Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Το απλό τέστ των 6 ερωτήσεων, που μπορεί να προλάβει την Ανοια

dementia.jpg3Ανοια: Λέξη συνδεδεμένη κατ’εξοχήν με τα γηρατειά. Η άνοια («ἀ» στερητικό + «νοῦς») είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (απώλεια μνήμης) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν είχε εξασθενημένη μνήμη και πέρα από το όριο που θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση.

Η άνοια μπορεί να είναι στάσιμη, ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής γενικής εγκεφαλικής βλάβης, ή προοδευτική, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης που οφείλεται σε βλάβη ή ασθένεια του σώματος. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (πλήττει περίπου το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών), μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης».
dementia.jpg5Ο φόβος ότι δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τις ίδιες μας τις σκέψεις είναι αναμφίβολα δυσάρεστη, τόσο για μας όσο και για αγαπημένα πρόσωπα στην οικογένειά μας. Οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη η διάγνωση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να αναστέλλονται όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αρνητικές επιπτώσεις της νόσου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι το Αλτσχάιμερ.
Υπάρχει τρόπος να πούμε με σιγουριά εάν κάποιο κοντινό μας πρόσωπο έχει εκδηλώσει άνοια; Η απάντηση είναι όχι, καθώς δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που να αποδεικνύει έγκυρα και υπεύθυνα την άνοια, παρά μόνο μετα θάνατον με τη διαδικασία της νεκροψίας.
dementiaΥπάρχει, όμως, τέστ μνήμης το οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί ως εργαλείο με σκοπό να διαπιστώσουν εάν κάποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια.
Ετσι, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν το τέστ της 6-βαθµης κλίµακας γνωστικών διαταραχών (Six Item Cognitive Impairment Test), το οποίο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1983 και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε από το Βρετανό γιατρό Patrick Brooke (6CIT- Kingshill Version). Πρόκειται για ένα απλό και σύντομο τεστ που απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Μπορείτε να κάνετε το τεστ, υποβάλλοντας προφορικά στη γιαγιά, τον παππού ή ακόμη την μητέρα ή τον πατέρα σας, εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας.
Δείτε τις ερωτήσεις:
1. Σε ποιο ημερολογιακό έτος βρισκόμαστε;
(Βαθμολογία: 0 για σωστή απάντηση – 4 για λάθος απάντηση)
 dementia.jpg42. Σε ποιο μήνα του έτους βρισκόμαστε;
(Βαθμολογία: 0 για σωστή απάντηση – 3 για λάθος απάντηση)
Σημείωση: Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να δώσετε μια πλήρη διεύθυνση με 5 πληροφορίες – όνομα, επώνυμο, οδό, αριθμό, περιοχή
 3. Πείτε μου τι ώρα είναι περίπου (με διαφορά μίας ώρας);
(Βαθμολογία: 0 για σωστή απάντηση – 3 για λάθος απάντηση)
 4. Μετρήστε μου αντίστροφα από το 20 ως το 1
(Βαθμολογία: 0 για σωστές απαντήσεις – 2 για ένα λάθος – 4 για περισσότερα λάθη)
 5. Πείτε τους μήνες του έτους αντίστροφα
(Βαθμολογία: 0 για σωστές απαντήσεις – 2 για ένα λάθος – 4 για περισσότερα λάθη)
 dementia.jpg66. Πείτε μου το όνομα και τη διεύθυνση που σας ανέφερα νωρίτερα
(Βαθμολογία: 0 για σωστές απαντήσεις – 2 για ένα λάθος – 4 για δύο λάθη – 6 για τρία λάθη – 8 για τέσσερα λάθη – 10 για πέντε λάθη)
  
Βαθμολογία – Αποτελέσματα
0-7 Δεν υπάρχει πρόβλημα μνήμης
8-9 Ήπιο πρόβλημα μνήμης
10-28 Σοβαρό πρόβλημα μνήμης και γνωστικής κατάπτωσης που πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από ειδικό
ΠΗΓΗ http://www.invitromagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου