρωσικής θεατρικής και τηλεοπτικής σκηνής με περίπου 60 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο ενεργητικό του.
«Πρόσφατα βρέθηκα στην έκθεση για τα 100 χρόνια του μεγάλου συλλέκτη της Ρωσικής πρωτοπορίας του Γεωργίου Κωστάκη. Ενός Έλληνα που έγραψε ιστορία στη ρωσική και την παγκόσμια Τέχνη. Δεν νομίζω ότι εγώ ανήκω στους μεγάλους Έλληνες της Ρωσίας, αλλά σίγουρα ανήκω σε αυτούς που ανάβουν την μικρή φλόγα του ελληνισμού, κάνοντας καλά το επάγγελμά τους», ανέφερε μιλώντας στη δημοσιογράφο Σοφία Προκοπίδου.
Κιουρτζίδης: Είμαι Έλληνας και το τονίζω διαρκώς. Με σημάδεψε αυτό το γεγονός και πιστεύω ακόμα ότι το όνομά μου –Ευκλείδης– είναι ένα βραβείο που πήρα από τους προγόνους μου.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Πόντιος ηθοποιός είχε βραβευτεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την συνεισφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, με τον τίτλο του «Καταξιωμένου Καλλιτέχνη».
ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου