Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα οι γονείς του Έλληνα κοσμοναύτη


  • Η γαλανόλευκη που ταξίδεψε στο διάστημα παραδίδεται από τον Θ. Γιουρτσίχιν στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (8/1/2003, φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρηγόρης Ρεντζής)
Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Αναμφισβήτητα, το πρόσφατο ρεπορτάζ της ρωσικής ιστοσελίδας sobesednik.ru με τίτλο «Η οικογένεια του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν είναι στα πρόθυρα της φτώχειας» μας σόκαρε όλους, όμως αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την κατάσταση όλων των υπερήλικων ομογενών στην Ελλάδα.


Στη συνέντευξή του στη ρωσική ιστοσελίδα, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν περιέγραψε την οικονομική κατάσταση των γoνιών του και εξέφρασε την επιθυμία να τους μεταφέρει στη Ρωσία. Η μητέρα του Μικρούλα και ο πατέρας του Νικόλαος Γιουρτσίχιν είναι δύο από τους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που έχασαν τις συντάξεις τους με τον περιβόητο νόμο 4093\2012.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν έκανε πολλές φορές υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Και όταν πήγε στο διάστημα δηλώνοντας τις ελληνικές του ρίζες, και όταν ξαναπήγε ταξιδεύοντας μαζί του την ελληνική σημαία. Ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε παραλάβει προσωπικά από  τον κοσμοναύτη τη γαλανόλευκη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων.
Όταν βρέθηκε στο διάστημα, ο Γιουρτσίχιν επικοινώνησε με τη μητέρα του έχοντας θεατή ολόκληρο τον κόσμο και μίλησε μαζί της ποντιακά.
Ο πατέρας του κοσμοναύτη έκλεισε τα 81 του χρόνια. Από τις πρώτες μέρες του στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1990, εργαζόταν. Είναι γόνος μικτής οικογένειας. Ο παππούς του Θεόδωρου –από τον οποίον πήρε και το όνομα ο κοσμοναύτης– ήταν Ρώσος και η γιαγιά του Πόντια. Ο παππούς Θεόδωρος εκτελέστηκε από το σταλινικό καθεστώς το 1937. Ο ίδιος ο Νικόλαος Γιουρτσίχιν είναι φλογερός Έλληνας πατριώτης και δεν επιθυμεί να αποχωριστεί την Ελλάδα.
Η μητέρα του κοσμοναύτη με το όνομα Μικρούλα, όνομα που από μόνο του δηλώνει την ελληνικότητα της οικογένειας, είναι ποντιακής καταγωγής και από τις δύο πλευρές.

Ο κοσμοναύτης μετέφερε μαζί του στο διάστημα αυτό το αντίγραφο ποντιακής λύρας
που του είχε χαρίσει ο κατασκευαστής Γ. Ηλιάδης
Οι δυνατότητες να επιβιώσουν οικονομικά  οι γονείς του κοσμοναύτη στενεύουν. Χωρίς τους παραμικρούς πόρους διαβίωσης θα αναγκαστούν, μάλλον, να φύγουν. Μέχρι στιγμής υπερήφανοι αρνούνται τη βοήθεια του γιου τους – έχουν συνηθίσει να βγάζουν τα προς το ζην μόνοι τους.   
Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε την επιστροφή των συντάξεων στους ομογενείς, όμως αυτό το μέτρο αργεί. Θα δικαιωθούν άραγε οι χιλιάδες ομογενείς; Ποιο είναι το μέλλον των υπερήλικων ομογενών στην Ελλάδα; Θα ζητήσει ποτέ κανείς συγνώμη από τους γέροντές μας;
ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου